TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Összevetettük a minimálbéreket a legfrissebb statisztikával, ez pedig minden kétséget kizáróan alátámasztotta: a teljes munkaidőben adható legkisebb munkabér arra sem elég, hogy az ember nagyon szűkösen megéljen belőle. Az átlagos megélhetési szintről pedig még nagyon sokáig csak álmodhatnak az érintettek.

Nyolc év alatt, 2010 óta 87,7 százalékkal emelkedett a bruttó minimálbér és 101 százalékkal a garantált bérminimum összege, de a valós többlet amit ebből a dolgozó érzékelhet a hazavitt összegek révén, ennél kevesebb, az adózási szabályok elmúlt 8 évben bekövetkezett változásából fakadóan. A nettó minimálbér ugyanis 52, a garantált bérminimum pedig 71 százalékkal lett magasabb.

Hiába azonban az arányaiban jelentős nettó növekedés, valójában a kézhez kapott összegek még arra sem elegendőek, hogy egy szűkös megélhetést biztosítsanak.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég frissítette az egyes megélhetési szintekhez szükségesnek tartott jövedelemösszegeket 2018-ra vonatkozóan. Ha az egyszemélyes, gyermektelen háztartások adatait nézzük, akkor elkeserítő kép rajzolódik ki.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

Idén egy minimálbéres dolgozó nettó 91 770 forintot vihet haza, miközben a nagyon szűkös megélhetéshez 105 700 forintra lenne szükség a friss adatok alapján. A garantált bérminimum 120 033 forintja ugyan ezt a szintet meghaladja és a nagyon szűkös megélhetést biztosítja, ám túl kevés ahhoz, hogy az érintett egy kategóriával "feljebb" kerüljön. A szűkös megélhetéshez szükséges 139 100 forinttól ugyanis szignifikánsan elmarad a garantált bérminimum nettója.

Igaz, a helyzet 2011 óta (ez a legrégebbi elérhető adat a megélhetési jövedelemösszegekre vonatkozóan) sokat javult, ám még mindig van hova fejlődni. Jelenleg mindkét bérkategória esetében 13,5 százalék körüli elmaradás mutatkozik a "szintlépéshez".

Eközben 2011-ben a nettó minimálbér 34 százalékkal volt alacsonyabb a nagyon szűkös megélhetést biztosító összegnél, a garantált bérminimum esetében pedig 24 százalékos volt a differencia - szintén a nagyon szűkös megélhetést biztosító jövedelem eléréséhez. Vagyis 2011 és 2018 között a garantált bérminimum esetében annyit sikerült már az emelésekkel elérni, hogy a nagyon szűkös megélhetést biztosítja az összeg.

Forrás: KSH, mfor.hu Forrás: KSH, mfor.hu

Az ennél alacsonyabb minimálbér esetében viszont  ehhez még további felzárkózásra lenne szükség. Hogy a minimálbér is biztosítson egy nagyon szűkös megélhetést, még 13,1 százalékos emelésre lenne szükség és nagyjából ugyanekkora plusz hiányzik a garantált bérminimumnál is, hogy a szűkös kategóriába kerülhessenek a bérek. Arra azonban, hogy ez a szintlépés jövőre megtörténjen, szinte semmi esély nincs, hiszen a kétszámjegyű béremelést túl soknak tartja a munkaadói oldal.

A KSH adatai szerint egyébként egy egyszemélyes, gyermektelen háztartás esetében

  • a nagyon szűkös megélhetéshez havi 105 700 forint kell idén,
  • a szűköshöz 139 100,
  • az átlagoshoz 192 200,
  • a jóhoz 273 400,
  • a nagyon jóhoz pedig 416 500 forint.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.