2019. február 26. 11:38

Miután az első periódusának önértékelését követően reagált a képviselők felvetéseire. Utóbbiakból szemezgettünk.

Kötelező magánnyugdíjpénztárak: óriási gazdaságpolitikai hiba volt bevezetni azokat, ezért is jó, hogy azt annak idején kivezettük – utalt Matolcsy György még gazdasági miniszteri periódusára. Hozzátéve: a 3 ezer milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyon volt az egyik forrása annak, hogy Magyarország a legsikeresebb válságkezelést hajtotta végre, ebből az összegből konszolidálta a második Orbán-kormány a költségvetést.

Matolcsy György a gazdasági bizottság előtt Matolcsy György a gazdasági bizottság előtt

Fotó: MTI

Bérek: a GDP bérhányada évről évre csökkent 2010 előtt, azóta viszont nő, aminek köszönhetően a bérből és fizetésből élők 61 százalékkal részesednek a GDP-ből, ez az uniós átlag, ami elismerésre méltó.

Ausztria: új versenyképességi programmal 2030 körül a hazai egy főre eső jövedelmi szint az osztrák 84-85 százalékát érheti el. (Ezzel kapcsolatban korábban maga Orbán Viktor igyekezett lehűteni Matolcsyt, mondván, ne mérjük magunkat az osztrákokhoz.)

NHP Fix: a cél a változó kamatozású hitelállományt visszaterelni a fix kamatozásúvá. 

Infláció: kifejezetten jó hír, hogy az infláció megközelítette a 3 százalékos jegybanki célt, mivel a defláció a legnagyobb veszély.

Hitelállomány bővülése: jó hír, hiszen így nem lett volna növekedési fordulat. A 2013-ban elindított növekedési hitelprogramot (nhp) megelőzően, öt éven át évente 5 százalékkal csökkent a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) hitelezése, addig az nhp hatására évi 5-10 százalékkal, tavaly 12 százalékkal – ez a legfontosabb tényezője a növekedésnek és a fenntarthatóságnak. A másik pedig az, hogy az MNB szoros stratégiai szövetséget alakított ki a kormánnyal, a kereskedelmi bankokkal és az üzleti szektorral, valamint a külföldiekkel. 

Kamatpolitika: semmilyen jegybanki döntés nem alapul hiúságon – utalt az mfor.hu újságírójának korábbi cikkében megfogalmazottakra Matolcsy György. Hangsúlyozva, a körülmények határozzák majd meg a kamatdöntés, az MNB normalizációs szakaszban van, egyetlen horgonya van a 3 százalékos inflációs cél. 

Jegybanki döntések: hat év alatt 2400 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetés kamatkiadásainak a csökkentéséhez, ezen belül tavaly 800 milliárddal, és az az idén is több mint 800 milliárdos csökkenés várható

NHB Bank: a jegybanki vezetésnek, így az elnöknek sem az alapításához, sem a működéséhez nincs köze – reagált arra Matolcsy György, hogy unokatestvére, Szemerey Tamás a tulajdonosa a december 18. óta betétkifizetési korlátozás és felügyeleti biztos irányítása alá vont pénzintézetnek. Semmilyen botrányos esetről nem tud. A jegybankelnök szerint az MNB egyetlen szempontja a betétesek biztonsága, ezt szem előtt tartva hozta meg az intézkedéseket, amelyek után azt követően hozott, hogy a kisbank kötelezően értesítette a jegybankot a likviditási problémáiról. 

Pallas Athéné Alapítványok: az MNB 2014 óta 267 milliárd forintot helyezett a jegybanki alapítványokba, amelyek Matolcsy György szerint hatékonyan gazdálkodtak, 1400 tudományos, oktatási, kulturális programot támogattak. Az alapítványokban lévő pénzeket szerették volna átadni a civil szférának, de soha senki nem említette az MNB-ben, hogy ez nem közpénz – jelentette ki Matolcsy György.

Vagyonnyilatkozata: örül, hogy nem adósodott el, nem függ akár a jegybanktól, akár egy banktól.

Euróbevezetés: a kormány dönt, ami az Európai Bizottsággal közösen meghozott politikai döntés lesz. Az MNB további feltételek teljesülését tartja szükségesnek ahhoz, hogy belépjen az euróövezetbe. Matolcsy György továbbra is úgy gondolja, hogy a következő évtizedekben nem lesz euró Magyarországon.

Magyar Tudományos Akadémia (MTA): Az MNB szeretné, ha az MTA részt venne a magyar pénzügyi, gazdasági élet megújításában. 

Devizahitelesek: az MNB minden eszközzel segítette, hogy a megoldás még időben létrejöjjön. Ez 1000 milliárdot juttatott a magyar családoknak, ha nem rendezték volna a devizahitelesek helyzetét, 70 százalékkal nőttek volna a törlesztőrészleteik

Buda-Cash, Hungária és Quaestor: Matolcsy nem hiszi, hogy az MNB és a PSZÁF összevonása nélkül napirendre kerültek volna az azt megelőzően éveken át felszínre nem került csalások.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.