3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport luxembourgi ülésén ajánlást fogadott el arról, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós tanács csütörtökön.

Paschal Donohoe, az eurócsoport elnöke közleményében azt írta, az eurócsoport megállapodott arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel - írja az MTI.

"A megállapodás kulcsfontosságú lépés azon az úton, hogy Horvátország az euróövezet huszadik tagjává váljon, és határozott jelzést küld az európai integrációról" - fogalmazott.

Egyre közelebb. Fotó: Depositphotos
Egyre közelebb. Fotó: Depositphotos

A szakminiszterek döntésükkel jóváhagyták az euróövezeti tagállamok által az Európai Unió Tanácsnak címzett ajánlást, amelyben a miniszterek egyetértettek az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank arra vonatkozó pozitív értékelésével, hogy Horvátország teljesíti a konvergenciakritériumokat - közölte az eurócsoport elnöke.

Az uniós tanács közleménye szerint az ajánlás elfogadása az első lépése annak a folyamatnak, amelynek keretében az EU Tanácsa olyan jogszabályokat fogad el, amelyek lehetővé teszik Horvátország számára, hogy a jövő évtől kezdve az euróövezet tagjává váljon, és kiaknázza közös valuta, az euró használatának előnyeit.

Az ajánlást az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) várhatóan pénteken Luxembourgban tervezett ülésén fogadja el az euróövezeti tagállamok minősített többségével. A folyamat azzal zárul majd, hogy az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlamenttel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően, várhatóan még júliusban három, az euró horvátországi bevezetéséhez szükséges jogszabályt fogad el. Továbbá megállapítják azt az árfolyamot, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát - az euró hivatalos bevezetésének időpontjától - költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az "euróövezet előszobájának" tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!