Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Kedden este fél 11 előtt megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma - benne  a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályának meghosszabbításával és a legújabb korlátozásokkal, amelyek nagyjából másfél órával a kihirdetés után életbe is lépnek.

A 2020. évi CIX. törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a most megszavazott törvény hatályvesztéséig - azaz a kihirdetését követő 90. napig - meghosszabbítsa. A parlament egyúttal megerősítette ezeket a kormányrendeleteket. A Országgyűlés ugyanakkor a törvény hatályvesztését megelőzően is visszavonhatja e felhatalmazását.

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh ZoltánOrbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh Zoltán

Itt van minden új szabály

Megjelent a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló rendelet is. Eszerint:

- Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A  kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. 

- Minden gyülekezés tilos.

- Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az  étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A  házhoz szállítás adminisztratív terheit a  kormány csökkenti (a  veszélyhelyzet idején a  lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható) és bevonhatóvá teszi a  taxisokat a  feladat ellátásába. Az  üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

- Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. A lottózó és a nemzeti dohánybolt sem nyithat ki este 7 és reggel 5 között.

- A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

- Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a  kulturális eseményeket, valamint a  karácsonyi vásárokat. A  vallási közösségek szertartásai a  vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A kormány felkéri a  vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

- A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

- Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A  vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

- A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a  fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, kalandparkokat, játszóházakat és korcsolyapályákat.

- A bölcsődék, az  óvodák és az  általános iskolák a  8. osztályig a  megszokott rend szerint nyitva tartanak, a  speciális intézményi védelmi intézkedéseket az  igazgató határozza meg. Az  iskolák a  középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

- Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget
a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

- Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.

- Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.

- Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt (a házasulók, a tanúk, szülők, nagyszülők, testvérek és gyerekek, és persze a szertartásvezető / anyakönyvvezető).

- Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az M1-en magyarázta a szigorítások hátterét (itt tudósítottunk róla), és az eddig ismertekhez képest egy új szigorítást is bejelentett: a közterületi kötelező maszkhasználatot. Ennek részletei a rendeletben:

- A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10  000 főnél nagyobb település egyes közterületein a  maszkviselés kötelező. A  területek kijelölése a  polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Kivételek a kijárási tilalom alól

  • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal,
  • munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a  munkavégzés helyéről a  lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából és
  • a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, innen vagy ide közlekedés céljából

este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.

Azt hogy dolgozni megyünk / munkából jövünk, sportolók esetében edzésre jövünk / edzésről jövünk, okirattal szükséges igazolni. Ennek az okiratnak a tartalmi követelményeit a  közbiztonságért felelős miniszter a  Kormány hivatalos honlapján közzéteszi.

Kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a  lakóhely, a  tartózkodási hely vagy a  szálláshely elhagyása, illetve a  közterületen tartózkodás azzal, hogy a  kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

Katonák is fognak járőrözni - egymilliós bírság és 1 éves bezárás is jöhet

A kormányrendelet arról is rendelkezik: a Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátásában. Ellátják egyes kijelölt létesítmények őrzését, védelmét; közreműködnek a veszélyhelyzeti védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében és közterületi járőrszolgálatot látnak el - önállóan vagy a rendőrséggel.

Ha szabályszegést tapasztalnak, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki (naponta akár többször is), az ebben érintett helyiséget, területet, intézményt, illetve helyszínt legalább egy napra, legfeljebb 1 évre bezárhatják.

A rendelet 2020. november 11. napján (azaz a kihirdetéstől számított másfél órával később) lép hatályba,  rendelkezéseit 2020. december 11-ig lehet alkalmazni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.