2019. február 26. 14:43

A Monetáris Tanács március 26-án esedékes következő ülésén viszont már a forintlikviditás szűkítését eredményező és a kihelyezések csökkenését előidéző döntéseket hozhat.

Így az alapkamat továbbra is 0,9 százalék, ugyanennyit számít fel a jegybank a kereskedelmi bankoknak egy napra nyújtott hitelek után, miközben 1,05 százalékponttal kevesebbet, -0,15 százalékot fizet a nála elhelyezett betétekért.

Matolcsy György első jegybankelnöki periódusa szigorítás nélkül zárul Matolcsy György első jegybankelnöki periódusa szigorítás nélkül zárul

Az már tegnap kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya is szinten maradt, miután a jegybank az egy, a három és a hat hónapos lejáraton is 25-25 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1988 milliárd forint.

A mai kamatdöntés megfelelt a piaci várakozásoknak. Bár a maginfláció azon 3 százalékos szint fölé ment, aminek az elérésétől tette függővé még tavaly decemberben a Monetáris Tanács a szigorítás megkezdését – és ezt erősítette meg Nagy Márton MNB-alelnök januárban egy bécsi konferencián –, az már korábban valószínűsíthető volt, hogy erre Matolcsy György mostani hatéves jegybankelnöki mandátuma március 3-a lejárta előtt nem kerül sor. Annál inkább a következő, március 26-ai tanácsülésen, amelyen viszont az alapkamat emelése még nem várható. Mint ahogy ugyanis azt a jegybanki vezetők jelezték, a Monetáris Tanács előbb a nemkonvencionális eszközökhöz nyúl.

Az egyik ilyen intézkedéseként az MNB véget vethet annak, hogy a kereskedelmi bankok devizát cserélhetnek el vele forintra. Így csökkenhet a bankok forintlikviditása, vagyis kevesebb összeg maradhat náluk arra, hogy forinthiteleket nyújtsanak. A másik lépésként megemelheti a befogadott betétek jelenleg negatív kamatát, ami szintén a forintlikviditás szűkülését és a forintkihelyezések csökkenését idézheti elő.

Azt követően, hogy a reggel az euróval szemben még a 318-as szintet is átlépett forint a kamatdöntés előtt 317 alá erősödött – vélhetően annak hatására, hogy délelőtt a parlament gazdasági bizottsága újabb hat évre bizalmat szavazott Matolcsy Györgynek –, a Monetáris Tanács ülését követően csak enyhén gyengült, jelenleg egy euró valamivel több, mint 317 forintot ér.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.