6p

Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A Privátbankár.hu-nak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.

A cikk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.   

Minden jel szerint hatalmon marad a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) Horvátországban, miután a jobbközép párt utcahosszal győzött a vasárnapi előrehozott választásokon, és potenciális partnereivel együtt meglesz a kormányzáshoz szükséges többsége a parlamentben.

Orbán Viktor és Andrej Plenkovic a 2018. március 23-i EU-csúcson Brüsszelben. (Forrás: Európai Tanács)
Orbán Viktor és Andrej Plenkovic a 2018. március 23-i EU-csúcson Brüsszelben. (Forrás: Európai Tanács)

Plenkovic-kormány újratöltve

A HDZ a szavazatok több mint 37 százalékát begyűjtve csaknem 13 százalékponttal előzte meg a balközép Restart Koalíciót, amely a másik nagy politikai erő, a Szociáldemokrata Párt köré szerveződött.

Marko Milic kormányszóvivő hétfőn már azt is bejelentette, hogy Andrej Plenkovic miniszterelnököt, a HDZ vezetőjét az eddigi koalíciós partner, a liberális Horvát Néppárt mellett a Reformisták és a kisebbségi képviselők is támogatásukról biztosították az előzetes koalíciós tárgyalásokon.

Nekik együttesen 76 képviselőjük, azaz kormányzóképes többségük lesz a 151 fős parlamentben.  

A HDZ meglehetősen kényelmes pozícióban van, mivel megválaszthatja koalícíós partnereit, és feltehetőleg nem kell tárgyalnia a politikai spektrum jobboldalán lévő ellenfeleivel

– mondta Berto Salaj politikai elemző a horvát állami televízióban, a harmadik helyet megszerző, nacionalista Haza Mozgalomra, valamint a jobbközép Híd Függetlenek Listája nevű pártra utalva.

A Vecernji List horvát napilap szerint Plenkovic modern, kereszténydemokrata párttá alakította át a HDZ-t, amely a jobboldali szavazók mellett a centristák és a liberálisok számára is vonzóvá vált.

Horvátország komoly kihívások elé néz, ami felelős cselekvést, tudást és tapasztalatot kíván meg tőlünk. Pontosan ezt kínáltuk a horvát választóknak

-jelentette ki Andrej Plenkovic győzelme után. A választáson egyébként a jogosultak mindössze 46 százaléka vett részt, ami a legalacsonyabb érték Horvátország történetében.

Jól kezelték a vírust, de... 

Elemzők szerint a választást részben azért hozták előre, mert a kormányzó párt profitálni akart a koronavírus-válság relatív sikeres kezeléséből.

Horvátországban eddig mindössze 3220 fertőzöttet diagnosztizáltak; a halálos áldozatok száma 110, az egymillió lakosra jutó halálesetek száma pedig 27,6. Összehasonlításul: Romániában 90,8, Ausztriában 79,9, Magyarországon 60,3,  Szlovéniában 53,5, Szerbiában pedig 45,4 ez a mutató a Financial Times adatbázisa szerint.

Az elmúlt hetekben azonban ismét növekedett a diagnosztizált fertőzések száma, ami kemény kihívások elé állíthatja a régi-új kormányt. Úgy kellene ugyanis meggátolnia a vírus második hullámát, hogy nem zárja be ismét az országot, és legalább takaréklángon tartja a gazdaság szempontjából kulcsfontosságú turizmust.

A Reuters szerint a turisztikai bevételek 70 százalékkal eshetnek az idei évben, a gazdaság teljesítménye pedig 10 százalékkal zuhanhat.

Orbán már gratulált

Hazai szempontból persze fontosabb kérdés, hogyan befolyásolja Plenkovic újabb győzelme a magyar-horvát viszonyt. Milyen lesz a jövőbeni kapcsolat a magyar kormánnyal, mi lesz a Mol-INA üggyel?

A választások eredménye megnyugtató lehet a horvát-magyar kapcsolatok szempontjából, egy baloldali győzelem esetén ugyanis elmérgesedhetett volna a viszony. Nem zökkenőmentes ugyan az együttműködés, főleg a Hernádi Zsolt elleni bírósági eljárás tükrében vagy éppen a Sátoraljaújhelyen nemrég felállított trianoni emlékmű miatt. De ez már be van árazva

– mondta a Privátbankár.hu-nak Varga Szilveszter Balkán-szakértő, a térséggel foglalkozó BALK portál főszerkesztője. (2019 végén a Mol elnök-vezérigazgatóját első fokon két év börtönbüntetésre ítélte egy zágrábi bíróság. Az ítélet szerint Hernádi kenőpénz segítségével szerezte meg a horvát olajipari vállalat, az INA irányítását.)

Emlékeztetett arra, hogy a két kormánypárt ugyanahhoz a politikai családhoz, az Európai Néppárthoz tartozik (bár a Fidesz tagsága továbbra is fel van függesztve – a szerk.), ha pedig a korábbi budapesti nagykövet, Gordan Grlic-Radman marad a külügyminiszter, akkor még szorosabb kapcsolatokra van kilátás.

Horvátország egyébként is nagyban függ a szomszédjaitól, hiszen a horvát gazdaság húzóerejének számító turizmus a közép-európai térségből érkező látogatókra alapozhat leginkább

– véli a szakértő.

Orbán Viktor egyébként hétfőn levélben gratulált Plenkovicnak a győzelemhez, és jelezte, hogy folytatná a stratégiai párbeszédet Közép-Európa megerősítése céljából.

Bízom abban, hogy a kormányalakítást követően új lendületet kap a magyar-horvát kapcsolatok folytatására irányuló együttműködésünk. (...) Meggyőződésem, hogy kormányaink szoros együttműködése hatékonyabbá teszi a koronavírus-járvány elleni védekezésünket, és a gazdaságaink újraindításához is segítségül szolgál

– fogalmazott a magyar kormányfő.

Mi lesz az INA-val?

Ami a gazdaságot illeti, a már most is szerteágazó együttműködés tovább bővülhet Varga Szilveszter szerint. 

Horvátországban kevés a zöldmezős beruházás, és ezért különösen jelentős lehet a fiumei (rijekai) késleltetett kokszoló, ami várhatóan 2023 végére készül el. Ezt persze részben az INA és ezáltal a Mol, közvetve pedig Magyarország finanszírozza.

A Mol jelenleg az INA 49 százalékát birtokolja. A horvát állam, amelynek 45 százalékos részesedése van a cégben, ugyanakkor már többször jelezte vételi szándékát, idén júniusban pedig közölte, hogy a hónap végén szeretne tárgyalásokat kezdeni a magyar vállalattal a tulajdonrész visszavásárlásáról.

A horvátok által felkért Lazard befektetési tanácsadó bank már el is készítette előzetes jelentését a tervezett üzletről. A végleges jelentés erre a hónapra várható.

Jelenleg úgy tűnik, hogy marad a ’status quo’. Arról egyelőre nincs szó, hogy Andrej Plenkovic beváltaná néhány évvel ezelőtt tett ’fenyegetését’, és belekezdene a Mol tulajdonában lévő részvények felvásárlásába

– mondja Varga Szilveszter.

Felmerült az is, hogy Magyarország megvásárolná a horvát LNG-terminál 25 százalékát. Ebben sem várható gyors előrelépés. Az LNG-terminálok megépítését leginkább az amerikaiak szorgalmazzák például a Három Tenger együttműködésen keresztül, hogy piacot teremtsenek az amerikai palagáznak, ami azonban egyelőre jóval drágább, mint az orosz gáz. Felmerülhet még a fiumei (rijekai) kikötő használata, de sajnos ennek a kikötőnek sokkal rosszabbak a paraméterei, mint a szlovéniai Koperben lévőnek.

A szakértő összességében úgy véli, hogy az új Plenkovic-kormány aligha szab majd gátat a magyar-horvát kapcsolatok bővülésének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!