4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csökkenő energiaárak jótékony hatással lehetnek a magyar gazdasági növekedésre, ahogy a tavaly gyengélkedő mezőgazdaság magára találása is. Így a második negyedévtől fordulat jöhet az MBH Bank elemzői szerint.

Viszonylag gyenge teljesítményt nyújtott az első negyedévben a magyar gazdaság, hiszen éves bázison 0,9 százalékkal esett vissza a GDP, és negyedéves összevetésben is zsugorodást mért a KSH. Ugyanakkor az MBH Bank elemzői szerint hamarosan fordulat következhet, várhatóan rövidesen kilép a hazai gazdaság a technikai recesszióból, és megindulhat a növekedés.

A GDP növekedésére ható tényezők vegyes folyamatokat tükröznek, de az összkép pozitív. A fűtési szezon végével és az energiaárak meredek visszaesésével a fordulatot az idei második negyedév hozhatja el, amit a mezőgazdaság is támogat a kirívóan alacsony tavalyi bázis miatt, mondta el Suppán Gergely, az MBH Bank vezető elemzője. A fogyasztás, amelyet az év első felében még visszafogott a csökkenő reálbér, az év második felében fokozatosan javulhat, köszönhetően a visszaeső infláció miatt emelkedő reálbéreknek. A beruházások vártnál kisebb első negyedéves csökkenése miatt az elemzők szerényebb mértékű éves visszaesésre számítanak. Idén a gazdasági növekedést elsősorban a nettó export, valamint a készletek alakulása húzhatja.

Suppan Gergely szerint jövőre látványos növekedés jöhet. Forrás: MBH
Suppan Gergely szerint jövőre látványos növekedés jöhet. Forrás: MBH

A kilátásokat az - európai gazdaságokban is - elmaradó akut energiaválság, az európai gazdaságok alkalmazkodóképessége, az energiaárak folytatódó visszaesése javítja, míg a gyengébb belső és külső kereslet némileg beárnyékolja. A mezőgazdaság vártnál lényegesen jobb teljesítményt mutat, kilátásai a csapadékosabb időjárás miatt továbbra is kedvezőek.

Az MBH Bank elemzői az előző negyedéves várakozásukat fenntartják, és az idei évre 1 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. Az idei szerény bővülés után a bank elemzői a következő évekre sokkal erősebb növekedéssel kalkulálnak, 2024-ben és 25-ben gyorsuló, 4 százalék feletti bővülést prognosztizálnak.

Erőteljesen lassulhat az infláció

Az év elején tapasztalt szintekhez képest javulás következett be, hiszen májusra mérséklődött a növekedés üteme, akkor 21,5 százalékos volt az infláció. Az MHB Bank elemzői felhívták a figyelmet, arra, hogy elsősorban a bázishatás és az üzemanyagárak csökkenése járult hozzá a fordulathoz. Ugyanakkor az infláció enyhülésében szinte minden tényezőnek szerepe van, a szolgáltatások áremelkedése azonban meghaladta a várakozásokat májusban is.

Az élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek és alkoholtermékek vártnál mérsékeltebb drágulása, valamint az üzemanyagok és háztartási energiaárak további csökkenése miatt az MBH Bank elemzői 18,5 százalékról 17,5 százalékra módosították a 2023. évi inflációs előrejelzésüket.

Szerintük az utóbbi időben egyre szélesebb körben bejelentett árcsökkentések hatására az infláció zsugorodása akár meredekebb is lehet, amit a nemzetközi termény-, nyersanyag- és energiaárak zuhanása is támogat, már csak azért is, mert ezek többsége már a két évvel ezelőtti szinteken jár. A forint árfolyamának erősödése pedig már megjelent a tartós cikkek árainak mérséklődő növekedésében. Más piaci szereplőkhöz képest optimista a bank előrejelzése, várakozásuk szerint ugyanis akár már októbertől egyszámjegyű lehet az infláció, amely az év végére 6 százalék közelébe csökkenhet.

További árfolyamokért kattintson laptársunk, a Privátbankár árfolyamfigyelőjére! >>

Nem várható komoly forintgyengülés

A tavalyi jelentős gyengülés után a forint vezeti egyértelműen az idei korrekciós trendet a fontosabb nemzetközi devizákkal szemben. Közel 8 százalékkal erősebb az euróval szemben a forint, mint tavaly ilyenkor. Ez is hozzájárul a szakértők szerint az infláció megfékezéséhez, hiszen a stabil árfolyam az importált infláció leszorításában szerepet játszik.

Az idei év végére a korábbi negyedévhez képest változatlanul hagyták az elemzők az előrejelzésüket, és 378-as euró-forint árfolyamszintet várnak. Szerintük a pozitív és negatív tényezők kiegyensúlyozottnak mutatkoznak középtávon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!