4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár az esetszámok napi alakulása a napokban már olyan szinteket ért el Magyarországon, amire az első hullámban sem volt példa, a helyzet távolról nézve sem annyira drámai, mint azt elsőre gondolnánk. Egyelőre legalábbis. A tapasztalatok alapján nem szabad korán örülni, sejthető ugyanis, hogy mikor robbanhat be igazán a második hullám.

A Koronavírus Sajtóközpont az elmúlt napokban már rendre kiugróan magas számú új azonosított koronavírus-fertőzöttről tesz közzé jelentést. Hasonlóan magas, akár a 300-at is meghaladó esetszámokra még a komoly következményekkel járó első, tavaszi hullám idején sem volt példa; akkor a csúcs 210 új fertőzött volt 24 óra alatt. Mindezek eredményeként rendkívül sokkolóan alakul a különféle grafikonok lefutása, melyeket bizonyos időközönként meg is mutatunk olvasóinknak.

Kijelenthető: ez már a második hullám, melybe Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter definíciója alapján augusztus 27-én lépett be Magyarország.

A sokkoló és vészjósló adatok mellett azonban van egy olyan információ is, mely egészen más megvilágításba helyezi a pandémiát hazánkban. Ez pedig a kórházi ellátásban részesülők számának alakulása, mely a napi tájékoztatók méltatlanul kevesebb figyelmet kapó része. Ez ugyanis nem a járvány alakulásáról árulkodik, hanem arról, hogy mekkora rizikót jelent az aktuális helyzet, elsősorban az egészségügyre nézve.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Emlékezhetünk ugyanis, a járvány első hullámának idején a kormány külön légifolyosót alakított ki Kína irányába, miközben külföldi portyázókat bízott meg olyan források felkutatására, ahonnan védőfelszereléseket lehet beszerezni. Az Orbán-kormány számára akkoriban az egészségügy felkészítése volt az elsődleges cél a járvány terjedésének lassítása mellett, szerették volna elkerülni ugyanis az olaszországihoz hasonló szituációkat, amikor a kórházi folyosók is tele voltak koronavírusos betegekkel, és extrém terhelésnek voltak kitéve az intézmények és a kórházi személyzet. Mára már viszont halomban állnak idehaza a maszkok, fertőtlenítők és lélegeztetőgépekből is több mint nyolcezret sikerült felhalmoznia a kormánynak.

Hiába nő naponta azonban több százzal a fertőzöttek száma Magyarországon, az egészségügy számára ez egyelőre egyáltalán nem jelent plusz terhelést. Cikkünk írásakor ismert legutónbi, csütörtöki adatok szerint ugyanis a több mint 2300 aktív koronavírus-fertőzöttből mindössze 100-an szorulnak kórházi ellátásra, és közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Ugyan az egy héttel ezelőtti állapothoz képest némiképp emelkedett a kórházi körülmények között gyógyulók száma, akkor 69-en voltak, az első hullám idején jellemző szinttől még mindig jócskán elmarad ez az egészségügyet terhelő nyomás. Áprilisban ugyanis voltak olyan napok, amikor az 1000 főt is meghaladta a kórházban kezeltek száma.

Az egészségügy jelenlegi alacsony szintű terheltsége azzal magyarázható, hogy egyelőre ez a második hullám más, mint az első volt. Akkoriban a fertőzöttek átlagéletkora 64 év volt, vagyis főként a fokozott veszélynek kitettek körében terjedt, míg ma az átlagéletkor 31 évre csökkent. A tapasztalatok alapján a fiatalabb korosztály tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, kórházi kezelés nélkül esik át a betegségen.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egészségügyre háruló nyomás idővel nem fokozódhat. Tapasztalatok szerint nagyjából 4-5 hét kell ahhoz, hogy a fiatalabb populációról az idősebb korosztályra kerüljön át - ezt már dr. Jakab Ferenc virológus mondta az ATV Start című műsorában. Ők pedig már gyakran küzdenek egyéb alapbetegségekkel, ami miatt súlyos vagy akár végzetes is lehet a betegség lefutása esetükben.

Mindebből kiindulva tehát még nagyjából még 4-5 hétig a mostanihoz hasonlóan alakulhat az egészségügy terheltsége. Ha azonban a vírus ismét átkerül az idősebb korosztályra, akkor várhatóan az egészségügyön is fokozódni fog a nyomás. És bár felkészítették a területet a fokozott nyomásra, amint ez bekövetkezik, elképzelhető, hogy a kormány ismét úgy dönt: ideje lassítani a járvány terjedését, ami korlátozó intézkedések bevezetését eredményezheti. Ugyan - mint azt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is rögzítette - nem céljuk a gazdaság és a társadalom tavaszihoz hasonló leállítása, kevésbé drasztikus intézkedésekre lehet esély, mint például az idősek számára biztosított vásárlási idősáv. Ráadásul ez a 4-5 hét pont akkor fog lejárni, amikorra a kormány megkapja a nemzeti konzultáció eredményeit és várhatóan felülvizsgálja a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedéscsomagot, ami gyakorlatilag csak a határzárat foglalja magába a kötelező maszkviselés és távolságtartás mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!