2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A jövő évről szóló költségvetés is arról árulkodik, hogy a kormány szerint teljesülnek a feltételei a teljes munkaidőben adható legkisebb bér évközi emelésének.

Bár a munkavállalói szervezetek aggódnak amiatt, hogy nem teljesül az idei évközi minimálbér-emelés feltétele, a szociális hozzájárulási adó (szochó) csökkentése, lapunk a kormány konvergenciaprogramjában rátalált azokra a részekre, amelyek azt jelzik, hogy a kormány számol ezzel az intézkedéssel. Most pedig a 2022-es költségvetési törvényjavaslat tartalmaz ezt igazoló terveket.

Sok kicsi sokra megy (Fotó: Pixabay)Sok kicsi sokra megy (Fotó: Pixabay)

A jövő évi büdzséről szóló, már a parlament előtt lévő előterjesztésben az szerepel, hogy 2022 közepén 0,5 százalékponttal csökken a szochó mértéke. Ez azért fontos információ, mert jelenleg 15,5 százalék a munkaadók által fizetett adó, és a hatéves bérmegállapodás (amit még 2016-ban kötött a kormány a munkáltatói érdekképviseletekkel) alapján 2022-re 12 százalékra kell csökkennie a szochónak - amennyiben teljesül a reálbérre vonatkozó feltétele a megállapodásnak (mely szerint akkor lehet szó adómérsékléről, ha a meghatározott időszakra vonatkozó reálbér legalább 6 százalékkal emelkedik).

Ezt a feltételt azonban rugalmasan kezelik, a szochó tavaly nyáron is csökkent 2 százalékponttal, pedig akkor, a járványhelyzet közepén a béreknél nem állt fenn az előbb említett követelmény.

Szóval most, 2021 első negyedének végén ott tartunk, hogy a szochóból még 3,5 százalékpont van vissza, hogy elérjük a célul kitűzött 12 százalékot. Ebből 0,5 százalékpontot 2022-re tervez be a kormány - derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. Vagyis 2 százalékpontnak kell még beállítani az időzítését, de olyan sok lehetőség nincs, leginkább 2021-ről lehet szó.

Ez is azt bizonyítja tehát, hogy a kormány számol még idei szochó-csökkentéssel, így pedig sor kerülhet az évközi minimálbér-emelésre. Ennek mértéke 1 százalék lehet, az év eleji 4 százalékosra tervezett, de tárgyalások elhúzódása miatt valójában 3,6 százalékot elérő emelést követően. Arra legalább jó lesz az évközi korrekció, hogy ismét legyen reálértéke a minimálbérnek, merthogy az infláció idén 3,6 százalék lehet a kormány frissített előrejelzése szerint, pont annyi, mint a teljes munkaidőben adható legkisebb bér év eleji emelése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.