<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Varga Mihály Facebook-posztjából derül ki, mennyivel terheli meg a költségvetést a most bejelentett rendkívüli nyugdíjemelés és az egyszeri nyugdíjprémium kifizetése.

Ahogy arról beszámoltunk, a szerda este megjelent kormányrendelet alapján a száguldó infláció mellett valóban kevésnek bizonyult a januári "rendes" és a júliusi, 3,9 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelés - novembertől  újabb 4,5 százalékos nyugdíjemelésről határozott a kormány. Szintén a szerdai közlönyből derül ki a nyugdíjprémium összege is: ez legfeljebb 10 ezer forint lehet, a maximális összeget azok kapják, akiknek a nyugdíja eléri a 80 ezer forintot.

Már reggeli cikkünkben is kiszámoltuk, mennyit jelenthet ez az átlagnyugdíjasoknak, mennyi pénzt kapnak novemberben (az emelt nyugdíjat, a visszamenőleges emelés összegét 11 hónapra, a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is, plusz 10 ezer forint prémiumot) - most már azt is tudjuk, mindez mennyibe kerül majd a költségvetésnek.

Varga Mihály ugyanis egy Facebook-posztban jelezte: a kiegészítés, a prémium és a 13. havi nyugdíj összege összesen 612 millárd forintba kerül majd. Egy kommentből az is kiderül: 

Az inflációs nyugdíj-kiegészítésre 217 milliárd forintot, a nyugdíjprémium kifizetésére 23,5 milliárd forintot fordít a kormány, 

a 13. havi nyugdíjra 372 milliárd forintot költenek.

A posztban egyébként új (vagy legalábbis biztosan ritkán használt) kormányzati szófordulatnak tűnik a "szankciós válság" kifejezés.