2018. október 25. 05:28

A balmazújvárosi önkormányzat mentőövet dobott a csapatot működtető gazdasági társaságnak, de egyáltalán nem biztos, hogy ez tartósan megoldja a problémákat.

A balmazújvárosi képviselő testület szeptember végi ülésén tárgyalta a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Balmazújváros Sport Kft. kérelmét, melyben az "átmeneti nehézségek" megoldására 24 millió forintnyi támogatást kért a társaság. Ennek hiánya mind a Kft.-nél mind az önkormányzatnál csődközeli helyzetet idézne elő, hiszen több mint 381 millió forintos visszafizetési kötelezettsége keletkezne a cégnél. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy már több havi bérrel is elmaradt a Kft. az alkalmazottai felé.

A közzétett jegyzőkönyv szerint a támogatást, ami valójában "csak" 22,4 millió forint, megkapta a cég (a támogatás a Kalmár DSE részére elkülönített TAO önerő terhére történt), az viszont nagy kérdés, hogy ezzel az összeggel mennyi időre sikerült megoldani a társaság anyagi gondjait. Garanciát ugyanis senki sem adott arra, hogy ez az összeg megelőzné a további problémák kiújulását.

A témával kapcsolatban levélben megkerestük az önkormányzatot és a Balmazújváros Sport Kft.-t is, ám cikkünk megjelenéséig egyik fél sem válaszolt kérdéseinkre.

A balmazújvárosi fociklub az NBI-be feljutó kisebb csapatok hibájába esett. Miután a 2017/2018-as szezont az elsőosztályban kezdhette a csapat, a bentmaradást tűzték ki célul, aminek érdekében a korábbiaknál nagyobb költekezésbe kezdtek, igaz, ezzel együtt megnőtt az árbevétel és az MLSZ-től is több támogatás érkezett a klubhoz. A bentmaradás azonban nem sikerült, ami szinte egyből el is indította a csapatot a lejtőn. Az üzleti terv összeállításakor előre azzal tervezni és azt tudni, hogy hogyan alakul majd a bajnokság, nagyon nehéz dolog - jegyezte meg a Kft. védelmében Tiba István, képviselő. Az NBI-re összevásárolt külföldi focistákkal "szerencsére" csak egyéves szerződéseket kötöttek, így a távozásukkor egy kivételével nem kaptak értük pénzt sem, igaz, a fizetésük sem a klub büdzséjét terheli már.

Tiba István (Fotó: MTI) Tiba István (Fotó: MTI)

Minden bizonnyal az anyagi problémák súlyosbodásához nemcsak az MLSZ-től érkező pénzek megcsappanása vezetett, de nagy gondot jelentett a szponzori pénzek elapadása is. Az előterjesztés szerint a város vezetésében történő változásra hivatkozva többen elpártoltak a fociklubtól (augusztusban időközi választás volt, az új polgármester Hegedűs Péter lett).

Hegedűs Péter szerint azonban lehet még más is a háttérben. A június 30-i állapot szerint a Kft.-nek még volt közel 30 millió forintja, ugyanakkor már több mint 156 millió forintos kötelezettséget is kimutattak, vagyis már akkor látható volt, hogy gondok vannak a Kft. pénzügyi helyzetével. A polgármester szerint felmerül a kérdés, hogy a képviselő-testület kapott-e ezekről jelzéseket. Úgy véli, a Kft. ügyvezetője komoly felelősséggel tartozik a rábízott vagyon kezeléséért, ezért meg kell vizsgálni, hogy a 100%-ban önkormányzati tulajdonú Kft. hogyan került ebbe a helyzetbe és milyen felelősséggel bírnak a jelenlegi és korábbi ügyvezetők.

A jegyzőkönyv szerint a polgármester ezt a 22,4 millió forintot az utolsó mentőövnek tekinti, ami arra utal, hogy egy újbóli megmentést már nem támogatna. Márpedig ha nincsenek szponzorok, kevés a támogatás, nagyon könnyen újabb segítségre szorulhat a Kft.

Reális forgatókönyv, hogy a balmazújvárosi foci NBIII-as vagy még alacsonyabb szintre süllyedhet, ahol helyi játékosokra, utánpótlásra alapozva szerepelhet. Az ehhez szükséges anyagi fedezetet pedig jelentősebb szponzor vagy önkormányzati támogatás nélkül is biztosítani lehet.

A visszalépésre ráadásul a Koroknai Imre alpolgármester is kitért felszólalásában. Úgy vélte, ezeket a problémákat látva az önkormányzat dönthet úgy, hogy csak megyei másodosztályú csapat induljon és azt támogassa az önkormányzat. De erre csak a következő bajnoki idénytől van lehetőség, ha ezt most lépnék meg, az jelentős hátrányba hozná az önkormányzati tulajdonú céget.

Repkedő százmilliók

A Balmazújváros Sport Kft. 2017-es éve sorban a harmadik volt már, amikor veszteséget volt kénytelen elkönyvelni; jelentősen emelkedő árbevétel mellett.

  • 2015-ben 116 milliós bevételből 4,4 milliós veszteséget csináltak,
  • 2016-ban 174 milliós árbevételből 58 milliós mínusz,
  • 2017-ben pedig 456 milliós bevételből 1,8 milliós veszteség jött össze.

A Balmazújváros Sport Kft. ugyanakkor a TAO-rendszer nyújtotta lehetőségekkel is rendre élt. 2011 és 2017 között összesen 853,4 millió forint támogatást zsebeltek be az MLSZ adatai szerint. A legjobb évük 2012 volt, akkor közel 200 millió forintos támogatást hagyott jóvá a labdarúgó szövetség.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.