<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Liman városát vasárnap az utolsó orosz megszálló is elhagyta, Herszonnál továbbra is heves harcok folynak. Dróntámadás érte az ukrán elnök szülővárosát - összefoglaló a háború 221. napjáról.

  • A Donyeck megyei Liman városát teljesen megtisztították az orosz megszállóktól - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délutáni videoüzenetében. Délután fél egyre "Limant teljesen megtisztították. Köszönet katonáinknak, harcosainknak" - fogalmazott az államfő. Limant az orosz csapatok erődített állásként használták a közeli Szlovjanszk elleni támadásokra. Liman ukrán ellenőrzés alá kerülésével a luhanszki régió délnyugati szektorában lévő orosz csapatok ellátását is akadályozhatják, ugyanis a Szvatove településről Kreminnába vezető utat is tűz alatt tarthatják innen. A brit hírszerzés közölte: a stratégiai jelentőségű Liman feletti orosz ellenőrzés elvesztése jelentős politikai kudarc Moszkva számára.
  • Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített összeállításában arról számolt be, hogy az orosz erők vasárnap reggel és előző éjjel ágyúzták Zaporizzsja és Mikolajiv megyeszékhelyeket, továbbá az orosz határ menti ukrán területeket, Herszon megyében pedig változatlanul heves harcok zajlanak. Donyeck megyében egy nap alatt három civil vesztette életét és kilencen sérültek meg, Mikolajiv megyében egy faluban az éjjel ketten vesztették életüket, a többi térségből nem jelentette áldozatokat - írták.
  • Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium. A szállítás jövőre kezdődik. A lövegeket, amelyek percenként hat lövedéket képesek kilőni 40 kilométeres távolságra, Szlovákiában fogják gyártani - közölte a minisztérium. A három ország együtt 92 millió eurót költ a rendszerekre.
  • Már az Északi Áramlat-1 gázvezetéken sem ömlik a gáz a tengerbe - erről tájékoztatta vasárnap a dán hatóságokat az üzemeltető, a Nord Stream AG. Az Északi Áramlat-1 mindkét vezetékében stabil a nyomás, ami arra utal, hogy teljesen megszűnt a gáz ömlése a tengerbe.

  • Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója azt állította, közvetett bizonyítékok utalnak rá, hogy a Nyugat érintett a gázvezetékeken történt incidensekben. "Folytatjuk az adatgyűjtést, de egyelőre közvetett adatokról van szó. Mind a korábban nyilvánosan bemutatottak, mind azok, amelyek még nem nyilvánosak, nyugati nyomra utalnak" - mondta Nariskin.
  • Mind a kilenc európai ország, amely korábban nyilatkozatban ítélte el Oroszország ukrajnai annexióját, jelezte, hogy támogatják Ukrajna NATO-csatlakozását. Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia írta alá a közös nyilatkozatot - bár ez azt jelenti, hogy a közép-kelet-európai térség összezárt a kérdésben, Magyarország államfőjének aláírását nem találhatjuk meg a dokumentumon.

  • Oroszország öngyilkos drónokkal támadta Volodimir Zelenszkij szülővárosát - jelenti az AP. A dél-ukrajnai Kryvij Rihvárosát vasárnap kora reggel érte dróntalálat - közölte Valentyin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk kormányzója. A kormányzó szerint a csapás egy iskola két emeletét rombolta le.
  • Oroszország alkotmánybírósága ma törvényesnek ismerte el négy kulcsfontosságú ukrán terület annektálását - írja az AFP. A bíróság gyakorlatilag jóváhagyta a Vlagyimir Putyin által a régiók Moszkva által támogatott vezetőivel aláírt annexiós megállapodásokat, annak ellenére, hogy a Nyugat széles körben elítélte azokat. Az annexiós szerződéseket hétfőn az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma fogja tárgyalni.
  • Ferenc pápa vasárnapi beszédében elítélte az ukrán területek annektálását, és felszólította Vlagyimir Putyint, hogy hagyja abba a háborút, Volodimir Zelenszkijt pedig arra, hogy legyen nyitott a tárgyalásokra. Ez az első alkalom, hogy az argentin pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet az invázió február 24-i kezdete óta.