4p

A balmazújvárosi önkormányzat mentőövet dobott a csapatot működtető gazdasági társaságnak, de egyáltalán nem biztos, hogy ez tartósan megoldja a problémákat.

A balmazújvárosi képviselő testület szeptember végi ülésén tárgyalta a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Balmazújváros Sport Kft. kérelmét, melyben az "átmeneti nehézségek" megoldására 24 millió forintnyi támogatást kért a társaság. Ennek hiánya mind a Kft.-nél mind az önkormányzatnál csődközeli helyzetet idézne elő, hiszen több mint 381 millió forintos visszafizetési kötelezettsége keletkezne a cégnél. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy már több havi bérrel is elmaradt a Kft. az alkalmazottai felé.

A közzétett jegyzőkönyv szerint a támogatást, ami valójában "csak" 22,4 millió forint, megkapta a cég (a támogatás a Kalmár DSE részére elkülönített TAO önerő terhére történt), az viszont nagy kérdés, hogy ezzel az összeggel mennyi időre sikerült megoldani a társaság anyagi gondjait. Garanciát ugyanis senki sem adott arra, hogy ez az összeg megelőzné a további problémák kiújulását.

A témával kapcsolatban levélben megkerestük az önkormányzatot és a Balmazújváros Sport Kft.-t is, ám cikkünk megjelenéséig egyik fél sem válaszolt kérdéseinkre.

A balmazújvárosi fociklub az NBI-be feljutó kisebb csapatok hibájába esett. Miután a 2017/2018-as szezont az elsőosztályban kezdhette a csapat, a bentmaradást tűzték ki célul, aminek érdekében a korábbiaknál nagyobb költekezésbe kezdtek, igaz, ezzel együtt megnőtt az árbevétel és az MLSZ-től is több támogatás érkezett a klubhoz. A bentmaradás azonban nem sikerült, ami szinte egyből el is indította a csapatot a lejtőn. Az üzleti terv összeállításakor előre azzal tervezni és azt tudni, hogy hogyan alakul majd a bajnokság, nagyon nehéz dolog - jegyezte meg a Kft. védelmében Tiba István, képviselő. Az NBI-re összevásárolt külföldi focistákkal "szerencsére" csak egyéves szerződéseket kötöttek, így a távozásukkor egy kivételével nem kaptak értük pénzt sem, igaz, a fizetésük sem a klub büdzséjét terheli már.

Tiba István (Fotó: MTI)
Tiba István (Fotó: MTI)

Minden bizonnyal az anyagi problémák súlyosbodásához nemcsak az MLSZ-től érkező pénzek megcsappanása vezetett, de nagy gondot jelentett a szponzori pénzek elapadása is. Az előterjesztés szerint a város vezetésében történő változásra hivatkozva többen elpártoltak a fociklubtól (augusztusban időközi választás volt, az új polgármester Hegedűs Péter lett).

Hegedűs Péter szerint azonban lehet még más is a háttérben. A június 30-i állapot szerint a Kft.-nek még volt közel 30 millió forintja, ugyanakkor már több mint 156 millió forintos kötelezettséget is kimutattak, vagyis már akkor látható volt, hogy gondok vannak a Kft. pénzügyi helyzetével. A polgármester szerint felmerül a kérdés, hogy a képviselő-testület kapott-e ezekről jelzéseket. Úgy véli, a Kft. ügyvezetője komoly felelősséggel tartozik a rábízott vagyon kezeléséért, ezért meg kell vizsgálni, hogy a 100%-ban önkormányzati tulajdonú Kft. hogyan került ebbe a helyzetbe és milyen felelősséggel bírnak a jelenlegi és korábbi ügyvezetők.

A jegyzőkönyv szerint a polgármester ezt a 22,4 millió forintot az utolsó mentőövnek tekinti, ami arra utal, hogy egy újbóli megmentést már nem támogatna. Márpedig ha nincsenek szponzorok, kevés a támogatás, nagyon könnyen újabb segítségre szorulhat a Kft.

Reális forgatókönyv, hogy a balmazújvárosi foci NBIII-as vagy még alacsonyabb szintre süllyedhet, ahol helyi játékosokra, utánpótlásra alapozva szerepelhet. Az ehhez szükséges anyagi fedezetet pedig jelentősebb szponzor vagy önkormányzati támogatás nélkül is biztosítani lehet.

A visszalépésre ráadásul a Koroknai Imre alpolgármester is kitért felszólalásában. Úgy vélte, ezeket a problémákat látva az önkormányzat dönthet úgy, hogy csak megyei másodosztályú csapat induljon és azt támogassa az önkormányzat. De erre csak a következő bajnoki idénytől van lehetőség, ha ezt most lépnék meg, az jelentős hátrányba hozná az önkormányzati tulajdonú céget.

Repkedő százmilliók

A Balmazújváros Sport Kft. 2017-es éve sorban a harmadik volt már, amikor veszteséget volt kénytelen elkönyvelni; jelentősen emelkedő árbevétel mellett.

  • 2015-ben 116 milliós bevételből 4,4 milliós veszteséget csináltak,
  • 2016-ban 174 milliós árbevételből 58 milliós mínusz,
  • 2017-ben pedig 456 milliós bevételből 1,8 milliós veszteség jött össze.

A Balmazújváros Sport Kft. ugyanakkor a TAO-rendszer nyújtotta lehetőségekkel is rendre élt. 2011 és 2017 között összesen 853,4 millió forint támogatást zsebeltek be az MLSZ adatai szerint. A legjobb évük 2012 volt, akkor közel 200 millió forintos támogatást hagyott jóvá a labdarúgó szövetség.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!