2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor és Szijjártó Péter is azt állította korábban, hogy a piaci árnál olcsóbban kapjuk az orosz gázt. Ennek ellenére az adatok azt mutatják, hogy ez egyszerűen nem igaz.

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – írja a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján. Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-ei moszkvai látogatásának nyitányaként bejelentette: Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt.

Orbán Viktor és a kormány többi illetékese is – mindennemű konkrét bizonyíték nélkül - úgy nyilatkozott, hogy az októbertől életbe lépett új, 10+5 éves szerződés sokkal kedvezőbb az előzőnél, illetve „biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását”.

Ezzel szemben a valóság, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére ez alapján bizton állítható, hogy Putyin februárban valótlanságot állított – írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy májustól decemberig még nőtt az olló Magyarország orosz gázára és az irányadó tőzsde között, mégpedig a mi javunkra. Egész odáig, hogy decemberben a különbség – frissített számításaink szerint - meghaladta az ötven százalékot. Ugyanakkor ennél többre sosem rúgott. Úgyszintén érdemes megjegyezni, hogy míg 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek tőlünk a gázért, azt követően az arány megfordult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!