3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Külföldi munkások dolgoznak az OTP balatoni szállodájának építkezésén is, akik a korábbi határzár miatt nem tudtak belépni Magyarországra, ezért csúszik a bank üdülőjének állami százmilliókkal megtámogatott bővítése.

Már a KSH adatai is mutatják, hogy a koronavírus alaposan odacsapott az építőiparnak is, hiszen májusban az építőipar termelése 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. Ezt egy konkrét példán keresztül is lehet érzékeltetni: eleve a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen legalább 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program egyik legfurább építkezése zajlik Balatonszemesen, ahol az OTP hotelt bővítik részben állami támogatásból. A koronavírus-járvány miatt azonban csúszik az építkezés határideje.

A koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet, a kijárási-, valamint a külföldiek Magyarországra történő belépésének korlátozása a kivitelezést végző alvállalkozó számos külföldi munkavállalóját érintette, továbbá az iskolabezárások a magyar munkavállalók munkába járását is nehezítették. Vállalkozónál jelentős létszám hiány mutatkozott, amely a leggondosabb munkaszervezéssel sem volt elhárítható, ez további 10 munkanap csúszást eredményezett 

- olvasható a Közbeszerzési Értesítőben a szerződésmódosítás, amit az OTP a kivitelezőnek korábban kiválasztott EB Hungary Invest Kft.-vel írt alá még június 17-én. Pótmunkák is felmerültek, így összességében a teljesítési határidőt összesen 21 munkanappal hosszabbították meg a felek. Tehát a csúszást részben az okozta, hogy az egyik alvállalkozó külföldi munkásai a határzár miatt nem tudtak belépni Magyarországra.

Ez a közelmúltban javult, hiszen például június végén megnyílt az ukrán határ is, de nem lehet kizárni, hogy a közeljövőben újra akadályokba ütközzön, hogy külföldi munkások dolgozzanak a magyar költségvetési forrásból támogatott szállodaépítéseken. Mától ugyanis élesedtek a koronavírus miatt elrendelt beutazási korlátozások: Románia például a sárgába zónába került, így onnan nehezebb lesz bejutni Magyarországra.

OTP
OTP

Mindettől függetlenül a múlt hétvégén még gőzerővel tartott az építkezés az OTP balatonszemesi üdülőjénél, a csúcsszezonban is dübörögnek a teherautók a település utcáin. Az OTP Bank már tavaly októberben hibátlanul teljesítette az MTÜ által előírt kommunikációs kötelezettséget és a balatonszemesi szállodája elé kihelyezett táblán köszönte meg Magyarország kormányának, hogy a bank tulajdonában lévő hotel felújítását és átalakítását 536,5 millió forint vissza nem térítendő közpénzzel támogatta a Kisfaludy-pályázat keretében. Tehát a magyar kormány Magyarország legnagyobb bankjának tulajdonában lévő hotel felújítására adott félmilliárd forint közpénzt.

Persze a kivitelező sem akárki. Az EB Hungary Invest sorra nyeri a közbeszerzéseket. Árbevétele 2012-ben még csak 600 millió forint volt, ez 2015-re és 2016-ra 3,5 milliárdra hízott, míg 2018-ban már elérték a 8 milliárd forintos határt is. A cég tulajdonosa Erdei Zoltán József, akinek közös vállalkozása (5. ker Property Ingatlanforgalmazó Kft.) van azzal az Irtó Krisztiánnal is, aki vezető beosztásban dolgozik például az EuroAszfalt Kft-ben, amely több projektben is konzorciumi partnere a Mészáros és Mészáros Kft.-nek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!