3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint orosz-ukrán fegyveres konfliktus nyomán fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága. A felsorolt tényezők, valamint a fogyasztási szokások és igények változásai még a fejlett országokban is felerősítették az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat és félelmeket. 

Az OTP Agrár szakértői áttekintették át, hogy mi várható a jövőben a világ és Magyarország élelmiszergazdaságában.

Abban egyetértenek a kutatók, hogy a szegénységben élők számának csökkenésével a fejlődő piacokon főként az állati termékek iránti kereslet növekedése, a fejletteken pedig a minőség iránti igény erősödése lesz a meghatározó az élelmiszergazdaságban.

Az egészséges étkezés egyik alapja kétségtelenül a csirkehús. Fotó: Depositphotos
Az egészséges étkezés egyik alapja kétségtelenül a csirkehús. Fotó: Depositphotos

Az utóbbiaknál egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód, valamint a fenntarthatóság, ezzel összefüggésben a vásárlói tudatosság. Az OTP Agrár szakértői ezért úgy látják, hogy a következő évtized egyik meghatározó tendenciája az élelmiszerpiacon az egyre nagyobb hozzáadott értékű, magasan feldolgozott termékek piaci súlyának növekedése lesz a tömegtermelésben.

A közvélekedés szerint az állattenyésztés bánik a leginkább pazarlóan a természeti erőforrásokkal, ezért a fejlett országokban a marha- és sertéshúst, valamint egyes tejtermékeket lassan, de fokozatosan visszaszoríthatják a helyettesítésükre szolgáló, laboratóriumokban készülő élelmiszerek.

Bár az elkövetkező évtizedben nem reális Magyarországon a műhúsok nagyobb arányú térnyerése, a világban zajló folyamatok hazánkban is éreztetik hatásukat és az átrendeződésnek egyaránt lesznek győztesei és vesztesei.

Így változik az élelmiszerfogyasztás szerkezete Magyarországon

Az OTP Agrár szakértői szerint hazánkban a gazdasági környezet miatt várhatóan stagnálhat, de akár 5-10 százalékkal vissza is eshet a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. A kenyérfélék piaca azonban az európai átlagot meghaladó mértékben növekedhet Magyarországon az elkövetkező években, a tej és tejtermékeknél pedig a plusz hozzáadott értékkel rendelkező áruk, valamint a tejimitátumok iránti kereslet erősödésével kell számolni. Az egészségmegőrzés, illetve a kedvezőtlen árváltozások miatt háttérbe szorulhat a sertészsír és a napraforgóolaj használata a konyhákban, az átrendeződés nyertesei pedig más növényi olajok lehetnek.

A sertéshúsnak folyamatosan „küzdenie” kell a fogyasztói szokások változásával, ami az egy főre jutó mennyiséget kismértékben csökkenti. A marhahúsnál a fenntarthatósági szempontok mellett az is gondot jelent, hogy hazánkban nem alakult ki igazán a felhasználásának, fogyasztásának kultúrája.

Az egészséges életmóddal kapcsolatos vásárlói elvárások erősödése egyértelműen a csirkehúsnak kedvez, elsőségét a jövőben sem veszélyezteti semmi ebben a piaci szegmensben.

A pulykafogyasztás növelésének lehetősége elsősorban a feldolgozott készítményekben rejlik, a liba- és a kacsamáj pedig megmarad a módosabb háztartások élelmiszerének. A hal- és halászati termékek piacán középtávon az akvakultúrában előállított halak, főleg az afrikai harcsa fogyasztása növekedhet dinamikusan, a hazai halak közül főleg a ponty esetében a feldolgozott, szálkamentes termékek forgalma bővülhet. A gyümölcsleveknél a minőség válik meghatározóvá, míg az alkoholos italoknál folytatódhat a kereslet növekedése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!