Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

A vártnál valamivel jobb üzemi eredményt ért el a háztartási gépeket és berendezéseket gyártó svéd Electrolux a harmadik negyedévben.

A stockholmi központú – Magyarországon is működő – cég árbevétele a szeptember végével zárult harmadik negyedévben éves összevetésben 6,8 százalékkal, 32,25 milliárd svéd koronára emelkedett.

Az adózott eredménye 739 millió korona volt, 46 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A részvényarányos eredmény 4,01 koronáról 2,56 koronára süllyedt.

A működési eredmény 32,3 százalékkal, 1 milliárd 189 millió koronára csökkent a negyedévben. Szakértők némileg gyengébb adatra, 1,12 milliárd koronára számítottak. A működési eredményt 412 millió korona értékben rontották olyan egyszeri tételek, mint például a hatékonyságot növelő átszervezések és kiszervezések költségei.

A vártnál kedvezőbb beszámolónak köszönhetően a stockholmi tőzsdén közel 5 százalékos nyereségben forogtak az Electrolux-részvények kora délután.

Az Electrolux és az amerikai rivális Whirlpool idén emelte termékeinek árát és fokozta hatékonyságát, hogy ellensúlyozni tudja a magasabb nyersanyagáraknak és az olyan alapanyagokra, mint az acélra és alumíniumra kivetett vámok emelésének kedvezőtlen hatását.

Az Electrolux arra számít, hogy a nyersanyagárak, a vámtarifák és a devizaárfolyamok kedvezőtlen változása 1,6 milliárd svéd koronával csökkenti a vállalat eredményét.

A cég várakozása szerint idén a termékei iránt mérsékelten nő a kereslet Európában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában, valamelyest csökken viszont Észak-Amerikában és Ausztráliában.

A vállalat Electrolux, Frigidaire, AEG, Anova és egy sor másik márkanév alatt gyárt háztartási készülékeket.

Az 1919 óta működő, több mint 55 ezer munkavállalót foglalkoztató cég az elmúlt 26 évben csaknem 150 milliárd forintot fektetett be Magyarországon: 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán.

A vállalat szeptemberben bejelentette, hogy mintegy nyolcszáz embert bocsát el Jászberényben, mert a porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét külső partnerekhez szervezi át. Ugyanakkor a nyíregyházi hűtőgépgyárban csaknem 100 millió eurós befektetést tervez 2020 és 2023 között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.