2019. szeptember 25. 17:56

Így aposztrofálta a jegybankelnök a jó két hete az egyik portálon megjelent írását, amelyben szokatlanul keményen válaszolt a pénzügyminiszternek a Közgazdász Vándorgyűlésen néhány nappal korábban tett kijelentésére, miszerint az MNB nem tesz meg mindent az árfolyam stabilizálása érdekében.
 

"Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?"-- vetette fel Matolcsy György a növekedés.hu-n publikált cikkében. Amiből azt lehetett kiolvasni, mintha Matolcsy szerint Varga nem a kormányzati politika megvalósításán működne. 

Matolcsy György, Orbán Viktor, Varga Mihály. Fotó: MTI Matolcsy György, Orbán Viktor, Varga Mihály. Fotó: MTI

Meg is kérdezte az egyik parlamenti képviselő írásban Matolcsyt arról, hogy "Mire alapozza azon véleményét, hogy Varga Mihály nem a kormány, a nemzet érdekeit képviseli? Ezen véleménye alapján kérte-e a miniszterelnöktől Varga Mihály felmentését? Ha a nemzeti érdek ellen cselekszik, akkor kinek az érdekében tevékenykedik Varga Mihály?" 

Tudatos félreértelmezés?

A három kérdés mindegyikére adott ugyanazon jegybankelnöki választól azonban sem ő, sem mi nem lettünk okosabbak: "Az általam elmondottakat és leírtakat ön tudatosan félreértelmezi. Kérem, hogy minden esetben pontosan, valódi tartalmának megfelelően idézze gondolataimat." -- olvasható Matolcsy írásbeli reakciója.
Mivel idehaza szokatlan, hogy a jegybankelnök és a pénzügyminiszter nyilvánosan bírálja egymást, különösen ilyen durva hangnemben, az pedig páratlan, hogy ezt az elvileg azonos oldalon állók tegyék, jogosnak tűntek a jegybankelnökhöz intézett további képviselői kérdések, melyek szerint: "Helyesnek tartja-e, ha az MNB elnöke és a pénzügyminiszter a média nyilvánossága előtt vitázik egymással? Nem okozhat-e ez kárt a költségvetésnek és a magyar gazdaságnak?"
Amelyekre Matolcsy megint csak kitérően válaszolt: "Véleményem szerint minden szakmai párbeszéd üdvözlendő, amely a magyar gazdaság kérdéseivel foglalkozik."

Arra pedig, hogy "Személyesen hányszor egyeztetett Varga Mihállyal 2019-ben?", azt közölte, "A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között minden szinten folyamatos az egyeztetés."
Ami akár megnyugtatóan hathat a piacokra, a befektetőkre. Kérdés, Matolcsy válaszai a mindkét féllel felettébb jó viszonyban lévő Orbán Viktor hatására lettek-e ilyenek, vagy a jegybankelnök belátta, hogy heves kirohanása ronthatja a magyar gazdaság megítélését. 

Kapott kérdéseket a vita kapcsán Varga Mihály is, amelyekre miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, Tállai András még szűkszavúbban válaszolt: "A kormány eddig is, és ezután is tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért a Pénzügyminisztérium továbbra sem kívánja kommentálni a jegybanki fejleményeket."

A forint köszöni szépen, nincs jól

Mindenesetre az a probléma, amit Varga az árfolyam kapcsán felvetett, az utóbbi két hétben még tovább romlott: míg Matolcsy ominózus cikkének megjelenésekor egy euró még -- ha hajszállal is, de -- 330 forint alatt volt, addig tegnap már a 336 feletti sokadik történelmi mélyponton cserélt gazdát. Bár a Monetáris Tanács ülését követő háttérbeszélgetés hatására két forintot erősödött, annak csaknem felét ma már visszaadta, s elemzők nem tartják kizártnak, hogy a hazai fizetőeszköz euróval szembeni jegyzése a 340-es, sőt akár a 350-es szintig is elmehet. 
Különösen, hogy Nagy Márton MNB-alelnök tegnap azt is egyértelművé tette, a jegybankot továbbra sem izgatja, mennyibe kerül egy euró, egészen addig, amíg nincs az infláció emelkedését kiváltó nyomás. Márpedig ilyet most a jegybank nem érzékel. Jelzésértékű, hogy a bankok bankja 333 forintos euróárfolyammal számolva  vár alacsonyabb inflációt most, mint három hónappal korábban.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.