TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Így aposztrofálta a jegybankelnök a jó két hete az egyik portálon megjelent írását, amelyben szokatlanul keményen válaszolt a pénzügyminiszternek a Közgazdász Vándorgyűlésen néhány nappal korábban tett kijelentésére, miszerint az MNB nem tesz meg mindent az árfolyam stabilizálása érdekében.
 

"Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?"-- vetette fel Matolcsy György a növekedés.hu-n publikált cikkében. Amiből azt lehetett kiolvasni, mintha Matolcsy szerint Varga nem a kormányzati politika megvalósításán működne. 

Matolcsy György, Orbán Viktor, Varga Mihály. Fotó: MTI Matolcsy György, Orbán Viktor, Varga Mihály. Fotó: MTI

Meg is kérdezte az egyik parlamenti képviselő írásban Matolcsyt arról, hogy "Mire alapozza azon véleményét, hogy Varga Mihály nem a kormány, a nemzet érdekeit képviseli? Ezen véleménye alapján kérte-e a miniszterelnöktől Varga Mihály felmentését? Ha a nemzeti érdek ellen cselekszik, akkor kinek az érdekében tevékenykedik Varga Mihály?" 

Tudatos félreértelmezés?

A három kérdés mindegyikére adott ugyanazon jegybankelnöki választól azonban sem ő, sem mi nem lettünk okosabbak: "Az általam elmondottakat és leírtakat ön tudatosan félreértelmezi. Kérem, hogy minden esetben pontosan, valódi tartalmának megfelelően idézze gondolataimat." -- olvasható Matolcsy írásbeli reakciója.
Mivel idehaza szokatlan, hogy a jegybankelnök és a pénzügyminiszter nyilvánosan bírálja egymást, különösen ilyen durva hangnemben, az pedig páratlan, hogy ezt az elvileg azonos oldalon állók tegyék, jogosnak tűntek a jegybankelnökhöz intézett további képviselői kérdések, melyek szerint: "Helyesnek tartja-e, ha az MNB elnöke és a pénzügyminiszter a média nyilvánossága előtt vitázik egymással? Nem okozhat-e ez kárt a költségvetésnek és a magyar gazdaságnak?"
Amelyekre Matolcsy megint csak kitérően válaszolt: "Véleményem szerint minden szakmai párbeszéd üdvözlendő, amely a magyar gazdaság kérdéseivel foglalkozik."

Arra pedig, hogy "Személyesen hányszor egyeztetett Varga Mihállyal 2019-ben?", azt közölte, "A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között minden szinten folyamatos az egyeztetés."
Ami akár megnyugtatóan hathat a piacokra, a befektetőkre. Kérdés, Matolcsy válaszai a mindkét féllel felettébb jó viszonyban lévő Orbán Viktor hatására lettek-e ilyenek, vagy a jegybankelnök belátta, hogy heves kirohanása ronthatja a magyar gazdaság megítélését. 

Kapott kérdéseket a vita kapcsán Varga Mihály is, amelyekre miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, Tállai András még szűkszavúbban válaszolt: "A kormány eddig is, és ezután is tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért a Pénzügyminisztérium továbbra sem kívánja kommentálni a jegybanki fejleményeket."

A forint köszöni szépen, nincs jól

Mindenesetre az a probléma, amit Varga az árfolyam kapcsán felvetett, az utóbbi két hétben még tovább romlott: míg Matolcsy ominózus cikkének megjelenésekor egy euró még -- ha hajszállal is, de -- 330 forint alatt volt, addig tegnap már a 336 feletti sokadik történelmi mélyponton cserélt gazdát. Bár a Monetáris Tanács ülését követő háttérbeszélgetés hatására két forintot erősödött, annak csaknem felét ma már visszaadta, s elemzők nem tartják kizártnak, hogy a hazai fizetőeszköz euróval szembeni jegyzése a 340-es, sőt akár a 350-es szintig is elmehet. 
Különösen, hogy Nagy Márton MNB-alelnök tegnap azt is egyértelművé tette, a jegybankot továbbra sem izgatja, mennyibe kerül egy euró, egészen addig, amíg nincs az infláció emelkedését kiváltó nyomás. Márpedig ilyet most a jegybank nem érzékel. Jelzésértékű, hogy a bankok bankja 333 forintos euróárfolyammal számolva  vár alacsonyabb inflációt most, mint három hónappal korábban.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.