TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 8. 20:18

Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A Privátbankár.hu-nak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.

A cikk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.   

Minden jel szerint hatalmon marad a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) Horvátországban, miután a jobbközép párt utcahosszal győzött a vasárnapi előrehozott választásokon, és potenciális partnereivel együtt meglesz a kormányzáshoz szükséges többsége a parlamentben.

Orbán Viktor és Andrej Plenkovic a 2018. március 23-i EU-csúcson Brüsszelben. (Forrás: Európai Tanács) Orbán Viktor és Andrej Plenkovic a 2018. március 23-i EU-csúcson Brüsszelben. (Forrás: Európai Tanács)

Plenkovic-kormány újratöltve

A HDZ a szavazatok több mint 37 százalékát begyűjtve csaknem 13 százalékponttal előzte meg a balközép Restart Koalíciót, amely a másik nagy politikai erő, a Szociáldemokrata Párt köré szerveződött.

Marko Milic kormányszóvivő hétfőn már azt is bejelentette, hogy Andrej Plenkovic miniszterelnököt, a HDZ vezetőjét az eddigi koalíciós partner, a liberális Horvát Néppárt mellett a Reformisták és a kisebbségi képviselők is támogatásukról biztosították az előzetes koalíciós tárgyalásokon.

Nekik együttesen 76 képviselőjük, azaz kormányzóképes többségük lesz a 151 fős parlamentben.  

A HDZ meglehetősen kényelmes pozícióban van, mivel megválaszthatja koalícíós partnereit, és feltehetőleg nem kell tárgyalnia a politikai spektrum jobboldalán lévő ellenfeleivel

– mondta Berto Salaj politikai elemző a horvát állami televízióban, a harmadik helyet megszerző, nacionalista Haza Mozgalomra, valamint a jobbközép Híd Függetlenek Listája nevű pártra utalva.

A Vecernji List horvát napilap szerint Plenkovic modern, kereszténydemokrata párttá alakította át a HDZ-t, amely a jobboldali szavazók mellett a centristák és a liberálisok számára is vonzóvá vált.

Horvátország komoly kihívások elé néz, ami felelős cselekvést, tudást és tapasztalatot kíván meg tőlünk. Pontosan ezt kínáltuk a horvát választóknak

-jelentette ki Andrej Plenkovic győzelme után. A választáson egyébként a jogosultak mindössze 46 százaléka vett részt, ami a legalacsonyabb érték Horvátország történetében.

Jól kezelték a vírust, de... 

Elemzők szerint a választást részben azért hozták előre, mert a kormányzó párt profitálni akart a koronavírus-válság relatív sikeres kezeléséből.

Horvátországban eddig mindössze 3220 fertőzöttet diagnosztizáltak; a halálos áldozatok száma 110, az egymillió lakosra jutó halálesetek száma pedig 27,6. Összehasonlításul: Romániában 90,8, Ausztriában 79,9, Magyarországon 60,3,  Szlovéniában 53,5, Szerbiában pedig 45,4 ez a mutató a Financial Times adatbázisa szerint.

Az elmúlt hetekben azonban ismét növekedett a diagnosztizált fertőzések száma, ami kemény kihívások elé állíthatja a régi-új kormányt. Úgy kellene ugyanis meggátolnia a vírus második hullámát, hogy nem zárja be ismét az országot, és legalább takaréklángon tartja a gazdaság szempontjából kulcsfontosságú turizmust.

A Reuters szerint a turisztikai bevételek 70 százalékkal eshetnek az idei évben, a gazdaság teljesítménye pedig 10 százalékkal zuhanhat.

Orbán már gratulált

Hazai szempontból persze fontosabb kérdés, hogyan befolyásolja Plenkovic újabb győzelme a magyar-horvát viszonyt. Milyen lesz a jövőbeni kapcsolat a magyar kormánnyal, mi lesz a Mol-INA üggyel?

A választások eredménye megnyugtató lehet a horvát-magyar kapcsolatok szempontjából, egy baloldali győzelem esetén ugyanis elmérgesedhetett volna a viszony. Nem zökkenőmentes ugyan az együttműködés, főleg a Hernádi Zsolt elleni bírósági eljárás tükrében vagy éppen a Sátoraljaújhelyen nemrég felállított trianoni emlékmű miatt. De ez már be van árazva

– mondta a Privátbankár.hu-nak Varga Szilveszter Balkán-szakértő, a térséggel foglalkozó BALK portál főszerkesztője. (2019 végén a Mol elnök-vezérigazgatóját első fokon két év börtönbüntetésre ítélte egy zágrábi bíróság. Az ítélet szerint Hernádi kenőpénz segítségével szerezte meg a horvát olajipari vállalat, az INA irányítását.)

Emlékeztetett arra, hogy a két kormánypárt ugyanahhoz a politikai családhoz, az Európai Néppárthoz tartozik (bár a Fidesz tagsága továbbra is fel van függesztve – a szerk.), ha pedig a korábbi budapesti nagykövet, Gordan Grlic-Radman marad a külügyminiszter, akkor még szorosabb kapcsolatokra van kilátás.

Horvátország egyébként is nagyban függ a szomszédjaitól, hiszen a horvát gazdaság húzóerejének számító turizmus a közép-európai térségből érkező látogatókra alapozhat leginkább

– véli a szakértő.

Orbán Viktor egyébként hétfőn levélben gratulált Plenkovicnak a győzelemhez, és jelezte, hogy folytatná a stratégiai párbeszédet Közép-Európa megerősítése céljából.

Bízom abban, hogy a kormányalakítást követően új lendületet kap a magyar-horvát kapcsolatok folytatására irányuló együttműködésünk. (...) Meggyőződésem, hogy kormányaink szoros együttműködése hatékonyabbá teszi a koronavírus-járvány elleni védekezésünket, és a gazdaságaink újraindításához is segítségül szolgál

– fogalmazott a magyar kormányfő.

Mi lesz az INA-val?

Ami a gazdaságot illeti, a már most is szerteágazó együttműködés tovább bővülhet Varga Szilveszter szerint. 

Horvátországban kevés a zöldmezős beruházás, és ezért különösen jelentős lehet a fiumei (rijekai) késleltetett kokszoló, ami várhatóan 2023 végére készül el. Ezt persze részben az INA és ezáltal a Mol, közvetve pedig Magyarország finanszírozza.

A Mol jelenleg az INA 49 százalékát birtokolja. A horvát állam, amelynek 45 százalékos részesedése van a cégben, ugyanakkor már többször jelezte vételi szándékát, idén júniusban pedig közölte, hogy a hónap végén szeretne tárgyalásokat kezdeni a magyar vállalattal a tulajdonrész visszavásárlásáról.

A horvátok által felkért Lazard befektetési tanácsadó bank már el is készítette előzetes jelentését a tervezett üzletről. A végleges jelentés erre a hónapra várható.

Jelenleg úgy tűnik, hogy marad a ’status quo’. Arról egyelőre nincs szó, hogy Andrej Plenkovic beváltaná néhány évvel ezelőtt tett ’fenyegetését’, és belekezdene a Mol tulajdonában lévő részvények felvásárlásába

– mondja Varga Szilveszter.

Felmerült az is, hogy Magyarország megvásárolná a horvát LNG-terminál 25 százalékát. Ebben sem várható gyors előrelépés. Az LNG-terminálok megépítését leginkább az amerikaiak szorgalmazzák például a Három Tenger együttműködésen keresztül, hogy piacot teremtsenek az amerikai palagáznak, ami azonban egyelőre jóval drágább, mint az orosz gáz. Felmerülhet még a fiumei (rijekai) kikötő használata, de sajnos ennek a kikötőnek sokkal rosszabbak a paraméterei, mint a szlovéniai Koperben lévőnek.

A szakértő összességében úgy véli, hogy az új Plenkovic-kormány aligha szab majd gátat a magyar-horvát kapcsolatok bővülésének.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.