2p

A horvát állampolgárok kevesebb, mint egyharmada gondolja úgy, hogy az ország felkészült az euró 2023-as bevezetésére - derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A legtöbben attól félnek, hogy drágulnak a termékek és a szolgáltatások. A Hendal Intézet 2022 márciusában és áprilisában készült közvélemény-kutatása szerint, amelyben 805 embert kérdeztek meg, az állampolgárok 29,9 százaléka ért egyet azzal, hogy Horvátország felkészült az euró bevezetésére. Egyáltalán nem ért vele egyet 45,5 százalékuk, míg 24,7 százalékuk nem tud állást foglalni.

Drágulástól tartanak, ha bevezetik az eurót náluk is. Fotó: Pixabay
Drágulástól tartanak, ha bevezetik az eurót náluk is. Fotó: Pixabay

A válaszadók túlnyomó többsége, 86,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az euró bevezetése drágulásokhoz fog vezetni.

A horvát parlament által nemrég elfogadott, az euró bevezetéséről szóló törvény megtiltja, hogy a gazdasági szervezetek indoklás nélkül emeljék az áruk vagy szolgáltatások fogyasztói árát, de a jogszabály nem tartalmaz szankciókat.

A megkérdezett állampolgárok 83,2 százaléka szerint azokat a vállalkozókat, akik nem tisztességesen számolják át az árakat, feketelistára kellene tenni.

A válaszadók 83,8 százaléka vélte úgy, hogy az áremelések elleni kormányzati intézkedések nem működhetnek megfelelő ellenőrzés nélkül. A megkérdezettek ugyanakkor több mint fele szerint a piaci felügyelet nem végzi jól a munkáját, és nem védi meg a fogyasztókat a drágulásoktól.

Az eurót hivatalosan 2023. január 1-jén vezetik be Horvátországban, ezt megelőzően pedig az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben.

Zágráb 2019. július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II).

Az Európai Unió Tanácsának végleges döntése Horvátország euróövezeti csatlakozásáról júniusban várható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!