4p

Szerda este Orbán Viktor miniszterelnök videóban és az Operatív Törzs rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy délután két fertőzött iráni diákot tettek karanténba a Szent László Kórházban.

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a hírt a Facebook-oldalára feltöltött videóban, miszerint két iráni diák betegedett meg, akik Magyarországon tanulnak. Őket a Szent László kórházba szállították. A videó percek alatt óriási nézettséget ért el. Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője, valamint Szlávik János osztályvezető főorvos, infektológus is tartott sajtótájékoztatót, ahol megerősítették a hírt.

Itt az első két koronafertőzött Magyarországon. Fotó: depositphotos.com
Itt az első két koronafertőzött Magyarországon. Fotó: depositphotos.com

A pár napja Iránból hazatért két egyetemista férfi egyike saját maga jelentkezett tesztre, de egyikük sem lázas, tüneteik enyhék, jól vannak. Párjaikat szintén karanténba zárták a Szent László Kórházban, s jelenleg is folyik a kapcsolati hálójuk, illetve érintkezési útjuk ellenőrzése. A kormány szerint a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel rendelkezésre áll, így van megfelelő létszámú, felkészült orvos és ápoló, eszközök, például maszkok, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok, melyek alapján az orvosok rendőrök, közigazgatási szakemberek végezhetik munkájukat.

Az Operatív Törzs ismét felhívta a figyelmet az épp ma debütált koronavírussal foglalkozó honlapra (www.koronavírus.gov.hu), ahol immár ott látható, hogy a fertőzöttek száma jelenleg 2. Hozzátette: a honlap elindulásával ma százzal több telefon érkezett a lakosság felől. Eddig 230 az akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma.

Az ATV információi szerint elképzelhető, hogy a Semmelweis Egyetem gyógyszerész karának hallgatói a koronavírussal fertőzött diákok. Ezt az egyetem is részben megerősítette, az egyik tényleg náluk tanul. "A Semmelweis Egyetem egy külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a tesztek a koronavírus fertőzést, ezért az egyetem rektora intézkedett arról, hogy a 16 fős, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerész évfolyam esetében a szükséges időtartamig az egyetem a hallgatóknak, otthonukban internetem elérhető módon biztosítja a megfelelő oktatási anyagokat. Ezen idő alatt az érintett hallgatók nem vehetnek részt előadáson és gyakorlaton. Az egyetem további óvintézkedéseket is tesz, ebből kiemelendő, hogy a rektor a most szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta" - közölte a Semmelweis Egyetem. Az ATV úgy tudja, hogy a két iráni diák február 22-én jött vissza az országba. Az Index szerint a másik diák a Győri Egyetem hallgatója.

Már csaknem minden iráni tartományban jelen van az új koronavírus. Az iráni állami tévé bejelentette, hogy a pénteki nagyimákat nem tartják meg egyetlen tartományi székhelyen sem. A teheráni egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az utóbbi egy napban 586 újabb embernél mutatták ki a fertőzést, és 15-en haltak meg a betegségben, így szerdáig 92 halálos áldozatot követelt az új vírus.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a világ 5 országában 12 magyar van karanténban jelenleg. Kilencen a jövő hét végén elhagyhatják a karantént. Száz fölé emelkedett közben a koronavírus halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatása szerint. A Covid-19 fertőzésnek már 107 halottja van. Bejelentették, hogy óvintézkedésként csütörtöktől leállítják az oktatást az egész országban.

Az amerikai kongresszus 7,767 milliárd dolláros vészhelyzeti finanszírozási csomagot fogadott el, mellyel a koronavírus elleni harcot és a járvány gazdasági hatásainak mérséklését támogatnák. Az amerikaiak rövidesen azután hozták meg a döntést, hogy az IMF is hasonló csomagot jelentett be.

Február végére már 50 országban jelent meg a vírus Ausztráliától Németországig és Oroszországig. Kínán kívül komolyabb gócpontok alakultak ki Dél-Koreában, összességében február végére a betegek száma túllépte a 89 ezret, a halálos áldozatok száma pedig a 3 ezret. a halálozási arány az idősebb és más alapbetegségben szenvedő emberek körében magasabb.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!