2p

Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke 5 pontban fogalmazta meg, mit tehetne a kormány a kiegyensúlyozott tájékoztatás elérése érdekében.

Az elnök cikkében kiemelte, hogy a tájékoztatás kigyenesúlyozottsága jelenleg nem valósul meg a magyar médiában, és ennek fontos szerepe volt a választások és a választási kampány során. Egy jól működő demokráciában azonban kiemelten fontos a tényszerű, alapos tájékoztatás és az esélyegyenlőség a közmédiában, ennek érdekében pedig a kormány a következőket tehetné, illetve, a következőket várja el Kocsi Ilona az új kormánytól:

  • Gondoskodjon arról, hogy a Médiahatóság állítsa helyre a médiaszabadság kereteit, az Alaptörvény szellemét és betűjét kövesse működésében, amely „elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”
  • Akadályozza meg, hogy a közpénzből finanszírozott közmédia propaganda eszközzé silányítva működjön az adófizetők pénzéből. 

Kiegyensúlyozott tájékoztatás, az volna a jó. Fotó: Depositphotos.
Kiegyensúlyozott tájékoztatás, az volna a jó. Fotó: Depositphotos.

  • Teremtse meg a független közszolgálati hírügynökség garanciáit. 
  • Szakítson azzal a gyakorlattal, melyben a közérdekű kormánytájékoztatókról kizártak egyes médiumokat. 
  • Legyenek nyilvánosak, követhetők, ellenőrizhetők a közpénzekből fizetett hirdetések. 

A teljes poszt itt olvasható el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!