3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Tavaly összességében 3 százalék volt az iparág éves növekedése, idén pedig kisebb visszaesés jöhet a Bankholding elemzőinek becslése szerint, ezzel együtt a következő néhány negyedévben a még folyamatban lévő lakossági építkezési, felújítási és állami megrendeléstömeg elegendő volument biztosíthat.

Mint arról beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli közlése szerint az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene decemberben 3,9 százalékkal csökkent az előző évhez képest, míg az előző hónaphoz képest, munkanaphatással kiigazítva 3,7 százalékkal. 

A jelenlegi piaci kamatszintek mellett a beruházások finanszírozása és megtérülése is jelentős részben kérdésessé válik. Fotó: Depositphotos
A jelenlegi piaci kamatszintek mellett a beruházások finanszírozása és megtérülése is jelentős részben kérdésessé válik. Fotó: Depositphotos

A tavalyi év utolsó előtti hónapjában megugrott kissé az építőipar, köszönhetően az épületek főcsoportban történő év végi átadásoknak, viszont decemberben már visszatért a nagyjából stagnáló trendet mutató irányához az iparág, továbbá a makrotrendek is abba az irányba mutatnak, hogy az elmúlt években látott folyamatos növekedési szintek nem fogják jellemezni az idei évet – olvasható a Magyar Bankholding elemzőinek gyorsértékelésében.

A megkötött szerződésállományok alapján rövid-középtávon egyelőre elegendő megrendelés látszik az építőiparban, viszont iparági szereplők viszonylag egyöntetűen véleménye alapján jelentős kihívások előtt áll az iparág az idei év közepétől. 

A jelentősen megnövekedett és idén év elején további 10-15 százalékkal tovább emelkedő anyagárak, az ugrásszerűen növekvő finanszírozási költségek, illetve a csökkenő magán- és állami kereslet mind a lassulás irányába mutatnak. Tavaly összességében 3 százalék volt az iparág éves növekedése, idén pedig kisebb visszaesés jöhet a Bankholding elemzőinek becslése szerint, ezzel együtt a következő néhány negyedévben a még folyamatban lévő lakossági építkezési, felújítási és állami megrendeléstömeg elegendő volument biztosíthat. Ezen felül a továbbra is erőteljes támaszt jelentő ipari és logisztikai építkezéseknek is szerepe van a még érzékelhető keresletben, és a szerződésállományok szintje is relatíve magasan tartózkodik egyelőre, amiben azonban szerepe van a meglévő szerződések jelentős átárazásának is. 

Keresleti oldalról a hitelkereslet látványos lassulása elkerülhetetlen a jelenlegi piaci kamatszintek mellett, a beruházások finanszírozása és megtérülése is jelentős részben kérdésessé válik, viszont a hazai befektetési célú ingatlanvásárlások egyelőre erősödnek a megugró inflációs környezetben, így ez némi támaszt adhat a piacnak, továbbá az energetikai felújítások szegmens továbbra is húzóerőt fog képviselni a kivitelezői piacon. A tavalyi évben a kivitelezési anyagköltségek piaci információk alapján is nem ritkán 25-30 százalék körüli éves mértékben növekedtek a negatív globális fejleményekre és az áruhiányra hivatkozva – a szigetelőanyagok esetében a kialakult energiaárak miatt még nagyobb árnövekedés és hiány valószínű –, amelyek értelemszerűen vezethetnek az új beruházások iránti kereslet csökkenéséhez. Iparági szereplők és kereskedők véleménye alapján a jelenleg kialakult árszintek már érezhetően fékezik a keresletet az egyéb makrotényezők mellett, így érzékelhető keresletcsökkenésre kell felkészülnie az iparágnak, amit a megrendelésállományok szintje lehet képes ellensúlyozni azok kifutásáig – vélik a Magyar Bankholding elemzői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!