7p

Október 5. a Pedagógusok Világnapja. Ahelyett, hogy díjakat és elismeréseket osztanának szét, esetleg konkrétumokat mondanának a régóta vágyott béremelésről, vagy visszavennék a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárokat, Magyarországon ma ismét élőláncra, hídfoglalásra, és sztrájkra és tiltakozó akciókra készülnek a tanárok és velük szimpatizáló diákok, szülők és civilek tömegei.

Az UNESCO így ír a honlapján az 1994 óta létező világnappal kapcsolatban:

„Ez egy olyan nap, amikor megünnepeljük, hogy a tanárok hogyan alakítják át az oktatást, s amikor arra is gondolunk, hogy milyen támogatásra van szükségük tehetségük és hivatásuk teljes kibontakoztatásához, valamint, hogy újragondoljuk a szakma globális útját”.

Audrey Azoulay-nek, az UNESCO főigazgatójának, Gilbert F. Houngbo-nak, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójának, Catherine Russell-nek, az UNICEF ügyvezető igazgatójának és David Edwardsnak, a Nemzetközi Oktatási Szervezet vezetőjének közös üzenete pedig így szól idén:

„Ma, a Pedagógusok Világnapján megünnepeljük a tanárok kritikus szerepét, ahogy a tanulókat folyamatosan formálják az önmagukért, másokért és a bolygóért való felelősségvállalásban. Felszólítjuk az országokat, biztosítsák a tanárok számára, hogy megbízható és elismert tudástermelők, reflektív gyakorlati szakemberek és politikai partnerek lehessenek.”

A logó a tiltakozó pedagógusokat szimbolizálja. Fotó: Facebook/noÁR
A logó a tiltakozó pedagógusokat szimbolizálja. Fotó: Facebook/noÁR

Ezt olvasva, mintha ég és föld választaná el az UNESCO, a Nemzetközi Oktatási Szervezet (EI – Education International), és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által közösen ápolt világnapjának céljait a magyarországi helyzettől. Itt valami nagyon félrecsúszott, aminek egyik csúcspontja lesz a kifejezetten erre a napra időzített tanársztrájk. Merthogy az első fecske (a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének) kirúgását követően a pedagógus szakszervezetek úgy döntöttek: a polgári engedetlenség és a gördülő sztrájk mellett egésznapos munkabeszüntetést hirdetnek a világnapon. Ehhez pedig sorra csatlakoznak is az érintettek. Több, mint 200 iskola jelezte, hogy részt vesz holnap valamilyen formában az országos kampányban.

Az „első fecskét”, Dezsőfi Györgyöt azóta több is követte, a budapesti Kölcsey Gimnáziumból ugyanis szeptember 30-án több tanárt is kirúgtak. Fazekas Csaba igazgató Facebook-posztjában azt írja, ilyen pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, a döntéshozó megsértette a diákok tanuláshoz való jogait.

És ki tudja, hány tanár elbocsátása követheti a példát statuáló intézkedés. 

Kepes András ritkán posztol, de most megtette, és rendkívül jól foglalja össze a helyzetet:

„Csődben az oktatás. Ennél nagyobb válságban csak az oktatás állapotáért felelősök morális tisztessége van. ... Az elmúlt 12 évért a felelősség mindenképpen a jelenlegi kormányt terheli. A csapnivaló Nemzeti alaptanterv, a tanárok és a diákok túlterhelése, a tanári és tantestületi önállóság korlátozása, a nem egyházi iskolák infrastruktúrájának és finanszírozásának hiányosságai, a jogos elégedetlenség, a sztrájkjog betiltása már mindenképp a jelenlegi vezetők bűne. Az a kijelentés pedig, hogy a pedagógusok bérének rendezését a kormány az Európai Uniótól befolyó pénzekre hárítaná végképp arcpirító és cinikus. Különösen egy olyan kormány részéről, amely az elmúlt években, enyhén szólva, vitathatóan bánt a Brüsszelből érkező pénzekkel, s amely néhány hónappal ezelőtt is százezrekkel emelte a kormánytagok, köztük az oktatásért felelősök fizetését”.

Amire ma számíthatunk

 • 7.00 Szeged - a Deák Ferenc Gimnázium és a mellettük lévő intézmények élőlánccal demonstrálnak.
 • 7.30 Szeged - a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt élőlánccal tiltakoznak.
 • 7.45-9.00 Budapest, élőlánc a Keleti pályaudvar és a Döbrentei tér között. Ide várják a szülőket és támogatókat is! A részt vevő iskolák között van az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, a Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, az Eötvös József Gimnázium, az AKG és még számos más iskola.
 • 9:00 Budapest, Madách tér. A Vörösmarty Gimnázium tiltakozási akciója. Várják az intézmény támogatóit.

 • 12:00 Budapest, Bajza u. 49-51. Sajtótájékoztató a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) és a PDSZ részvételével.
 • 12:00 Dudaszóval a szolidaritásért. A BKV szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezete minden állampolgárt hív a megmozdulásra – nem kell mást tenni, mint pontban 12:00 órakor megszólaltatni a dudát!
 • 14.45 Székesfehérvár, Rákóczi u. 1 - az Alapvető Jogok Biztosának székesfehérvári területi irodájában a PDSZ és a PSZ az állampolgári jogok ombudsmanjának ad be egy petíciót: járjon el végre a gyermekek tanuláshoz való jogának megvédése érdekében! 
 • 14.45 Debrecen Vágóhíd u. 2. - petíció átadása
 • 15.00 Szeged Gogol u. 3. - petíció átadása.T arnay Attila, a PSZ csongrád megyei elnök tüntetést jelentett be az Szegedi Tudományegyetem Jogi Kara elé.
 • 15:00 Pécs, Koller u. 7. - petíció átadása
 • 15.15 Miskolc, az Alapvető Jogok Biztosának helyi irodájában Molnár Zoltán, a PSZ megyei elnökének és Szűcs Tamás, a PDSZ regionális ügyvivőjének beszéde után a két felszólaló közösen átadja a kirendeltség vezetőjének a petíciót.
 • 15:30 Budapest, 1033 Budapest, Fő tér 1. Szerenád az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak. Az óbudai iskolák közös szervezésében október 5-én délután, az iskolák pedagógusai, diákok, szülők, szimpatizánsok, támogatók együtt keresik fel a központot, ahol beszédekkel, felszólalásokkal tarkított szerenáddal „kedveskednek” az intézménynek.
 • 16:00 Veszprém, Kossuth Iskola: Élőlánc a közoktatásért
 • 17:00-19.00 Jászai Mari tér - Hídfoglalás a Grund csapatának szervezésében.
 • 18:00 Szeged, Széchenyi tér: a Klebelsberg szobornál a Szabad Város Egyesület Szeged és a Veritas Virtus Libertas közös eseménye “Szegediek a jövő oktatásáért!” címmel.
 • 18:30 Pécs, Szent István tér - Együtt az oktatásért! (Virrasztás 2.0). A múlt heti elhalasztott demonstráció második verziója, pártpolitikamentes szolidarításnyílvánítás a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével, a gödöllői Török Ignác Gimnázium áthelyezett diákjaival, tanárainkkal. A rendezvényen több pécsi iskola diákjai is beszédet tartanak. 
 • 19:00 Tanítanék x noÁr – Szolidaritás a pedagógusainkért 2.0. “Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan!” – koncert és tüntetés az oktatás megmentéséért!

És ami ezek után jön

„Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 14-re a folyamatba levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdetünk” – így reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) múlt hét pénteken arra a hírre, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt tanárt kirúgtak.

Október 14-én lesz ugyanis pontosan egy éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyeket másnap eljuttattak Orbán Viktornak.

A PDSZ közleményében az évfordulóról azt írja:

„Egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket, és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le, miközben már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában”. Utóbbi miatt egyébként a szakszervezetek a strasbourgi bírósághoz fordultak.

Az már biztos, hogy október 14-én 13 órakor Budapesten a Deák Ferenc téren a Református templom előtt Kiállás az oktatásért címmel rendhagyó aláírásgyűjtést tartanak. Az aláírókat olyan támogatók várják, mint Lengyel Tamás és Molnár Áron színművészek, Szél Dávid (Apapara blog), és Burai Verával, a Szülői Összefogás Közösség képviselője. A többi esemény pedig az október 5-i programokhoz hasonlóan pedig még alakulnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!