4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A balmazújvárosi focisták eddig önkormányzati lakásokban laktak, azokat azonban felújítja a városvezetés, ezért váratlanul ki kellett költözniük. Cserelakás nincs, így jobb híján a Pötyi Szállón lakhatnak az érintettek.

A balmazújvárosi fociklubot és a sportolókat még az ág is húzza. Nem elég, hogy ősszel anyagi nehézségekkel küzdött a focicsapatot működtető klub és majdnem csődközelbe sodorta az önkormányzatot is, és az NBII-ben kiesőhelyen áll a csapat, most a focisták lakhatása és megfelelő elhelyezése okozott nehézséget.

Balmazújváros közel 200 millió forintos támogatást kapott az önkormányzati bérlakások felújítására, a program tavaly nyár végén el is indult, a munkaterületet átadták a kivitelezőnek, akinek 2019. április 20-ig van ideje befejezni a munkát. A beruházás azonban olyan bérlakásokat is érint, melyekben a Balmazújváros Sport Kft. alkalmazásában álló sportolók laknak - derül ki a közgyűlés január 11-i ülésének előterjesztéséből.

A városvezetés beruházásokkal foglalkozó bizottsága december 6-án úgy döntött, mivel cserelakást nem tudnak adni az érintett sportolóknak, őket a Pötyi Szállón helyezik majd el. A helyzetről november 26-án tájékoztatták a Kft. ügyvezetőjét, Lajos Ferencet, aki december 11-én azt kérte, az önkormányzat a kiköltözésre adott határidőt december 22-ig hosszabbítsa meg tekintettel arra, hogy a labdarúgók nyugodt körülmények között tudjanak készülni a hátralévő meccsekre. Ám úgy tűnik, ez az idő is kevés volt: a focisták ugyanis nem költöztek ki a lakásokból és a Városgazdálkodási Kft. nem kapta vissza a kulcsokat többszöri sikertelen telefonos és levélben történő megkeresés után sem. A Sport Kft. eleinte "felsőbb utasításra" hivatkozott, majd egész egyszerűen elzárkózott a kapcsolatfelvétel elől.

A Pötyi Szálló egyik szobája (Fotó: potyiszallo.com)
A Pötyi Szálló egyik szobája (Fotó: potyiszallo.com)

Legközelebb január 4-én személyesen szólította fel a polgármester Lajos Ferencet arra, hogy adják vissza a lakások kulcsait, máskülönben annak következménye lesz. Nevezetesen a Polgári Törvénykönyv egyik paragrafusa értelmében Lajos visszahívható a Kft. vezető tisztségviselői posztjáról.

Négy nappal később Lajos levélben reagált a városvezetés decemberi megkeresésére, és megpróbálta elkerülni a kilakoltatást. Leírta: a várossal kötött szerződések 5 évre szólnak, emellett szerződésből eredő kötelezettsége a városnak a cserelakás biztosítása, egyben hivatkozott a november 15-től április 30-ig érvényben lévő kilakoltatási moratóriumra.

Valójában azonban az önkormányzattal kötött, bérlakásokra vonatkozó szerződésben az előterjesztés szerint szerepel az a kikötés, hogy ha az önkormányzat érdeke úgy kívánja, a bérleti szerződés azonnali hatállyal felbontásra kerül, és ekkor a bérlő vállalja, hogy a bérleményt 10 napon belül elhagyja. Ez a kikötés a Nedeljkovic Nemanjaval kötött szerződésben nem szerepel csak, ezért neki az önkormányzat fel is ajánlott egy cserelakást. A többi érintettet pedig egyéb lehetőség híján a Pötyi Szállón helyeznék el. A kilakoltatási moratóriumra irányuló hivatkozást pedig azzal "pattintotta le" a városvezetés, hogy az csak magánszemélyekre vonatkozik, a szóban forgó szerződések pedig a Városgazdálkodási Kft. és a Sport Kft. között jött létre.

A helyzet mára azonban úgy tűnik, megoldódott, a focisták kiköltöztek a szóban forgó lakásokból. Igaz, némi csúszás ezúttal is volt. A városvezetés végső határidőként január 14-ét jelölte meg, a polgármester tájékoztatása alapján azonban még kellett néhány nap a költözéshez.

"A Balmazújváros Sport Kft.ügyvezetőjének kérésére a 2019.január 14-i határidőt a Képviselő-testület 2019. január 18-ra módosította. 2019. január 18-án a kulcsok átadása rendben megtörtént" - tájékoztatta lapunkat Hegedűs Péter, polgármester.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!