2019. május 23. 08:13

Talányos üzenet is van a videójában: "Még egy ciklust végigcsinálok".

A volt miniszter az őszi önkormányzati kampányának részeként a közösségi oldalára feltöltött videóban aggódik a magyar kistelepülések sorsáért. Lázár János a szalagátvágásokkal, új, illetve felújított épületek átadásával induló - a hazai politikai mezőnyben profinak számító - videóban arról beszél, hogy amennyiben a kormány nem nyújtana segítséget, ezer település léte kerülne veszélybe, a fogyatkozó lakosság miatt.

"Ma ebben az országban ezer olyan település van, amely ha nem kap a kormánytól lehetőséget, akkor a megszűnés veszélye fenyegeti. De ez a kormány számára kötelesség, mint ahogy kötelesség nekem is, hogy minden helyi kezdeményezést és törekvést támogassunk" - mondta.

Lázár a választókörzetéhez tartozó Királyhegyest említi példaként, ahol mindent el kell követni, hogy egy fiatal házaspár otthont tudjon teremteni, családot tudjon alapítani.

A miniszter - aki jelenleg a dohánypiacért, illetve a dél-alföldi vasúti fejlesztésért felelős kormányzati tisztségeket lát el - azzal a céllal látogatott a településre, hogy a polgármester mellett kampányoljon. Ennek részeként úgymond kikéri őt a feleségétől, azt kérve, hogy járuljon hozzá a férje újbóli indulásához az ősszel esedékes önkormányzati választáson. E beszélgetés során egy érdekes, saját politikai jövőjét érintő megjegyzése is van a miniszternek:

"Még egy ciklusra muszáj elindulnia Lajosnak (Horváth Lajos - a szerk.) nincs más választás, még együtt kell dolgoznunk. Még én is csinálok egyet, meg ő is. Meg kell csinálni a templomot, meg kell csinálni a művelődési házat, az orvosi rendelőt, meg az utat az autópálya felé. Erre a négy dologra szerződünk."

Az nem világos, hogy a volt miniszter mit ért az alatt, hogy még egy ciklust megcsinál ő is. Gondolhatnánk arra, hogy teljesen hátat kíván fordítani a politikának, ugyanakkor olyan híreket hallani, hogy épp ellenkező irányba indulhat el - épülhet újra - a karrierje, mivel a neve felmerült az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetésével összefüggésben (amennyiben Kásler Miklós valóban távozna egy éven belül). Lázár térségi képviselőként aktív politikát folytat, rendszeresen járja a választókerületéhez tartozó településeket, intenzíven kampányol a kormányárti településvezetők mellett. Kérdés, hogy a tőle idézett mondat e munkának a befejezésére utal-e.