2018. december 15. 07:30

Lapértesülés szerint még az ünnepek előtt összehívják a VKF-et.

Miután a kormány nem döntött a minimálbér jövő évi emeléséről az idei utolsó ülésén, nyitva maradt a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán emelés a legkisebb béreknél 2019-ben. A munkaadók és a munkavállalók ugyanis nem tudtak megállapodni erről, ezért mindkét fél azt várta, hogy majd a kormány meghozza a szükséges döntést.

Napokon belül összeülnek egyeztetni, vastagabb lehet a pénztárca Napokon belül összeülnek egyeztetni, vastagabb lehet a pénztárca

Gulyás Gergely e heti bejelentése szerint azonban ez nem történt meg. Az biztos, hogy a minimálbér emelkedni fog januártól - tette ugyanakkor egyértelművé a kormány szándékait.

Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a kormány rendkívüli ülést tart az ünnepek idején - Gulyás ezt nem zárta ki - vagy ha mégis összehívják még idén a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát. A lapunk által megkérdezett munkaadói szervezet, a VOSZ azonban nem tudott ilyen kezdeményezésről két nappal ezelőtt. Így mindenki számára rejtély volt, hogyan emelkedhet mégis januártól a minimálbér.

A Magyar Idők tegnapi információja szerint a megoldás a VKF összehívása lesz. A napilap értesülései szerint még az ünnepek előtt újabb tárgyalási fordulóra hívják össze a szociális partnereket.

Gulyás egyébként portálunk kérdésére elmondta a legutóbbi Kormányinfón, hogy tudomása szerint közelebb állnak az álláspontok a minimálbér emelésének mértékét illetően, mint amit hivatalosan tudni lehet. Hivatalosan a munkaadók 5-7, a munkavállalók 13-15 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak. Arról viszont egyik félnek sincs tudomása, hogy - Gulyás állításának megfelelően - közeledtek volna az álláspontok az elmúlt napokban. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.