Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Így aposztrofálta a jegybankelnök a jó két hete az egyik portálon megjelent írását, amelyben szokatlanul keményen válaszolt a pénzügyminiszternek a Közgazdász Vándorgyűlésen néhány nappal korábban tett kijelentésére, miszerint az MNB nem tesz meg mindent az árfolyam stabilizálása érdekében.
 

"Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?"-- vetette fel Matolcsy György a növekedés.hu-n publikált cikkében. Amiből azt lehetett kiolvasni, mintha Matolcsy szerint Varga nem a kormányzati politika megvalósításán működne. 

Matolcsy György, Orbán Viktor, Varga Mihály. Fotó: MTIMatolcsy György, Orbán Viktor, Varga Mihály. Fotó: MTI

Meg is kérdezte az egyik parlamenti képviselő írásban Matolcsyt arról, hogy "Mire alapozza azon véleményét, hogy Varga Mihály nem a kormány, a nemzet érdekeit képviseli? Ezen véleménye alapján kérte-e a miniszterelnöktől Varga Mihály felmentését? Ha a nemzeti érdek ellen cselekszik, akkor kinek az érdekében tevékenykedik Varga Mihály?" 

Tudatos félreértelmezés?

A három kérdés mindegyikére adott ugyanazon jegybankelnöki választól azonban sem ő, sem mi nem lettünk okosabbak: "Az általam elmondottakat és leírtakat ön tudatosan félreértelmezi. Kérem, hogy minden esetben pontosan, valódi tartalmának megfelelően idézze gondolataimat." -- olvasható Matolcsy írásbeli reakciója.
Mivel idehaza szokatlan, hogy a jegybankelnök és a pénzügyminiszter nyilvánosan bírálja egymást, különösen ilyen durva hangnemben, az pedig páratlan, hogy ezt az elvileg azonos oldalon állók tegyék, jogosnak tűntek a jegybankelnökhöz intézett további képviselői kérdések, melyek szerint: "Helyesnek tartja-e, ha az MNB elnöke és a pénzügyminiszter a média nyilvánossága előtt vitázik egymással? Nem okozhat-e ez kárt a költségvetésnek és a magyar gazdaságnak?"
Amelyekre Matolcsy megint csak kitérően válaszolt: "Véleményem szerint minden szakmai párbeszéd üdvözlendő, amely a magyar gazdaság kérdéseivel foglalkozik."

Arra pedig, hogy "Személyesen hányszor egyeztetett Varga Mihállyal 2019-ben?", azt közölte, "A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között minden szinten folyamatos az egyeztetés."
Ami akár megnyugtatóan hathat a piacokra, a befektetőkre. Kérdés, Matolcsy válaszai a mindkét féllel felettébb jó viszonyban lévő Orbán Viktor hatására lettek-e ilyenek, vagy a jegybankelnök belátta, hogy heves kirohanása ronthatja a magyar gazdaság megítélését. 

Kapott kérdéseket a vita kapcsán Varga Mihály is, amelyekre miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, Tállai András még szűkszavúbban válaszolt: "A kormány eddig is, és ezután is tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért a Pénzügyminisztérium továbbra sem kívánja kommentálni a jegybanki fejleményeket."

A forint köszöni szépen, nincs jól

Mindenesetre az a probléma, amit Varga az árfolyam kapcsán felvetett, az utóbbi két hétben még tovább romlott: míg Matolcsy ominózus cikkének megjelenésekor egy euró még -- ha hajszállal is, de -- 330 forint alatt volt, addig tegnap már a 336 feletti sokadik történelmi mélyponton cserélt gazdát. Bár a Monetáris Tanács ülését követő háttérbeszélgetés hatására két forintot erősödött, annak csaknem felét ma már visszaadta, s elemzők nem tartják kizártnak, hogy a hazai fizetőeszköz euróval szembeni jegyzése a 340-es, sőt akár a 350-es szintig is elmehet. 
Különösen, hogy Nagy Márton MNB-alelnök tegnap azt is egyértelművé tette, a jegybankot továbbra sem izgatja, mennyibe kerül egy euró, egészen addig, amíg nincs az infláció emelkedését kiváltó nyomás. Márpedig ilyet most a jegybank nem érzékel. Jelzésértékű, hogy a bankok bankja 333 forintos euróárfolyammal számolva  vár alacsonyabb inflációt most, mint három hónappal korábban.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.