2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Érdekes Google adatok jöttek az új törvénnyel összefüggő internetes aktivitásról.

Az új kata törvény társadalmi érdeklődését tekintve meghaladja az ukrán-háború, a választások, az infláció, és az ellenzéki előválasztás hatását is, erre utalnak Google-trends adatai - derül ki az ite.hu marketing elemző portál lapunkhoz eljuttatott friss összesítéséből. 

Tüntetők az Erzsébet hídon. Fotó: Facebook/Jámbor András
Tüntetők az Erzsébet hídon. Fotó: Facebook/Jámbor András

A Google Trends adatait elemezve látható, hogy az új kata törvény robbanásszerű érdeklődést váltott ki, és ha csak rövid időre is, de meghaladta a Facebook iránti érdeklődést, ami Magyarországon a legtöbbet keresett témák közé tartozik.

A megfigyelés szerint úgy tűnik, az elmúlt években egyetlen olyan téma volt, ami nagyobb érdeklődést váltott ki, mint most a kata törvény módosítás, ez pedig a koronavírus. Azonban ez is csak 2020 tavaszának néhány napján, amikor elrendelték idehaza is a lezárásokat.

Nézzünk meg néhány olyan témát, amiben a kormány igyekszik tematizálni a közbeszédet! A "migráns", a "benzinár", a "benzinárstop", a "háború" vagy az "infláció" szó esetében is elenyésző mennyiségű a keresés a Facebook szóhoz képest. Korábban - egy pár napot leszámítva - az "angol-magyar foci", és még előbb az "ellenzéki előválasztás" kifejezés is messze lemaradt.

A portál hozzáfűzte: a korrektség érdekében azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy míg a kata törvényre vonatkozóan csak órás adatok állnak rendelkezésre egyelőre, addig a fenti témáknál jellemzően aggregált adatokat látunk egy hetes időszakra vonatkozóan. Vélhetően egy-két hét után lesznek a Kata-törvény kapcsán is hasonló aggregált adatok. Ettől függetlenül a téma iránti érdeklődés egyértelműen látszik.

A Google Trends adataiból jól kiolvasható, hogy az “átalányadózás” iránt ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés, de például a “kft alapítás” szó nem nagyon népszerű. Viszont egyre többen írják be a keresőbe a “szlovák cégalapítás” és a “könyvelő" kifejezéseket, de például az osztrák, német, vagy román cégalapítás keresési mennyisége nem mutat jelentős emelkedést. Ugyanakkor a kalkulátor szóé számottevően nőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!