2p

Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd egy friss megállapodás alapján, amelynek nyomán jövő évtől megindulhat a törökországi földgáz vásárlása.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a török energiaügyi, ipari és kereskedelmi miniszterekkel folytatott tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a felek öt megállapodást írtak alá.

Üdvözölte, hogy az MVM és a BOTAS közötti friss megállapodás értelmében Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd. 

Törökország szerepe jelentősen felértékelődik, miután a földgázvásárlás jövő évi megindításával tranzitországból forrásországgá is válik.

Törökországból is jöhet a gáz. Forrás: Depositphotos
Törökországból is jöhet a gáz. Forrás: Depositphotos

Együttműködés indul emellett a bértárolással, az infrastruktúra-fejlesztéssel, illetve a megújuló energiák, a hidrogén felhasználásával kapcsolatban is.

Aláhúzta: miközben az Európai Unió súlyos energiaválsággal néz szembe, Magyarország ellátása stabil lábakon áll, mert megbízható partnerektől vásárol energiahordozókat, és azokat megbízható partnerek szállítják hazánkba.

Utóbbinak terén pedig szavai szerint Ankara kulcsfontosságú, a Török Áramlat nevű vezetéken keresztül idén már több mint ötmilliárd köbméternyi földgáz érkezett.

Szijjártó Péter tudatta, hogy szorosabbra vonják az együttműködést a közlekedési infrastruktúra fejlesztése terén is azzal, hogy a legnagyobb magyar és török vasútépítő vállalat, a V-Híd Építő Zrt. és a Gülermak is szövetségre lép.

Kitért arra is, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Levéltár és a török elnöki hivatal levéltárának igazgatósága, a Médiaszolgáltatás- Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a TRT török állami médiaszolgáltató, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Yunus Emre Intézet is.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!