11p

Minden bizonnyal a nyár egyik utolsó Kormányinfóját tartják ma.

12:29

Vége a Kormányinfónak. 

12:27

Gulyás Gergely nem tiltaná a magyarokat a franciaországi nyaralástól, ám bizonyos régiókba és külvárosokba nem javasolja, hogy betegyék a lábukat. 

12:26

Nincsen veszélyben a magyar uniós elnökség.

12:25

Nincsen fejlemény az amerikaiak által felmondott kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény ügyében.

12:24

Szintén ősszel várhatóak részletek a falusi és városi csok átalakítása ügyében. 

12.23

Látok teret arra a jogszabályi változtatásra, hogy a jegybank későbbi, várható nyeresége ellensúlyozza a mostani veszteséget – válaszolta arra a kérdésünkre a kancelláriaminiszter, hogy a Magyar Nemzeti Bank két igazgatója a Világgazdaságon közzétett cikkében arra utalt, ilyen elképzelések mentén kezdeményezték a kabinetnél a tőkefeltöltési szabályok változtatását. Gulyás Gergely emlékeztetett, a jegybanki szabály változtatásáról az Európai Központi Bankkal is egyeztetni kell, valamint felidézte, a jegybanknak a nyereségből nem volt kötelező osztalékot fizetni a költségvetés számára. (A jegybank tőkevesztését viszont a jelenlegi szabályok szerint a költségvetésből kötelező öt év alatt visszatölteni – a szerk.) A tárcavezető úgy véli, igazságosabb és az állampolgárok, illetve a gazdaság számára kedvezőbb helyzet áll elő, ha a jegybank alkalmankénti nyeresége és vesztesége egymással szembeállítható. Szerinte az államnak csak akkor kell beavatkozni, ha a nyereség és veszteség sok éven keresztül nem kerül egyensúlyba. Arra a felvetésünkre, hogy a pénteken végszavazásra bocsátandó költségvetésben továbbra is ott van a százmilliárdos nagyságrendre rúgó lyuk, amit a jegybank tőkepótlására kellene szánni, a miniszter azt válaszolta, szerinte ez kezelhető.

12:22

A kormány felülvizsgálhatja a a jövedéki adó mértékét, hogyha az Izer Norbert államtitkár által közölt 424-es keresztárfolyamnál kedvezőbben alakul a forint/euró keresztárfolyam. Erre ősszel kerülhet sor.

12:19 

A kórházi patikák koncessziója hatékonyságnövelő intézkedés. 

12:17 

Érd, Budakalász, ne legyenek új beruházások: Gulyás Gergely szerint a budapesti agglomerációban nagyon nehéz helyzet alakult ki

12:15

Hogyan javítható a közlekedési morál, hogyan lehet elérni, hogy ne legyenek hasonló gyorshajtásos balesetek? Kell-e szabálymódosítás? Gulyás Gergely szerint az autóvezetők többsége normálisan vezet, de a versenyzőktől gyorsabban el kell venni a jogosítványt.

12:14

Hihetnek-e a soroksáriak Orbán Viktornak abban, hogy nem lesz Soroksáron vegyianyag-elosztó. Gulyás Gergely: igen, hihetnek.

12:12

Bóka János nem kapott új határidőt az uniós pénzek megszerzésére, a kormány a kohéziós források ügyében számlát fog küldeni. 

12:08

A tanárok pályaelhagyásának megállítására fizetésemelés kell, ez az ügy megoldása – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A kormány mindenképpen emel, ha az uniós pénzek megjönnek gyorsabban, ha nem jönnek meg, lassabban.

11:57

Az elengedett hadifoglyok egy része Magyarországon maradt, de Gulyás Gergely nem tudja pontosan, hogy mi történt velük.

11:56

Nem csak azok kaptak menekültstátuszt Magyarországon, akik az ukrán határon jöttek át, Szlovákia felől is jöhettek, és Romániából. Hangsúlyozta, a feltétel nem az, hogy közvetlenül jöjjenek az országba, hanem hogy a szomszédos országban van-e a konfliktus.

11:53

Magyarország nem fogja blokkolni Svédország NATO-csatlakozását - ismételte meg a kormányzati álláspontot Gulyás Gergely. 

11:50

Mélypontra került a forint, ronthat-e pénteken az S&P? Gulyás Gergely szerint a forint spekuláció alatt áll, és ezt a hitelminősítők is így látják. Mint mondta, az infláció jó pályán áll, a magyar gazdaság mutatói erősek.

11:49

Brüsszelben vásárolt kormányzati épület: központi költségvetésből vették, nagyon jó árat kapott a kormány, a magyar uniós elnökség során használják majd. 

11:48

A rezsialapból átcsoportosított pénzekből a kórházak a rezsivel kapcsolatos adósságokat fedezhetik. Arról nincs döntés, hogy a Magyar Bankholding beszálljon a finanszírozásba. 

11:47

Nem lesz kórházbezárás, a kormány megszorítást nem tervez.

11:46

Az egészségügyi hatékonyság felülvizsgálata brüsszeli kérés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

11:44

Szeptemberben nyújthatják be a választási finanszírozási módosítót, a Fidesz-frakció fogja benyújtani.  

11:41

A Karácsony Gergely körüli állítólagos pénzmosásgyanú kapcsán a Pénzügyminisztériumnak nincs retorziós lehetősége. 

11:38

A magyar kormánynak nem volt köze Sándor Fegyír kinevezéséhez. 

11:35

Gulyás Gergely szerint a háború lezárásához nem szerencsés az, hogyha az egyik ország államfőjét háborús bűnösnek titulálják. 

11:33

Orosz miniszter Budapesten: WHO-tag Oroszország, ezért érkezett az orosz egészségügyi miniszter. Gulyás Gergely kikerülte azt a kérdést, hogy kérte-e Szijjártó Péter a minisztertől, hogy Oroszország vonuljon ki Ukrjanából.

11:31

Megkezdődtek Paks II földmunkái, 2030-ra elkészülhet a két újabb paksi blokk. 

11:27

A kórházi géppark átvétele kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy az egészségügyi kormányzat egyeztet majd az intézményekkel, mivel mindig jobb vásárolni, mint kisajátítani. 

11:23

A családtámogatások kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, felülvizsgálatok lehetnek és lesznek, de a lényeget tekintve nem lesz változtatás. 

11:16

Gulyás Gergely a családon belüli erőszakra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, fel kell vizsgálni mi történt, hibázott-e a rendszer.  

11:11

Arra a kérdésre, hogy mire alapozza a kormány, hogy nem lesz tömeges tanárfelmondás, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, jóindulatot feltételeznek a tanárokról, a kormány mindent megtesz.

11:09

A sztrádamatrica-díjak és az egynapos matrica drágulása az éves infláció mértékét követi. Gulyás Gergely elmondta, egynapos matricát a kormány magától nem vezetett volna be, az EU kérte, az ára közelíteni fog a 10 naposhoz.

11:08

Megmarad a 3 százalékos, kedvező kamatozású csok-hitel, mondta a miniszter. Az infláció szerinte július-augusztusban radikális csökkenésnek indul majd.

11:06

Miért éppen Tuzson Bence és Bóka János? Gulyás Gergely elviccelte a kérdést: "mert egy nő munkájának elvégzésére két férfi kell." A kormányzati uniós politikában nem lesz változtatás.

11:02

A kormánymédiát továbbra is rendkívüli mértékben foglalkoztatja Karácsony Gergely 500 milliós támogatásának kérdése, az arra vonatkozó kérdésre, hogy a titkosszolgálatok dolga ennek forrásának kiderítése, a miniszter emlékeztetett, a 2001. szeptember 11. terrortámadás óta másként működik a számlanyitás, szigorodtak a szabályok. Ha valaki befizette azt a pénzt, annak nyilatkoznia kellett a pénz származásáról.

10:56

A kormány a kórházi gyógyszerbeszerzésen változtatna, ám erről nincsen még konkrét terv. 

10:54

A kormánynak nincsen álláspontja arról, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár maradt még egy évig.

10:53 

Orbán Viktor valamikor augusztusban megy szabadságra. 

10:52

Nem lesz változtatás, ugyanúgy lehet majd egyesületként indulni a választásokon, de a finanszírozási szabályokban szigorítanak. 

10:50

A pedagógusbér-emelés 12-13 százalékos emeléséhez várt uniós részlet nagyjából 800 milliárd forint. 

10:48

Jogállamisági jelentés: Gulyás Gergely szerint nem lesz hatása az uniós pénzek kifizetésére, a jelentés is elismeri az előrelépéseket. 

10:48

Navracsics Tibor feladatköre nem változik Bóka János miniszterségével.

10:47

Varga Judit távozása: Gulyás Gergely szerint Varga már 2019-ben is szíve szerint az Európai Parlamentbe ült volna be, a kormány és Orbán Viktor arra kérte, hogy legalább a listaállításig maradjon, de augusztus elsejétől távozni akart. 

10:43

A Főváros csődjének esetleges jogi következményéről a bíróság dönt majd. Hangsúlyozta, a kormány azt várja, hogy ne menjen csődbe a főváros, legyen képes arra, amire 3199 más önkormányzat.

10:41

Gulyás Gergely is elismerte, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkent a kereskedelmi forgalom, egyetértett, hogy az infláció megugrásának lehet ilyen hatása, de reményei szerint ez hamarosan helyreáll majd.

10:40

Bébitápszerek áremelkedése: az állam jelentős támogatást biztosít, de négy tápszerből is hiány alakult ki, meg kellett engednie a kormánynak az áremelést, hogy ne legyen tartós a hiány.

10:37

Gulyás Gergely azzal kapcsolatos kérdésre, hogy leülnek-e Karácsony Gergellyel a forrásmegosztás ügyében, illetve a tartozás ügyében, úgy fogalmazott, ha a főváros tartozik az államnak és az állam a fővárosnak, akkor a két mérleget össze lehet vetni, régi szabály ez, szerinte a kormány nem zárkózik el az egyeztetéstől. A kérdés az, hogyha megegyeznek valamiben, a főváros betartja-e.

10:36

Miért volt szükség a képalkotó-diagnosztika államosítására? Az állami kórházakban a CT-k és MR-k kisajátítása és megvásárlása után a kormány ezeket az állami egészségügyben fogja alkalmazni, ettől rövidebbek lesznek a várólisták a nem magán ellátásban.

 

10:35

A Budapest Airport megvásárlásáról továbbra is tárgyal a kormány. 

10:33

Családi adókedvezmények, 25 éven aluliak szja-mentessége nem fog változni. Az állam saját magán spórol, nem ezeken fog.

10:30

Gulyás Gergely szerint a Fővárosi Önkormányzat nem reagált a BRFK megkeresésére, pedig a rendőrség már 2022 telén megkereste Karácsonyékat azért, hogy segítsenek trafipaxok kihelyezésében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

10:28

A budapesti kassza üressége és a főváros csődközelségbe jutása kapcsán Gulyás Gergely szerint a képviselőtestületnek el kéne gondolkoznia azon, hogy új emberre bízza a kasszát.

10:26

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, nem feladata a franciaországi események minősítése, a kormány célja az, hogy Magyarországon ne történjen hasonló. Hangsúlyozta, azt akarják, hogy a kormány dönthessen arról, kit enged be az országba.

10:21

Hangsúlyozta, a pedagógusbérek kifizetéséhez szükséges összeg 12-13 százalékát várják Brüsszeltől, nincsen szó arról, hogy ezt teljes egészében EU-s pénzekből finanszíroznák. Úgy fogalmazott, másfél év múlva a tervek szerint a pedagógusbérek elérhetik a bruttó 800 ezer forintot. 

A miniszter ezután 170 milliárd forintos átcsoportosítást jelentett be a rezsivédelmi alapból a kórházak és iskolák rezsiköltségeinek finanszírozására.  

10:20

Gulyás Gergely szerint Brüsszel elvárja a rezsicsökkentés felszámolását, de véleménye szerint ez fel sem merülhet, a családtámogatások és az egészségügyi és oktatási kiadások sem csökkenhetnek.

10:16

Az EU újabb, 98,5 milliárd eurós pénzbefizetést kért a tagállamoktól, Gulyás Gergely szerint ez a hazai szja-befizetések tizenötszöröse. Hangsúlyozta, a magyar kormány ezt ebben a formában továbbra sem támogatja, de Ausztria és Németország sem. Gulyás Gergely szerint kérdéseket kell feltenni arról, hogy hová tűntek a rendelkezésre álló uniós pénzek, mire költik ezeket. 

10:12

A tegnapi Kormányülésen Orbán Viktor tájékoztatta a kormánytagokat az EU-csúcs eseményeiről. A miniszterek tanácsában megszületett migrációs megegyezést a migránskvótáról és az évente legalább 10 ezer menekültkérelem határokon belüli elbírálásáról a kormány nem támogatja, mindent meg fog tenni ennek megakadályozásáért. Ezen okból nem engedte Orbán Viktor, hogy közös nyilatkozatot fogadjanak el. Hozzátette, Lengyelország támogatja a magyar álláspontot, és Olaszország véleménye is hasonló, de az ő esetükben az elosztás a nemzeti érdek.

10:12

Kezdődik a Kormányinfó.

9:51

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó.

Van miről beszélni

A szokásos csütörtök délelőtti időpontra trombitálta össze a sajtót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hiszen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel ismételten megtartják a megszokott „Mit miért tesz a kormány?” című tájékoztatót.

Téma akad, hiszen például tegnap megszavazták a pedagógusok státusztörvényét, pénteken pedig a költségvetés elfogadásáról dönt majd a parlament. Elindult az árfigyelő rendszer is, és megjelent a Magyarországot élesen bíráló jogállamisági jelentés is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!