2p

Több magyar makroadat jelenik meg a jövő héten. Kiemelkedik közülük a második negyedéves GDP-eredmény. 

Több makrogazdasági adat jelentik meg a jövő héten az MTI beharangozója szerint. Kedden lát napvilágot a második becslés az ipar júniusi teljesítményéről. Az első becslés szerint júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Szintén kedden jelentik meg az építőipari jelentés. Májusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

A legfontosabb viszont a második negyedéves GDP-ről szóló első becslés lesz, ezt szerdán teszi közzé a KSH. Az első negyedévben a magyar GDP a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal visszaesett, az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött a gazdaság teljesítménye.

Bod Péter Ákos közgazdász, korábbi jegybankelnök, egyetemi tanár a magyar gazdaság teljesítményéről július közepén - itt az mfor.hu-n azt írta -, hogy recesszió volt az első félévben, a folytatás pedig bizonytalan. Ahogy írta, a kép vegyes. Vegyes, mert ilyen a recesszió: nem mély válság, ám visszaesés – amely átmeneti, fordulhat utána jobbra. Vagy rosszabbra. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!