11p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Idén minden bizonnyal ez az utolsó kormányzati tájékoztató, az alkalom azért is különleges, hiszen most kérdezhet a sajtó Orbán Viktortól. 

12:08

Vége a Kormányinfónak. 

12:01

Orbán Viktor a focimeccsen viselt Nagy-magyarországos sáljával kapcsolatban elmondta, Magyarország egy történelmi ország, amely így nézett ki, ez egy régi ország. A sálja nem volt provokáció, kijelentette, ha provokálni akarna, lennének jobb ötletei.  

11:55

A Fudan Egyetem továbbra is napirendben szerepel. 

11:53

Nagy hiba lenne, ha nem őriznék meg a jó magyar kapcsolatokat Kínával. A magyar kormány kifejezetten támogatja a keleti világ országaival történő együttműködést. A magyar kormány is szeretne Kínában további beruházásokat.

11:50

Semmilyen jelentősége sincs annak, hogy kit támogat Magyarország Donald Trump és Ron DeSantis közül. Kijelentette, összességében a magyar kormány kitart a barátai mellett (ez arra utal, Trumpot támogatják továbbra is).

11:49

A magyar kormány is dolgozik egy új Európai Parlamenti formáción.

11:45

A kormány tovább kampányol az uniós szankciók ellen, Orbán Viktor szerint nem értenek egyet egyetlen szankcióval sem, de nem lehet vétózni minden pillanatban, mert szétvernék a tagállami közösséget ezzel.

11:41

A 2024-es költségvetés elfogadása kapcsán Orbán Viktor kijelentette, hogy jó rendszer volt az, hogy nyáron elfogadták a büdzséket, de ha nagyok a kilengések, a kérdésre később kell választ adni. A miniszterelnök szerint nem tudni, hogy milyen év áll előttünk, március-áprilisban kell visszatérni erre.

11:39

Külföldi újságírói kérdésre Orbán Viktor kijelentette, Magyarország nem léphet ki a megaláztatás miatt az Európai Unióból, ehhez hozzászokott már a kormány.

11:38 

Vlagyimir Putyinnal személyesen február elején beszélt Orbán Viktor, míg telefonon akkor beszéltek, mikor a magyar miniszterelnök Gorbacsov temetésén járt (szeptember 3.). 

11:37

Napokon belül, talán már ma jóváhagyja a költségvetést a kormány. Ebben minden intézkedés, amit 2023-ra terveznek, benne lesz.

11:27

Azon kérdésre, hogy vesz-e fel IMF hitelt Magyarország, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy vaskalaposak ebben a kérdésben. Az IMF pénze szerinte mumus a közép-európai világban, és bár a legjobb kamatozású, a feltételei rosszak. Így a miniszterelnök szerint a pénzpiaci pénz a legjobb.

11:24

Orbán Viktor nem tervezi visszavonulását. Mint mondta, nem lehet tudni, hogy meddig bírja az ember, a „jóisten majd ezt eldönti.” Orbán Viktor szinte csak olyanokat lát a Fideszben, akik jó utódai lennének.

11:22

A katari tárgyaláson nem került szóba az Európai Parlament korrupciós ügye - árulte el Orbán Viktor. 

11:20

Arra a kérdésre, hogy a boltban az emberek magas árakkal találkoznak az alacsony fizetéseik mellett, Orbán Viktor elmondta, úgy segítenek nekik, hogy csökkenti az adóikat. Az áfacsökkentésre ismét nemet mondott, mint mondta, a hazai adórendszernek az a vonzereje, hogy a munkát terhelő adók a legalacsonyabbak, a fogyasztást terhelők magasabbak.

11:16

A BBC tudósítója magyarul arra hívta fel a figyelmet, hogy nem érezné a miniszterelnök a hungarofóbiát, ha interjút adna a nemzetközi vagy kormánykritikus médiának, és nem kellene templomok bejáratánál vagy kórház folyosóján elkapni őt.

Orbán Viktor később hozzátette, hogy interjúkat szívesen ad, ha van mondandója.

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. A kormányfő mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. A kormányfő mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

11:12

Orbán Viktor szerint nincsen visszaút a Fidesznek az Európai Néppártba.

11:10

Arra a kérdésre, hogy hogyan érvel a kormány az euró bevezetése ellen, a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a kérdés több mint indokolt. Kijelentette, ugyan vannak érvek az euróhoz való stabilitás mellett, ezek eltörpülnek amellett a személyes tapasztalat mellett, hogy az euró lelassítja a gazdasági növekedést.

11:06

Azon kérdésre, hogy a kormány új energiaforrásokat keres, a jövő évben milyen új lehetőségek lesznek, Orbán Viktor elmondta, az importenergiáról kellene leszokni, az másodlagos jelentőségű az, hogy orosz vagy sem az energia, az önellátás a fő kérdés. A miniszterelnök kijelentette, ha Paks 2 már megépült volna, Magyarország a jelenlegi helyzetben csak kérhetne egy kávét, hiszen lenne 60 százalékunk atomenergiából, 20 napenergiából. A miniszterelnök szerint el kell gondolkodnia ezen azoknak, akik kigáncsolták a projektet.

10:56

Nem szerepel napirenden, hogy Orbán Viktor Kijevbe látogasson 2023-ban.

10:55

Katarban a miniszterelnöki feladatokat ellátó Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani sejkkel folytatott tárgyaláson egyebek mellett megállapodtak energiaügyben, beruházásokban, de lesz egy hosszabb és alaposabb kormányközi stratégiai tárgyalás.

10:52

Azzal kapcsolatban, hogy Pintér Sándor belügyminiszter korábban azt mondta, hogy ő a vezetéshez ért, nem az oktatáshoz. Orbán Viktor egyetért ezzel, szerinte a vezetéshez kell érteni a vezetőknek. Kijelentette, korábban Navracsics Tiborral azon gondolkodtak, hogy a minisztereket 2-3 évente mozgatják majd a tárcák közt, de ebből végül nem lett semmi.

10:50

Az euró bevezetése és a forint árfolyamának rögzítése nincs napirenden, Orbán Viktor nem szorgalmazza ezt. 

10:48

Orbán Viktor szerint Ukrajna csak úgy őrizheti meg szuverenitását, hogyha az ország megőrzi területi szuverenitását. A miniszterelnök szerint a sorrend következő, először legyen tűzszünet, ne haljon meg több ember, utána tárgyaljanak, tegyenek erre kísérletet. Hogy ezután eljutnak egy független, szuverén Ukrajnához, az más kérdés.

10:47

A babaváró hitellel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, vannak viták, de azok vannak többségben a kormányban, akik meg akarják tartani a rendszert. Kijelentette, a babaváró a szíve és a közepe a családtámogatási rendszernek.

10:44

Matolcsy György kritikájával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy annyiban van Magyarország válságközelben, mint az egész európai gazdaság. A szankciók, a megugró energiárak egész Európát tolják a válság irányába. A magyar stratégia az, hogy maradjunk ki egyből.

Orbán Viktor kijelentette, van egy tervük arra, hogy kimaradjanak ebből.

Matolcsy György véleményével kapcsolatban elmondta, kapcsolatban vannak, megérti a véleményt, mivel az inflációs szint kontroll alatt tartása a jegybank feladata, és ez most a 20 százalékos álomhatár felett van. Matolcsy Györgyön nagy a nyomás, Orbán Viktor megérti, ha unortodox módon viselkedik mostanában.

10:36

Nem vizsgálják felül a meghúzott gáz- és villany szintet a rezsicsökkentésnél, Orbán Viktor szerint a háztartások 75 százaléka a szint alatt tud maradni. Kijelentette, az energiaáraknál „nichts ugribugri”, nem mozgatják a szinteket azért, mert változnak a gázárak, 8-9 éven át biztosították az árstabilitást. 

10:34

Orbán Viktor szerint az alapelvekben egyetért Magyarország és Lengyelország:

  • Oroszország ne jelentsen veszélyt az európai szabadságra és szuverenitásra
  • Szuverén Ukrajnára van szükség Oroszország és az Európai Unió közt

A miniszterelnök szerint az álláspontok abban különböznek, hogy Lengyelország azt gondolja, hogy Ukrajna az ő szabadságáért is harcol, ez azonban nem így van, az ukránok (Orbán Viktor itt kijelentette, hősiesen) a saját országukért küzdenek. Hozzátette, Magyarország biztonságát a NATO-tagság és saját védelmi képessége garantálja, nem Ukrajna.

10:26

Az uniós mérföldkövekkel és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök elmondta, hogy amit lehetséges, meg kell őrizni a magyar-orosz gazdasági kapcsolatból, de ugyanakkor segíteni kell Ukrajnának is. Mint mondta, nem szabad összekapcsolni a különböző dolgokat.

Kijelentette, a kormány szerint rossz megoldás a 18 milliárd eurós uniós intézményi finanszírozás Ukrajnának. Magyarország azt javasolta, hogy határozzuk meg mennyi pénzt adunk Ukrajnának, és mindenki tegye le a ráeső részt, ezt azonban nem fogadták el Brüsszelben.  

10:24

Orbán Viktor kijavította a kormánysajtó újságírójának azon kijelentését, amely összefüggést vont az Európai Parlament korrupciós botránya és az Európai Bizottság közt. Az Európai Parlamenttel kapcsolatban kijelentette, hogy hungarofób, ösztönvezérelt, hitelessége eddig is nullán volt.

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

10:21

A határvédelem kérdésével kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a kerítés nem tökéletes, viszont 2500 embercsempész ül börtönben, és ez nem teszi okafogyottá a kerítés fenntartását. A miniszterelnök emlékeztetett, felállt egy új határvédelmi testület, megegyeztek a szerbekkel és osztrákokkal.

10:16

Orbán Viktor nem látja a különbséget a baloldali pártok és a baloldali média közt - mondta egy újságírói kérdésre. Szerinte az ilyen sajtónak juttatott nemzetközi támogatás politikai támogatás. 

Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha erősebb ellenőrzés alá akarják vonni az EP-t, jobb lenne, ha a nemzeti parlamentekből érkeznének a választott képviselők

10:14

Ezt várja Orbán Viktor 2023-tól:

A legfontosabb dolog 2023-ban, hogy kimaradjunk a háborúból és az európai recesszióból - jelentette ki. Szeretnék következő év decemberére egyszámjegyűre csökkenteni az inflációt, valamint várhatóan ma a kormányülésen dönteni arról, hogy a 25 évesek adómentességét a gyermeket vállaló nőknél kiterjesztik 30 évig.

10:13

Az ötödik rendkívüli teljesítmény a munkaalapú társadalom megőrzése, 30 éves csúcson van a foglalkoztatottság.

A választási évben csökkentettük a költségvetési hiányt – mondta, hozzátéve, mindez úgy történt, hogy bevezették a 25 éven aluliak adómentességét, vagy a 13. nyugdíjat visszaadták

A hatodik rendkívüli teljesítmény a megállapodás az uniós pénzekről, a miniszterelnök elmondta, hogy sikerült megállapodni, legyőzni a brüsszeli „hungarofóbiát”.

10:10

A harmadik rendkívüli teljesítmény a migrációs nyomás csökkentése volt a déli határon – mondta.

A negyedik rendkívüli teljesítményként Orbán Viktor az energiaárak finanszírozását említett. Mint mondta, ugyanazért az energiáért 10 milliárd euróval többet fizetünk 2022-ben, mint 2021-ben, és a családoknak nyújtott rezsivédelmi rendszert is sikerült megtartani. Orbán Viktor emlékeztett, ez a finanszírozás 2023-ra is megoldott.

10:08

Az orosz-ukrán háborúnak csak vesztesei vannak. Orbán Viktor szerint Európa nagy része már belesodródott a háborúba, már azok is, akik csak fegyvert szállítottak, de szavai szerint Magyarország kívül tudott maradni a háborún, és fenntartotta azon álláspontját, hogy tűzszünetre és fegyverletételre van szükség.

Humanitárius kötelességünket teljesítettük, az ukránokat átengedtük az országon, és aki itt akart maradni, az megkap mindent, amit ma egy magyar ember megkap Magyarországon – tette hozzá.  

10:05

Ez az egyik legnehezebb év volt, de Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott – mondta.

Elsőként megemlékezett a rendkívüli teljesítményről a magyar választásokon: a nemzetközi szereplők olyan szinten vettek részt a magyar választásokban, mint még soha sem. Orbán Viktor szerint három milliárd dollár állt szemben három millió szavazóval. A miniszterelnök kijelentette, stabil és cselekvőképes kormányt hoztak létre a szavazók. Magyarországon 1990 óta nem volt előrehozott választás, ez hungarikum - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint az uniós szerződéseket azért nem kötötték meg Magyarországgal, mert kormányváltást akartak látni Brüsszelben.

10:03

Az az alkotmányos szokás Magyarországon, hogy év végén vagy év elején nemzetközi sajtótájékoztatót tartunk, lehetőleg korlátlanul – kezdte Orbán Viktor. Ő is emlékeztetett rá, hogy déltől kormányülés lesz.

10:01

Kezdődik.

9:53

Hamarosan, a meghirdetett kezdés szerint 10-től indul a rendkívüli Kormányinfó.

Biztosan szóba kerül a brüsszeli korrupciós ügy

Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tartja az év utolsó Kormányinfóját. Akad miről beszélni, hiszen például Eva Kaili volt EP-alelnök korrupciós botránya is rendkívüli módon foglalkoztatta a kormányt az elmúlt napokban, és a 180 euró/megawattórás gázársapka megszavazása is biztosan szóba kerül majd. Mindezek mellett azonban Orbán Viktor is biztosan készül bejelentésekkel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!