3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A jegybank legfrissebb inflációs előrejelzése semmi jót nem tartogatott különösképpen a társadalom legidősebbjei számára. 

Ismét eltelt egy negyedév, ami azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank friss makrogazdasági előrejelzést készít, melyből a legnagyobb érdeklődéssel várt adat a GDP- és az inflációs előrejelzés. Nemcsak gazdaságilag fontos ez a két adat, de a legidősebbek, a nyugdíjasok számára sem mellékes, milyen gazdasági növekedés és milyen fogyasztóiár-index várható az előttünk álló időszakban. Míg előbbi a nyugdíjprémiumot határozza meg, utóbbi a nyugdíjemelés, illetve az év közbeni korrekciók szükségét.

A most közzétett adatok felemás képet mutatnak a nyugdíjasok szemszögéből. De kezdjük először a jó hírrel! A Magyar Nemzeti Bank szakértőinek várakozása szerint idén a korábban vártnál nagyobb gazdasági növekedésre lehet számítani, amivel gyakorlatilag biztossá tették, hogy ősszel ismét prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok. Három hónappal ezelőtti várakozásukat a szakértők ugyanis jócskán megemelték: 

az akkor közölt 2,5-4,5 százalékos GDP-növekedés helyett ma már 4,5-5,5 százalék közé teszik annak mértékét. 

Egy jó és egy rossz hírt hoztak Matolcsy Györgyék. Fotó: MTI
Egy jó és egy rossz hírt hoztak Matolcsy Györgyék. Fotó: MTI

Mint az ismert, nyugdíjprémium akkor jár, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, vagyis jól látható, hogy az előző negyedéves prognózis alsó sávja bőven alatta volt ennek a szintnek. Rossz forgatókönyv megvalósulása esetén elképzelhető volt, hogy idén elmarad a prémium kifizetése. A jegybanki szakemberek a jelenlegi folyamatok alapján viszont jó eséllyel biztosnak gondolják, hogy a prémium feltételéül szabott gazdasági növekedés felett lesz a tényleges adat. Vagyis jelen állás szerint nem kérdés: lesz nyugdíjprémium. 

Az infláció azonban már sokkal kedvezőtlenebb helyzetről árulkodik. A jegybanki várakozás szerint tartósan velünk marad a magas infláció, vagyis az idei év átlagában 11-12,6 százalék között alakulhat. 

Ez pedig két dolgot jelent: egyrészt a júliusban érkező 3,9 százalékos nyugdíjkorrekció alig fog többet érni, mint halottnak a csók, másrészt pedig novemberben a kormánynak újabb nyugdíjkiegészítést kell kiutalni az érintetteknek. Pedig ezek a tavaszi, nyár eleji hónapok sem voltak könnyűek az idősek számára. Mint ismert, év elején a kormány 5 százalékkal emelte a nyugdíjakat, az elmúlt hónapokban pedig ezt bőven meghaladó mértékű inflációt regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Vagyis addig amíg a nyugdíjkorrekció meg nem érkezik - és az után is a friss előrejelzések ismeretében -, a nyugdíjasok hitelezik az államot. Az 5 százalékkal emelt ellátásukból kell kigazdálkodni a ma már 10,7 százalékos átlagos áremelkedést. A helyzet azonban még ennél is rosszabb. A nyugdíjasok fogyasztói kosarában ugyanis az átlagosnál nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, melyek már közel 20 százalékkal drágultak előző évhez képest. A kormány által 2010-ben rögzített cél, vagyis a nyugdíjak értékének megőrzése csak éves átlagban jön ki, év közben komoly nehézségekkel kell szembenézniük. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!