2p

Lassult az éves infláció novemberben is, ahogy arra számítani lehetett. 

A jó hír, hogy az októberi 9,9 százalékról 7,9 százalékra mérséklődött az éves infláció novemberben, a rossz, hogy havi szinten azonban stagnáltak az árak - derül ki a KSH péntek reggel közzétett adataiból.

Tavaly novemberhez képest az

  • az élelmiszerek ára 7,1 százalékkal nőtt, a cukor, a csokoládé és kakató, valamint az üdítőitalok vitték a primet, ezek a termékek 17,9-49,7 százalékkal drágultak.
  • A háztartási energia 18,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 36,2, az elektromos energiáért 3,5 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 0,8, a palackos gázért 1,9 százalékkal többet kellett fizetni.
  • A járműüzemanyagok ára 25,4 százalékkalnőtt.
  • A szolgáltatások 12,6 százalékkal kerültek többe.

 

 

Októberhez képest

  • Az élelmiszerek átlagosan 0,5 százalékkal drágultak, elsősorban az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) árának 6,6 százalékos emelkedése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott.
  • A háztartási energiáért 1,2, ezen belül a vezetékes gázért 2,5, a tűzifáért 0,6százalékkal kevesebbet kellett fizetni.
  • A járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent.
  • A ruházkodási cikkek 1,2 százalékkal drágultak.

A maginfláció jóval meghaladta a fő inflációs mutatót, ugyanis 9,1 százalékos volt novemberben. A nyugdíjasinfláció viszont elmaradt attól, 7,1 százalékot tett ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!