<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Október 5. a Pedagógusok Világnapja. Ahelyett, hogy díjakat és elismeréseket osztanának szét, esetleg konkrétumokat mondanának a régóta vágyott béremelésről, vagy visszavennék a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárokat, Magyarországon ma ismét élőláncra, hídfoglalásra, és sztrájkra és tiltakozó akciókra készülnek a tanárok és velük szimpatizáló diákok, szülők és civilek tömegei.

Az UNESCO így ír a honlapján az 1994 óta létező világnappal kapcsolatban:

„Ez egy olyan nap, amikor megünnepeljük, hogy a tanárok hogyan alakítják át az oktatást, s amikor arra is gondolunk, hogy milyen támogatásra van szükségük tehetségük és hivatásuk teljes kibontakoztatásához, valamint, hogy újragondoljuk a szakma globális útját”.

Audrey Azoulay-nek, az UNESCO főigazgatójának, Gilbert F. Houngbo-nak, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójának, Catherine Russell-nek, az UNICEF ügyvezető igazgatójának és David Edwardsnak, a Nemzetközi Oktatási Szervezet vezetőjének közös üzenete pedig így szól idén:

„Ma, a Pedagógusok Világnapján megünnepeljük a tanárok kritikus szerepét, ahogy a tanulókat folyamatosan formálják az önmagukért, másokért és a bolygóért való felelősségvállalásban. Felszólítjuk az országokat, biztosítsák a tanárok számára, hogy megbízható és elismert tudástermelők, reflektív gyakorlati szakemberek és politikai partnerek lehessenek.”

A logó a tiltakozó pedagógusokat szimbolizálja. Fotó: Facebook/noÁRA logó a tiltakozó pedagógusokat szimbolizálja. Fotó: Facebook/noÁR

Ezt olvasva, mintha ég és föld választaná el az UNESCO, a Nemzetközi Oktatási Szervezet (EI – Education International), és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által közösen ápolt világnapjának céljait a magyarországi helyzettől. Itt valami nagyon félrecsúszott, aminek egyik csúcspontja lesz a kifejezetten erre a napra időzített tanársztrájk. Merthogy az első fecske (a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének) kirúgását követően a pedagógus szakszervezetek úgy döntöttek: a polgári engedetlenség és a gördülő sztrájk mellett egésznapos munkabeszüntetést hirdetnek a világnapon. Ehhez pedig sorra csatlakoznak is az érintettek. Több, mint 200 iskola jelezte, hogy részt vesz holnap valamilyen formában az országos kampányban.

Az „első fecskét”, Dezsőfi Györgyöt azóta több is követte, a budapesti Kölcsey Gimnáziumból ugyanis szeptember 30-án több tanárt is kirúgtak. Fazekas Csaba igazgató Facebook-posztjában azt írja, ilyen pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, a döntéshozó megsértette a diákok tanuláshoz való jogait.

És ki tudja, hány tanár elbocsátása követheti a példát statuáló intézkedés. 

Kepes András ritkán posztol, de most megtette, és rendkívül jól foglalja össze a helyzetet:

„Csődben az oktatás. Ennél nagyobb válságban csak az oktatás állapotáért felelősök morális tisztessége van. ... Az elmúlt 12 évért a felelősség mindenképpen a jelenlegi kormányt terheli. A csapnivaló Nemzeti alaptanterv, a tanárok és a diákok túlterhelése, a tanári és tantestületi önállóság korlátozása, a nem egyházi iskolák infrastruktúrájának és finanszírozásának hiányosságai, a jogos elégedetlenség, a sztrájkjog betiltása már mindenképp a jelenlegi vezetők bűne. Az a kijelentés pedig, hogy a pedagógusok bérének rendezését a kormány az Európai Uniótól befolyó pénzekre hárítaná végképp arcpirító és cinikus. Különösen egy olyan kormány részéről, amely az elmúlt években, enyhén szólva, vitathatóan bánt a Brüsszelből érkező pénzekkel, s amely néhány hónappal ezelőtt is százezrekkel emelte a kormánytagok, köztük az oktatásért felelősök fizetését”.

Amire ma számíthatunk

 • 7.00 Szeged - a Deák Ferenc Gimnázium és a mellettük lévő intézmények élőlánccal demonstrálnak.
 • 7.30 Szeged - a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt élőlánccal tiltakoznak.
 • 7.45-9.00 Budapest, élőlánc a Keleti pályaudvar és a Döbrentei tér között. Ide várják a szülőket és támogatókat is! A részt vevő iskolák között van az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, a Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, az Eötvös József Gimnázium, az AKG és még számos más iskola.
 • 9:00 Budapest, Madách tér. A Vörösmarty Gimnázium tiltakozási akciója. Várják az intézmény támogatóit.

 • 12:00 Budapest, Bajza u. 49-51. Sajtótájékoztató a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) és a PDSZ részvételével.
 • 12:00 Dudaszóval a szolidaritásért. A BKV szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezete minden állampolgárt hív a megmozdulásra – nem kell mást tenni, mint pontban 12:00 órakor megszólaltatni a dudát!
 • 14.45 Székesfehérvár, Rákóczi u. 1 - az Alapvető Jogok Biztosának székesfehérvári területi irodájában a PDSZ és a PSZ az állampolgári jogok ombudsmanjának ad be egy petíciót: járjon el végre a gyermekek tanuláshoz való jogának megvédése érdekében! 
 • 14.45 Debrecen Vágóhíd u. 2. - petíció átadása
 • 15.00 Szeged Gogol u. 3. - petíció átadása.T arnay Attila, a PSZ csongrád megyei elnök tüntetést jelentett be az Szegedi Tudományegyetem Jogi Kara elé.
 • 15:00 Pécs, Koller u. 7. - petíció átadása
 • 15.15 Miskolc, az Alapvető Jogok Biztosának helyi irodájában Molnár Zoltán, a PSZ megyei elnökének és Szűcs Tamás, a PDSZ regionális ügyvivőjének beszéde után a két felszólaló közösen átadja a kirendeltség vezetőjének a petíciót.
 • 15:30 Budapest, 1033 Budapest, Fő tér 1. Szerenád az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak. Az óbudai iskolák közös szervezésében október 5-én délután, az iskolák pedagógusai, diákok, szülők, szimpatizánsok, támogatók együtt keresik fel a központot, ahol beszédekkel, felszólalásokkal tarkított szerenáddal „kedveskednek” az intézménynek.
 • 16:00 Veszprém, Kossuth Iskola: Élőlánc a közoktatásért
 • 17:00-19.00 Jászai Mari tér - Hídfoglalás a Grund csapatának szervezésében.
 • 18:00 Szeged, Széchenyi tér: a Klebelsberg szobornál a Szabad Város Egyesület Szeged és a Veritas Virtus Libertas közös eseménye “Szegediek a jövő oktatásáért!” címmel.
 • 18:30 Pécs, Szent István tér - Együtt az oktatásért! (Virrasztás 2.0). A múlt heti elhalasztott demonstráció második verziója, pártpolitikamentes szolidarításnyílvánítás a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével, a gödöllői Török Ignác Gimnázium áthelyezett diákjaival, tanárainkkal. A rendezvényen több pécsi iskola diákjai is beszédet tartanak. 
 • 19:00 Tanítanék x noÁr – Szolidaritás a pedagógusainkért 2.0. “Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan!” – koncert és tüntetés az oktatás megmentéséért!

És ami ezek után jön

„Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 14-re a folyamatba levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdetünk” – így reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) múlt hét pénteken arra a hírre, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt tanárt kirúgtak.

Október 14-én lesz ugyanis pontosan egy éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyeket másnap eljuttattak Orbán Viktornak.

A PDSZ közleményében az évfordulóról azt írja:

„Egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket, és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le, miközben már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában”. Utóbbi miatt egyébként a szakszervezetek a strasbourgi bírósághoz fordultak.

Az már biztos, hogy október 14-én 13 órakor Budapesten a Deák Ferenc téren a Református templom előtt Kiállás az oktatásért címmel rendhagyó aláírásgyűjtést tartanak. Az aláírókat olyan támogatók várják, mint Lengyel Tamás és Molnár Áron színművészek, Szél Dávid (Apapara blog), és Burai Verával, a Szülői Összefogás Közösség képviselője. A többi esemény pedig az október 5-i programokhoz hasonlóan pedig még alakulnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.