2p

Bár a tegnap bejelentett, a gazdaságba közel 3100 milliárd forintot juttató öt  programból a bejelentés során csupán 1-1 intézkedést emelt ki a miniszterelnök, a Magyar Közlönyben megjelent rendelettől csak kicsit lettünk okosabbak.  

Kezdjük az újdonsággal. Három új alapot képeznek a központi költségvetésben a járványügyi védekezés és a gazdaság újraindítása érdekében szükséges hazai, illetve esetleges európai uniós források és kiadások elszámolása érdekében. Ezek:

  1. Járvány Elleni Védekezési Alap.
  2. Gazdaságvédelmi Alap.
  3. Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja.

További intézkedések: 

  • a 378 milliárd forintot tartalmazzó Országvédelmi Alapot átkeresztelték Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékának,
  • a 423,1 milliárdos bevétellel tervezett Nemzeti Foglalkoztatási Alap bekerül a Gazdaságvédelmi Alapba, amelynek összege így 1345,653 milliárd lesz,
  • a pártok támogatásának felét, közel 1,3 milliárd forintot a kormány átcsoportosítja a Járvány Elleni Védekezési alapba,
  • az idei gépjárműadók nem a helyi önkormányzatokat illeti meg, az a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezetet gazdagítja, a rendelet szerint 34,4 milliárd forint értékben,
  • ugyancsak ebbe az alapba kerül a kiskereskedelmi adóból származó 36 milliárdos bevétel.

Orbán Viktor. Fotó: MTI
Orbán Viktor. Fotó: MTI

Ezek tehát az intézkedések. Amelyekből nem derül ki, hogy a központi intézményeken és programokon hogyan kíván spórolni a kormány (fűnyírószerűen, vagy feladatoktól függően), milyen forrásokat vonna el a minisztériumoktól.

Mint ahogy az sem világos, hogy bár a Gazdaságvédelmi Alap gazdaságvédelmi programjaira a kormány összesen 922 milliárd forintot tervez, azok hogyan oszlanak meg az Orbán által tegnap ismertetett 5 program között.

A kormányfő tegnapi közlése szerint ma a Magyar Nemzeti Bank számol be arról - a monetáris tanács ülését követően -, hogy milyen jegybanki programokat indít a gazdaságvédelem keretében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!