TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Kásler Miklós levélben arra utasította a kórházakat, hogy az intézmények a COVID-19-cel fertőzött betegek ellátására a korábbi tíz százalék helyett az ágyaik 20 százalékát tartsák készenlétben, de ezzel egyidejűleg megtiltotta a betegek hazaküldését is. 

A humán erőforrások minisztere szerdán utasította a fekvőbeteg-ellátókat: tartalékoljanak újabb üres ágyakat, hogy szükség esetén azokon koronavírus-fertőzötteket tudjanak ellátni.  A kórházi vezetőknek péntekig kell visszajelezniük a tárcának, hogy megoldották-e a feladatot - tudta meg a Népszava. 

Kásler levelet írt a kórházaknak. Fotó: Pixabay Kásler levelet írt a kórházaknak. Fotó: Pixabay

A miniszter óvatossága összecseng azzal, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint az ország több nagyvárosában ismét emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja. (Ma pedig minden csúcsot megdöntött a fertőzöttek száma). Ezt tapasztalták Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen és Székesfehérváron is. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A járványügyi hatóság szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a vírus közösségi terjedése. Tegnap 301 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és egy idős beteg elhunyt. Kásler Miklós levele, miszerint a kórházi ágyak húsz százalékán nem lehet beteget fogadni, eltérően érinti az intézményeket.

A lap szerint van olyan kórházi vezető, akinek az ágyak ürítése nem okoz gondot, mert férőhelyeinek még mindig csak a 60-65 százaléka foglalt. Másutt viszont – miután szeptembertől már nem átlag-, hanem már teljesítmény-finanszírozást kapnak az intézmények – , feltöltötték az ágyakat, beindították a műtőket. Ezeken a helyeken Falus Ferenc egykori országos tisztifőorvos szerint a miniszter levele gyakorlatilag betegfelvételi zárlatot jelent. Azt pedig, hogy nem is küldhetnek haza senkit, megint megoldhatatlan helyzet elé állítja az intézményvezetőket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az ismét lefékezett kórházi ellátás egyértelműen növeli majd az eladósodást is. Hiszen ha kevesebb beteget kezelhetnek, akkor kisebb összegű lesz az érte járó közfinanszírozás is, miközben a költségeik nőnek. Az ágyakon ellátható betegek számát nem csak a miniszteri levél, de Orbán Viktor miniszterelnök kórházfestési programja is szűkíti. A miniszterelnök január kilencedikén jelentette be, hogy a három évnél régebben fölújított kórházakban minden kórtermet, várótermet és az ahhoz kapcsolódó minden szociális teret korszerűsíteni kell, és amíg ez nem történik meg, addig másfajta fejlesztéseket a kormány nem tud támogatni.

A fővárosi kórházakban ez a felújítássorozat is most kezdődik. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) már megkezdte az egyeztetéseket, hogy hol, melyik intézményben mit fessenek újra. A munkát a jövő év végéig be is kell fejezni. Csakhogy, ha jönnek a festők, időről időre szabaddá kell tenni kórtermeket, ez pedig tovább apasztja a gyógyításra használható ágyak számát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.