2p

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt ígéri, hogy a várpalotai gyár Európa legmodernebbje lesz.

Több mint 300 milliárd forintból épülő lőszergyárat jelentett be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy, a Magyar Honvédség által feltöltött YouTube-videó szerint, amely a létesítmény szeptember 22-én, pénteken rendezett bokrétaünnepségéről számolt be.

A videóban Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, hogy Magyarország már 2016-ban, az ukrajnai háború előtt felismerte az előtte álló kihívásokat és ennek megfelelően lépett. A tárcavezető szerint a 400 hektáros területen, körülbelül 300 milliárd forintból épülő várpalotai Védelmi Ipari Komplexum Európa legmodernebb lőszergyára lesz, s 1000-1200 munkahelyet teremt.

A honvédelmi miniszter beszélt a bokrétaünnepségen. Fotó: MTI
A honvédelmi miniszter beszélt a bokrétaünnepségen. Fotó: MTI

"Nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz, az önálló védelmi ipar fejlesztése az európai stratégiai autonómia egyik pillére" - tette hozzá az ünnepségen.

A gyárépítés a ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Csoport konzorciumának generálkivitelezésében valósul meg, a konzorciumvezető a ZÁÉV Zrt. A projektben a KÉSZ Csoport stratégiai partnere, a bim.GROUP is részt vesz.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja a bokrétaünnepségen azt mondta, hogy a beruházás nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió védelmi képességeinek fejlesztése szempontjából fontos.

Kiemelte, hogy jelenleg a tagállamok lőszerkészletei eléggé leapadtak, és szeretnék azokat feltölteni, tehát nagy igény lesz az itt gyártott lőszerekre.

Thierry Breton véleménye szerint hatalmas előrelépés, hogy Magyarország öt évvel ezelőtt még a hazai össztermék (GDP) 1 százalékát költötte védelemre, ma pedig ez az arány már meghaladja a 2 százalékot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!