Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az országos tisztifőorvos szerint a szigorításoknak legkésőbb a bevezetés után két héttel látszódhat eredménye, sikeresség esetén a napi halottak száma pedig csak négy-öt hét elteltével csökkenhet.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes kezdte, aki a magyarok a korlátozások idején mutatott magatartásának alakulását elemezgette. Azt mondta, az elmúlt 24 órában maszkviselési szabálysértések miatt összesen 432-szer kellett a rendőröknek intézkednie, ami 8 százalékos emelkedés a megelőző napi adathoz képest. Ebből 404 személy közterületen nem viselte a maszkot (+19 százalék), tömegközlekedési eszközön, megállókban 8, boltokban pedig 60 esetben kellett intézkedni emiatt.

Tegnap öt vendéglátó üzletet kellett a rendőrségnek ideiglenesen bezárnia, folytatta Kiss, így a nyitvatartási korlátozások bevezetése óta összesen már 59 bezárásnál tartanak. Nyitvatartási ügyben egyébként összesen 320-szor kellett intézkedniük eddig, tehát ebben már a konkrét bezárásokat is bele kell érteni.

Példákat is sorolt Kiss: egy szolnoki étteremben a tulajdonos és az egyik alkalmazott is megsértette a maszkviselési szabályokat, ezért helyszíni bírság és 10 napos bezárás járt. A fővárosban tegnap három üzletet kellett ideiglenesen bezáratni, mindhárom esetben 7 napra. A lőrinci piac területén az egyik üzletben az egyik alkalmazott az állára lehúzva viselte a maszkot, miközben jöttek-mentek a vásárlók. Szintén a maszkviselési szabályok ellen vétettek egy 7. és egy 9. kerületi pékségben.

Kiss szerint tegnap összesen 289 esetben intézkedtek a rendőrök az országban a kijárási tilalom megsértése miatt, itt viszont folyamatosan csökken a szankciók száma a megelőző napokéhoz képest. Tehát ezt komolyabban vesszük, mint a maszkviselést. A kijárási tilalomhoz fűződő rendőri intézkedése száma 7 százalékkal volt kevesebb tegnap, mint tegnapelőtt. A november eleji korlátozás, majd múlt heti további szigorítás óta összesen 3936-szor intézkedtek a kijárási tilalom miatt.

Tegnap a rendőrség 6802 hatósági házi karantént rendelt el, így már összesen 38 610-nél tartanak.

Müller Cecília arról beszélt, hogy...

... továbbra is exponenciálisan növekvő szakaszában vagyunk a második hullámnak, napról-napra egyre magasabb számban emelkednek az esetszámok. A reggeli statisztikát átismételve szó esett arról, hogy mára virradóra 4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 92 beteg, így az elhunytak száma 3472 főre emelkedett. 1499 fővel 36 345-re emelkedett a gyógyultak száma. Az aktív fertőzöttek száma 2921 fős emelkedést követően 121 644 főre nőtt.  Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti.

Müller Cecília a november 17-i sajtótájékoztatón. Forrás: M1 / YoutubeMüller Cecília a november 17-i sajtótájékoztatón. Forrás: M1 / Youtube

Az országos tisztifőorvos aztán arról beszélt, hogy a korlátozó intézkedéseknek a bevezetésük után két héttel lesz látható eredménye, és a szigorítás kezdetét követő négy-öt hét múlva várják a javulást az elhunytak számában. Addig is folyamatosan vizsgálják, hogy elegendőek-e a jelen intézkedések vagy még több szigorítás kell. Müller azt is elmondta, hogy

valószínűleg a jövő héten újra értékeli a kormány a helyzetet az operatív törzs javaslatai alapján.

Müller arra is kitért, hogy a WHO új közlése szerint, ha 95 százalékban viselnénk a maszkot, akkor további megszorító intézkedésekre nem lenne szükség. Ezt jó lenne, ha mindannyian követnénk Müller szerint. Szót ejtett arról is, hogy megjelent a kormányrendelet a célzott gyorstesztelésekről, melyeket az egészségügyi, szociális és gyermeknevelő dolgozók körében végeznek majd el. Felhívta a figyelmet, hogy ha valakinek pozitív lesz az eredménye, értesítse a háziorvosát, ő majd beindítja az ilyenkor szükséges folyamatokat.

Az influenza-szezonról szólva Müller azt mondta, az oltóanyag első szállítmányával számoltak el egyelőre, a felnőttekre jutó adagok több mint 70 százalékát már kiszállították, és fel is használták. De az oltóanyag utánpótlása, kiszállítása folyamatos a megyék és a főváros igénye szerint. Müller továbbra is bizton állítja, hogy elegendő influenza-vakcinánk van. Közben a gyerek-oltóanyagból egyelőre csak 20 százalékot oltottak el. Müller megkérte a szülőket, hogy amennyiben igénylik a gyerekük beoltatását, akkor azt jelezzék, ellenkező esetben az el nem fogyott, gyerekeknek szánt oltóanyagokat átcsatornázzák a felnőttekhez.

Jelenleg egyébként viszonylag alacsony az influenza-vírus cirkulációja a populációban, mondta Müller, a 46. héten 9700-an fordultak influenza-tünetekkel háziorvoshoz. A 0-14 évesek adják ki ennek a 17 százalékát, a 15-34 és 35-59 évesek 35-35 százalékot, a 60+-osok pedig 13 százalékot.

Sajtós kérdések

Ha valaki külföldről 20 óra után érkezik meg Budapestre, és onnan a rokona vinné haza vidékre, mi a teendő? Kiss: ha elháríthatatlan okból nem tudott nyolc óra, tehát a kijárási tilalom kezdete előtt jönni az illető, és ezt igazolni is tudja, akkor mentesül a szankciók alól. Például, ha későn szállt le a repülője, az ilyen eset. Nem magyar állampolgároknál más a helyzet: ők csak akkor jöhetnek, ha alapból rendőri igazolásuk van arról, hogy beléphetnek az országba, és ha rögtön a szálláshelyükre mennek. De az a magyar állampolgár, aki értük megy, pl. a reptérre, az attól még szabálysértést követ el (hacsak nincs neki a kijárási tilalom alól felmentést adó munkáltatói igazolása).

Mi a helyzet a játszóterekkel? A 10 ezer fő alatti településeken a polgármesterek döntenek a maszkviselésről. Alapvetően, ha zöldterületi a játszótér, nem kell maszk. Ha lakótelepi, akkor elrendelhető a kötelezettség - a szülőknek mindenesetre kötelező felvenni.

Ha szerelők érkeznek a lakásba, az az általános tapasztalat, hogy ők nem veszik fel a maszkot, ha pedig a lakástulajdonos szól érte, azt felelik, rájuk nem vonatkozik ez a szabály. Müller: mi javaslatokat teszünk, és bízunk a józan belátásabn. Mint mondta, erre az esetre valóban nincs jogszabály, de mindenkinek javasolják, különösen zárt térben, a maszkviselést, és mindig, ha nem tartható a másfél méteres távolság.

Az autista gyerekek nehezen viselik, hogy maszkot kell hordaniuk, letépik azt magukról. A szülőket megbüntetik emiatt? Kiss: kijött a friss módosító rendelet, mely alapján az autista emberek mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól.

A 444 információi szerint egy fővárosi hotelt valaki azzal hívott fel, hogy ki kell üríteni a szobákat, Covid-betegek elhelyezése miatt. Müller: az operatív törzs nem adott ki ilyen utasítást.

Az este 8 és reggel 5 között taxizókat is ellenőrzik? Kiss: a taxisok munkát végeznek, őket nem ellenőrzik, de az utast igen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.