TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Bár a tegnap bejelentett, a gazdaságba közel 3100 milliárd forintot juttató öt  programból a bejelentés során csupán 1-1 intézkedést emelt ki a miniszterelnök, a Magyar Közlönyben megjelent rendelettől csak kicsit lettünk okosabbak.  

Kezdjük az újdonsággal. Három új alapot képeznek a központi költségvetésben a járványügyi védekezés és a gazdaság újraindítása érdekében szükséges hazai, illetve esetleges európai uniós források és kiadások elszámolása érdekében. Ezek:

  1. Járvány Elleni Védekezési Alap.
  2. Gazdaságvédelmi Alap.
  3. Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja.

További intézkedések: 

  • a 378 milliárd forintot tartalmazzó Országvédelmi Alapot átkeresztelték Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékának,
  • a 423,1 milliárdos bevétellel tervezett Nemzeti Foglalkoztatási Alap bekerül a Gazdaságvédelmi Alapba, amelynek összege így 1345,653 milliárd lesz,
  • a pártok támogatásának felét, közel 1,3 milliárd forintot a kormány átcsoportosítja a Járvány Elleni Védekezési alapba,
  • az idei gépjárműadók nem a helyi önkormányzatokat illeti meg, az a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezetet gazdagítja, a rendelet szerint 34,4 milliárd forint értékben,
  • ugyancsak ebbe az alapba kerül a kiskereskedelmi adóból származó 36 milliárdos bevétel.

Orbán Viktor. Fotó: MTI Orbán Viktor. Fotó: MTI

Ezek tehát az intézkedések. Amelyekből nem derül ki, hogy a központi intézményeken és programokon hogyan kíván spórolni a kormány (fűnyírószerűen, vagy feladatoktól függően), milyen forrásokat vonna el a minisztériumoktól.

Mint ahogy az sem világos, hogy bár a Gazdaságvédelmi Alap gazdaságvédelmi programjaira a kormány összesen 922 milliárd forintot tervez, azok hogyan oszlanak meg az Orbán által tegnap ismertetett 5 program között.

A kormányfő tegnapi közlése szerint ma a Magyar Nemzeti Bank számol be arról - a monetáris tanács ülését követően -, hogy milyen jegybanki programokat indít a gazdaságvédelem keretében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.