<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Kedden este fél 11 előtt megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma - benne  a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályának meghosszabbításával és a legújabb korlátozásokkal, amelyek nagyjából másfél órával a kihirdetés után életbe is lépnek.

A 2020. évi CIX. törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a most megszavazott törvény hatályvesztéséig - azaz a kihirdetését követő 90. napig - meghosszabbítsa. A parlament egyúttal megerősítette ezeket a kormányrendeleteket. A Országgyűlés ugyanakkor a törvény hatályvesztését megelőzően is visszavonhatja e felhatalmazását.

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh ZoltánOrbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh Zoltán

Itt van minden új szabály

Megjelent a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló rendelet is. Eszerint:

- Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A  kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. 

- Minden gyülekezés tilos.

- Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az  étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A  házhoz szállítás adminisztratív terheit a  kormány csökkenti (a  veszélyhelyzet idején a  lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható) és bevonhatóvá teszi a  taxisokat a  feladat ellátásába. Az  üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

- Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. A lottózó és a nemzeti dohánybolt sem nyithat ki este 7 és reggel 5 között.

- A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

- Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a  kulturális eseményeket, valamint a  karácsonyi vásárokat. A  vallási közösségek szertartásai a  vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A kormány felkéri a  vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

- A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

- Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A  vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

- A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a  fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, kalandparkokat, játszóházakat és korcsolyapályákat.

- A bölcsődék, az  óvodák és az  általános iskolák a  8. osztályig a  megszokott rend szerint nyitva tartanak, a  speciális intézményi védelmi intézkedéseket az  igazgató határozza meg. Az  iskolák a  középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

- Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget
a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

- Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.

- Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.

- Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt (a házasulók, a tanúk, szülők, nagyszülők, testvérek és gyerekek, és persze a szertartásvezető / anyakönyvvezető).

- Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az M1-en magyarázta a szigorítások hátterét (itt tudósítottunk róla), és az eddig ismertekhez képest egy új szigorítást is bejelentett: a közterületi kötelező maszkhasználatot. Ennek részletei a rendeletben:

- A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10  000 főnél nagyobb település egyes közterületein a  maszkviselés kötelező. A  területek kijelölése a  polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Kivételek a kijárási tilalom alól

  • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal,
  • munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a  munkavégzés helyéről a  lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából és
  • a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, innen vagy ide közlekedés céljából

este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.

Azt hogy dolgozni megyünk / munkából jövünk, sportolók esetében edzésre jövünk / edzésről jövünk, okirattal szükséges igazolni. Ennek az okiratnak a tartalmi követelményeit a  közbiztonságért felelős miniszter a  Kormány hivatalos honlapján közzéteszi.

Kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a  lakóhely, a  tartózkodási hely vagy a  szálláshely elhagyása, illetve a  közterületen tartózkodás azzal, hogy a  kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

Katonák is fognak járőrözni - egymilliós bírság és 1 éves bezárás is jöhet

A kormányrendelet arról is rendelkezik: a Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátásában. Ellátják egyes kijelölt létesítmények őrzését, védelmét; közreműködnek a veszélyhelyzeti védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében és közterületi járőrszolgálatot látnak el - önállóan vagy a rendőrséggel.

Ha szabályszegést tapasztalnak, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki (naponta akár többször is), az ebben érintett helyiséget, területet, intézményt, illetve helyszínt legalább egy napra, legfeljebb 1 évre bezárhatják.

A rendelet 2020. november 11. napján (azaz a kihirdetéstől számított másfél órával később) lép hatályba,  rendelkezéseit 2020. december 11-ig lehet alkalmazni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.