<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem a sajtó helyzetének javulása miatt lépett valamivel előrébb Magyarország a Riporterek Határok Nélkül listáján.

A tavalyi 92. hely után most 85.-ként rangsorolja Magyarországot a Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadság-ranglistája, amelynek készítői 180 országban vizsgálódtak.

Még mindig problematikusnak tartják a magyar sajtószabadságot. Fotó: DepositphotosMég mindig problematikusnak tartják a magyar sajtószabadságot. Fotó: Depositphotos

A listáról kiderül, hogy Magyarország továbbra is az úgynevezett „problematikus” államok csoportjába tartozik a szervezet megítélése szerint, ráadásul az EU-tagok közül csupán kettőben tartják rosszabbnak a sajtó helyzetét: Bulgáriában és Görögországban - hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Az RSF közleményében kihangsúlyozták: Magyarország előbbre lépését a listán nagyrészt az magyarázza, hogy

  • változott az index összeállításának módszertana; a most alkalmazott a korábbihoz képest jobban figyelembe veszi a sajtó szabadságát az interneten,
  • olyan európai országok csúsztak hátrébb a listán mint Görögország és Albánia,
  • az uniós intézmények erőfeszítéseket tesznek a sajtószabadság megóvására az olyan országokban mint Magyarország azzal, hogy Európa-szerte reményt adó intézkedéseket hagynak jóvá vagy jelentenek be. Ilyennek nevezték például a kötelezettségszegési eljárás megindítását a Klubrádió elnémításának ügyében. 

Az RSF jelezte, hogy Orbán Viktor áprilisi választási győzelmét már nem vették figyelembe a lista összeállításakor, annak esetleges hatásai a jövő évi indexben mutatkoznak majd meg.

Nemzetközi jelentésében az RSF a hírek és az információs káosz katasztrofális következményeire világított rá, megállapításuk szerint a globalizált és szabályozatlan online információs tér a fake news és a propaganda terjedését segíti elő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.