2p

Horvátország elérte az euróövezeti csatlakozás célegyenesét - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök Berlinben.

A horvát kormányfő Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank frissen megjelent közleményére reagálva kiemelte, hogy a két testület pozitív értékelése Horvátország erőfeszítéseiről "nagyon biztos alapot" biztosít ahhoz, hogy hazája az eredeti terveknek megfelelően, 2023. január 1-jén csatlakozzon az euróövezethez.

Ha ott akarunk telelni, akkor már januárban fizethetünk euróval. Fotó: depositphotos
Ha ott akarunk telelni, akkor már januárban fizethetünk euróval. Fotó: depositphotos

Mint mondta, az euró bevezetése minden szempontból, így "logisztikailag" is nagy kihívás, a többi között azért, mert az első két héten a régi és az új fizetőeszközt, a kunát és az eurót is lehet majd használni, de Horvátország felkészült az átállásra.

Hozzátette, hogy hazája a közös pénzt használó európai uniós tagországok közössége mellett az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez is csatlakozni kíván, ugyancsak 2023. január 1-jén, és ennek valamennyi feltételét szintén teljesítette.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Németország támogatja Horvátország belépését az euróövezetbe, és a felkészülést személyesen, és már az előző ciklusban, szövetségi pénzügyminiszterként is figyelemmel követte és támogatta.

A nyugat-balkáni országgal együtt 20 tagja lesz az euróövezetnek. A horvát csatlakozás az első 2015 óta, amikor Litvániát fogadták be a tagok közé.

Andrej Plenkovic az Ukrajna elleni támadás miatt Oroszországgal szemben bevezetendő olajembargóval kapcsolatban Horvátországra háruló feladatokról is szólt, hangsúlyozva, hogy hazája a földgáz és a kőolaj esetében is regionális elosztóközponttá válhat, ha sikerül az Európai Bizottság segítségével végrehajtani a szükséges beruházásokat, fejlesztéseket.
(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!