<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Tusványosi beszéde után először adott interjút a Kossuth rádióban a miniszterelnök. A nyugati háborús stratégia nem működik, békét kell kötni. A magyar kormány viszont harcol mindenért, a gazdák is számíthatnak segítségre az aszálykárok enyhítésében.

Szokásos péntek reggeli interjúját adta Orbán Viktor.

07:35 - Az uniós szankciós politikáról szólva a miniszterelnök kijelentette, a magyar emberek tudják, hogy ha baj van, csak magukra számíthatnak. Az energiaellátás problémáját "nekünk magunknak kell megoldanunk", függetlenül attól, hogy mit "okumulálnak" ki Brüsszelben.

A 15 százalékos fogyasztáscsökkentésről szóló döntésből Orbán azt a következtetést vonja le, hogy nem működik a háborús stratégiánk.

07:40 Orbán Viktor szerint az ukránok nyugati segítséggel sem tudják megnyerni a háborút, sok embert és területet vesztenek. A szankciók nem működnek, viszont egyre súlyosabb hatással vannak Európára is, a világ pedig "nem állt mellénk" a szankciók és Oroszország elítélése tekintetében.

"Új stratégiát kell kitalálni."

A háborús gazdaság előszobájában állunk, és ha nem változtatunk, akkor októbertől háborús gazdasági helyzetre kell felkészülnünk - jelentette ki.

A miniszterelnök szerint korábban az volt az uniós elképzelés, hogy meg lehet oldani majd valahogy a gáz- és az olajembargó miatti kiesés pótlását, de már akkor is látszott, hogy nincs elég kapacitás ehhez a világban.

"A békére kell összpontosítani"

- mondta az általa kívánatosnak tartott új stratégiáról. A békét pedig csak egy orosz-amerikai tárgyalástól várhatjuk, ezért ezt kell forszíroznunk.

07:46 Az einstand nem szép hagyomány - ítélte el azt a lehetőséget a miniszterelnök, hogy a 15 százalékos fogyasztáscsökkentés mellett az Unió a gázkészletek megosztását is előírná a tagállamoknak.

"Elmentünk az oroszokhoz, és alkudozunk velük további 700 millió köbméter gáz eladásáról, ezt a nyáron szerintem nyélbe tudjuk ütni."

De Magyarországnak lesz elég gáza, számunkra az ár jelent gondot, mondta Orbán arról, hogy mi várható a télen.

"Hacsak a németek el nem veszik."

A rezsicsökkentés korlátozásáról szólva a miniszterelnök azt mondta, hogy többszázmilliárdos kiadást jelentett évente a rezsicsökkentés fenntartása, de ez most 2 ezer milliárd fölé ugrott.

"A magyar gazdaság zakatol, bár sűrű felhők gyülekeznek az égen, de ezt nem tudja kitermelni."

A magyar családok szerinte továbbra is százezreket spórolnak a rezsicsökkentéssel.

07:53 "Az októbert tartom vízválasztónak, hogy belesodródik-e Európa a háborús gazdaságba"

- mondta el arról, hogy meddig tartható fenn a rezsicsökkentés ebben az új formájában, de azt ígérte, idén még mindenképpen.

Megvédhető a magyar gazdaság a globális recessziótól? Ezt Orbán Viktor sem tudja, de meg fogja próbálni.

"Azért valamit csináljunk, védekezzünk. Kidolgoztunk egy tervet, harcolni fogunk a recesszió ellen, a munkahelyekért, az ellen, hogy a rezsi elvigye a családok jövedelmét."

A Gazdasági Kabinet javaslatára a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa nem fut ki az év végén, hanem meghosszabítják, a következő két évben is támogatja tovább a kormány a lakásépítési piacot.

07:58 A miniszterelnök szerint "az angolszászok" még mindig azt hiszik, ezzel a stratégiával meg lehet nyerni a háborút, de Orbán szerint

"Európának erre nincs pénze, Amerikának talán van pénze."

A miniszterelnök abban reménykedik, hogy az amerikai "midterm", időközi választások megváltoztathatják az Egyesült Államok hozzáállását.

Szóba került az aszály, illetve az aszály okozta károk is.

"A napraforgóra is keresztet vethetünk, én úgy látom"

- mondta a miniszterelnök, aki az országot járva saját szemével is látja a károkat. A súlyos gondok ellenére az biztos, hogy az ország saját ellátása nincs veszélyben, de az export sokkal kevesebb lehet.

Kimerült a gazdáknak elérhető kárenyhítési alap, de a kormány már "tucatnyi lehetőséget" megvizsgált, amivel az ő helyzetükön javítani lehet. Ezzel kapcsolatban bejelentésre a jövő héten lehet számítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.