Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
mfor.hu

Hiába volt teljesen nyitott az ország augusztusban, a kiskereskedelmi forgalom mégis csökkent a KSH hétfőn közölt adata szerint 2019 augusztusához képest. A határzár miatt a szeptember és az október még gyászosabb számokat hozhat. 

Az utolsó nyári hónapban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 1,2, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi összefoglaló szerint a nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 1,2 százalékkal nőtt a forgalom, viszont beszédes, hogy az elmúlt évek augusztusaiban az üzemanyag-forgalom mindig csúcsokat döntött, most 4,5 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben lényegében nem változott a forgalom.

forrás: KSHforrás: KSH

A nagyobb értékű és nem alap árucikkek kevésbé voltak népszerűek, ez abból is látszik, hogy a számítástechnika-, egyéb iparcikkek forgalma 3,2 százalékkal csökkent, bútorra és műszaki cikkekre egy tized híján 7 százalékkal kevesebbet költöttünk. A csökkenő trendről már a júniusi forgalmi beszámolók alapján is írhattunk, márpedig akkor már úgymond nyitva volt az ország. 

Augusztusban 8,4 százalékos volt a visszaesés a textiláruknál, a ruházati termékeknél és a cipőknél, míg a használtcikk-üzletekben 17 százalékkal kisebb forgalmat rögzítettek, ami azért is feltűnő, mert az ilyen típusú üzletek általában pont a válságos időszakokban növelik népszerűségüket. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9 százalékkal csökkentek.

A bevásárlóközpontok felemás képet mutattak a nyári hónapokban. Az alapvető cikkeket árusító ottani üzletek továbbra is fenntartották a korábbi üzletmenetet, de különösen a ruházati boltok szenvedtek, hiszen 30-40 százalékkal kevesebb vásárlót láttak. Az előzetes szeptemberi adatok további negatív irányt mutatnak ezeknél.

A kisebb, magyar tulajdonú ruházati hálózatok közül sok a külföldi vevőkből él, s mivel ők szeptemberben gyakorlatilag nem jöttek, még inkább rosszabbodik az üzletláncok helyzete, többnél előfordulhat, hogy egyes egységeket be kell zárni. Ezen csak keveset segít a hitelmoratórium. Az utcai üzletek bérlői annyival vannak jobb helyzetben, hogy ha önkormányzattól bérlik a helyiséget, akkor több havi halasztást kaptak a bérleti díj fizetésére. Több fővárosi kerületi önkormányzat általában negyedével átmenetileg csökkentette a bérleti díjat. 

Eközben élelmiszereket és élelmiszer jellegű vegyes árukat a tavalyihoz hasonló arányban vásároltunk. Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek, valamint az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek értékesítési volumene változatlan maradt.

A nem élelmiszer kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,2 százalékkal növekedett. Bővültek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (2,4 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (1,9 százalék).

Túl az 1000 milliárdon

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt augusztusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Érdekes, hogy a járványidőszak első hónapjaiban megugrott elektronikus kereskedelem augusztusban nem jól vizsgázott, a KSH szerint ugyanis az országos üzlethálózatok, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,7 százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.