3p

Magára maradt a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, a DK támogatása nélkül ugyanis Budapest neki se fut a népszavazásnak.

Kihátrált a Fudan-népszavazás mögül a főváros, holott Karácsony Gergely az Alkotmánybíróság (Ab) májusi döntése után még azt mondta, nekik most az a dolguk, hogy megtalálják a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket a Fudan Egyetem ügyében. A kínai egyetemről szóló kérdés egyike volt annak az ötnek, amelyről a főpolgármester korábban népszavazás keretében kérte volna ki a választók véleményét -  számolt be a nepszava.hu.

A Diákváros és a Fudan egyetem tervezett területe Forrás: Baranyi Krisztina Facebook oldala
A Diákváros és a Fudan egyetem tervezett területe Forrás: Baranyi Krisztina Facebook oldala

A lap emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság az országgyűlési választások után nem sokkal döntött úgy, hogy nem lehet országos népszavazást kiírni a kormány által erőltetett egyetem ügyében, mivel az nemzetközi szerződést érintene. Mint kiderült, ez a nemzetközi szerződés mindössze arról szól, hogy a Fudannak van egy másoddiplomás képzése a Corvinus Egyetemen. 

Karácsony jogi nonszensznek nevezte a döntést. Hasonlóképpen gondolta Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere is, aki a kezdetektől társa volt Karácsony Gergelynek a Fudan-ellenes harcban. 

Júniusban – már az Ab döntése után – az ATV-ben arról beszélt, hogy a fővárossal egy napon tartanának helyi népszavazást Budapesten és Ferencvárosban, amelyen a kínai egyetem építése mellett más kényes kérdésekről, például a dugódíjról is megkérdeznék az embereket. 

Közben azonban a Demokratikus Koalíció azt hangoztatta, hogy a népszavazásra vonatkozó jogszabályok megváltoztatása után már nincs értelme referendumot kiírni, mivel szinte lehetetlen elérni az érvényességi küszöböt. 

Az előző Orbán-kormány még tavaly februárban döntött arról, hogy az 520 ezer négyzetméteres kínai kampusz a budapesti Diákváros helyszínén valósuljon meg. Az 540 milliárdosra becsült beruházás jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, de a költségeket Magyarország állná, részben a Kínai Fejlesztési Banktól felvett hitelből. 

A lap visszaidézte, hogy Karácsony gyújtó hangú beszédet mondott a Fudan-ellenes tüntetésen is. Ám abban a pillanatban, hogy az előválasztáson visszalépett Márki-Zay Péter javára, a kínai egyetem ügye háttérbe szorult.

Baranyi Krisztina ugyanakkor most megerősítette, hogy Ferencváros kész népszavazást tartani az ügyben. A kérdést már meg is fogalmazták, amennyiben a jogászok szerint átmehet a törvényességi szűrőn, a lehető legrövidebb időn belül beadják a választási bizottsághoz. Ez már akár augusztus végén megtörténhet. Ha hitelesítik a kérdéseket, akkor Baranyi benyújtja a kerületi képviselő-testületnek. A kellő számú aláírás begyűjtését megkönnyíti, hogy a ferencvárosi önkormányzat június végén 15-ről 10 százalékra vitte le a helyi népszavazás kezdeményezési küszöbét, vagyis a kiíráshoz elég minden tizedik kerületi választó támogatása - ismertette a lehetséges menetet a lap.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!