3p

Egy Facebook-posztban, de azóta már le is vette. De Orbán Viktor is beszélt az elmúlt 24 óra adatairól a reggeli rádióinterjújában.

Rendhagyó módon a szokásos, nagyjából reggel kilenc-fél tíz körüli, hivatalos közzététel előtt értesülhettünk a mai koronavírus-számokról. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke ma reggel egy fotó mellé kiposztolta a Facebook-oldalára az operatív törzs péntek hajnali ülésén elsorolt számokat, miszerint mára virradóra

  • elhunyt 96 koronavírusos beteg
  • azonosítottak újabb 4440 fertőzöttet
  • 1723-an pedig már meggyógyultak.

A fotót később kiszedték a képviselő posztjából. De nem ő volt az egyetlen, aki a hivatalos bejelentés előtt lelőtte a friss adatokat, szóba hozta azokat ugyanis Orbán Viktor is, a hagyományos, reggeli interjújában, a Kossuth Rádióban. Itt annyi többletet tudtunk meg, hogy

  • 7512 koronás embert kezelnek kórházban
  • és közülük 604 van lélegeztetőgépen.

A miniszterelnök által közölt friss adatok nagyjából a járványhelyzet stagnálásáról árulkodnak, mivel az elmúlt pár napban stabilan 4000 felett, de 5000-nél alacsonyabb számban azonosítanak új fertőzötteket Magyarországon. Megközelítőleg naponta az elvégzett tesztek ötöde pozitív. Ezzel párhuzamosan az elhunytak száma is 90-100 között mozog.

A reggeli interjúban a miniszterelnök arról is beszélt, hogy az operatív törzs ülésén megkérdezte Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt, szigorításokkal terhelt 10 nap tapasztalatai alapján lehet-e reménykedni. Müller azt válaszolta, hogy nem. Szerinte ugyanis nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy már túllennénk a nehezén. A miniszterelnök azonban jövő héten újra felteszi majd neki ezt a kérdést.

Müller Cecília válaszával némiképp összecseng Gulyás Gergely tegnapi kormányinfón megfogalmazott álláspontja, mely szerint radikálisan javulnia kellene a járványhelyzetnek ahhoz, hogy karácsonyra fel lehessen oldani a korlátozásokat. Jelen állás szerint a lazítást illetően nem sok az optimizmus a kormányban sem. 

Az országos tisztifőorvos a csütörtöki operatív törzs sajtótájékoztatón is kiemelte, hogy folyamatosan kommunikálják a kormány felé a tapasztalataikat, és javaslatokat tesznek arra, hogy lehet-e lazítani a korlátozásokon. Ez alapján tehát nem lehet. Müller azt is bejelentette tegnap, hogy a kormány a jövő héten valószínűleg újra kiértékeli a szigorított időszak tapasztalatait, tehát akár lazításról, akár további szigorításról, de legalábbis a jelen korlátozások idejének kitolásáról is dönthetnek. A fentiek alapján minimum az utóbbi tűnik valószínűnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!