4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hárommillió forinttól esnek el, akik 2018. januárja és 2019. júniusa között adták be a kérelmüket a harmadik gyerek után a jelzáloghitel csökkentésére.

A kormány családpolitikája a nagycsaládoknak kedvez a leginkább, mégis van néhány ezer família, akik úgy érzik, rosszul jártak a legújabb intézkedésekkel. Ők azok, akik idő előtt vették igénybe a harmadik vagy a sorban következő gyermek után a támogatást, mellyel csökkenteni tudták a jelzáloghitelüket. Az idei változásokkal 3 millió forintot buktak, és egyelőre esély sincs rá, hogy valamikor hozzájussanak ehhez a pénzhez.

Nem erre számítottak
Nem erre számítottak

A Családvédelmi Akcióterv részeként a kormány egyrészt már a második gyermektől hozzáférhetővé teszi, valamint jelentősen megemeli a nagycsaládosok által igénybe vehető támogatást: az addigi 1 millióról 4 millióra nőtt a harmadik vagy a további gyermek után a jelzáloghitel csökkentésére igénybe vehető összeg (ami egy gyermek után jár, a sorban következőkre újra 1 milliót ad az állam, csakúgy, mint júliustól a második gyerek után). Az erre vonatkozó jogszabályok azonban faramuci helyzetet teremtettek, amely pár ezer családot nagyon kedvezőtlenül érint. Arról van szó, hogy az eredetileg ígérttel szemben nem a 2019. július elseje után született harmadik gyermekre érvényes a megemelt összeg, hanem már a 2018-ban megszületett gyermekek után is fel lehet venni a növelt támogatást.

De csak abban az esetben, ha az akkor még hatályos 1 millió forintot nem vette igénybe a család, a kérelmüket nem nyújtották be 2019. júliusa előtt.. Mert ha igen, akkor elesnek a nagyobb összegtől, a hatályos jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy ugyanazon gyermek után többször érvényesítsék a kedvezményt.

A szülők viszont háborognak, hogy diszkriminálja őket a törvény, miközben a kormány családbarát politikát hirdet. Szerintük jogot formálhatnak az 1 és a 4 millió forint közötti különbözetre, hasonlóan azokhoz, akik esetleg jól értesültek voltak, vagy más megfontolásból nem éltek még a lehetőséggel. Ennek érdekében petíciót fogalmaztak meg, és igyekeznek a legtöbb fórumon kiállni az igazuk mellett.

Lapunkhoz eljutott egy levél, amelyet az egyik szülő írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A válaszlevélből kiderül, hogy nem sok jóra számíthatnak az érintettek: az EMMI álláspontja szerint a hatályos jogszabályok egyértelműen fogalmaznak, nincs jogalap a különbözet elszámolására.

Részlet a levélből
Részlet a levélből

Még azt is jelzik a levélben, hogy nem várható az idevágó rendelkezések módosítása, mivel az intézkedés pénzügyi kereteit az elfogadott jogszabályok szerint határozták meg. Egyben tisztázza a minisztérium, hogy a Családvédelmi Akcióterv intézkedései idén év elején születtek meg, ezért nem lehet szó arról, hogy a nagyobb támogatás reményében egyesek már tavaly készültek volna az új helyzetre.

Így viszont előfordulhat, hogy az ugyanazon a napon - például 2018. június 27.-én - született két gyermek közül az egyik család jogosult lesz a 4 millió forintra, a másik viszont - akik már csökkentették 1 millióval a jelzáloghitelüket - nem. Őket azzal biztatja a minisztérium illetékese az említett levélben, hogy ha vállalnak egy negyedik gyereket, akkor ők is igényt nyújthatnak be a 4 millió forintra.

Az idevágó rendelet idén március 12-én módosult. Ennek értelmében már a második gyermek után jár az 1 millió forintos támogatás, egyben azt is előírták, hogy csak a módosítás hatályba lépését követően - tehát 2019. júliusától - született gyermekekre, illetve a benyújtott kérelmekre vonatkozik a lehetőség. A harmadik vagy a sorban következő gyermek esetében a 4 milliós összeg bevezetésén túl nem módosult az eredeti rendeletben rögzített határnap, amikortól figyelembe kell venni a jogszabály előírásait. Magyarul a harmadik vagy a következő gyermeknél valóban 2018. január elsejét kell figyelembe venni. Az EMMI levelében egyébként erre a rendeletre hivatkozva adtak tájékoztatást az érdeklődő szülőnek, hogy nem jogosultak a különbözetre: azt ugyanis kizárja a szabályozás.

Lapunkat úgy tájékoztatták az érintettek, hogy ügyükkel megkeresték az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát. Arra hívták még fel a figyelmet, hogy tudomásuk szerint az ezekre a támogatásokra tavaly betervezett összeg jelentős része megmaradt, vagyis lenne forrás a különbözet kifizetésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!