Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Gyakori kritikaként fogalmazódik a magyar járványkezeléssel kapcsolatban, hogy nem tesztelnek eleget. Most rekordot döntöttek. 

A friss koronavírus-adatok szerint tombol a második hullám Magyarországon, ismét rekordközeli számban találtak új fertőzöttet az elmúlt 24 órában - írja laptársunk, a Piac & Profit.. Az esetszámok mostani felfutását gyakran kötik össze azzal, hogy a magyar hatóságok nagyobb számban kezdtek el teszteket végezni, így több fertőzöttre - akár tünetmentesre - derül fény. Tény, az elmúlt időszakban kezdett felfutni az elvégzett mintavételek száma, olyannyira, hogy

az elmúlt 24 órában rekordszámú tesztelésre került sor Magyarországon, 9765 mintavételt végeztek el. Ezzel megdőlt a legutóbbi csúcs, mely az első, tavaszi hullám idején állt fel: május 22-én 8290-et végeztek.

Az az állítás viszont részben igazolható, hogy a több teszt eredményezi a magasabb napi esetszámot - más is van a háttérben. Ha ugyanis az új azonosított fertőzöttek számát elosztjuk az egy nap alatt elvégzett mintavételekével, vagyis egyszerűbben megfogalmazva, megnézzük milyen arányban születnek pozitív eredmények a tesztelések végén, az látható, hogy ez egyáltalán nem ad kiugró értéket.

Az első hullám idején 3-7 százalék közötti volt a napi pozitív tesztek aránya, a rekord április 10-én volt, 9,9 százalék, előtte március 17-e hozott kiemelkedő arányt, 9,4 százalékot. Az elmúlt időszak felfutó napi esetszámai mellett a pozitív tesztek aránya ezúttal is 4-7 százalék között mozog napi szinten.

Vagyis bár számát tekintve felfutottak a mintavételek Magyarországon, arányaiban pont annyi fertőzöttre derül fény most, mint a tavaszi első hullám idején. A mostani hullám pedig jellegéből fakadóan is más, mint a tavaszi, mivel akkor főként egy szűk körben, az idősebb korosztályban terjedt a vírus, most pedig a fertőzöttek átlagéletkora 26 évre csökkent. Vagyis ez a differencia, a korosztály eltérő életformájból akadóan is szükség van több teszt elvégzésére a kontaktkutatások során. Ők sokkal több emberrel érintkeznek, mint az első hullám idején az idősotthonokban élők, vagy a kórházban járt személyek - a hírek szerint ugyanis ezen helyszínekkel kerültek kapcsolatba főként a fertőzöttek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.