4p

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése elismeri, hogy Magyarország számos reformot hajtott végre az igazságszolgáltatásban és a korrupcióellenes küzdelemben. Ugyanakkor számos komoly hiányosságra is felhívja a figyelmet: ide tartoznak például a hatalomhoz közelállók korrupciógyanús ügyei, a párt- és kampányfinanszírozás, a közmédia helyzete és az állami reklámköltések.

Az Európai Bizottság szerdán közzétette sorrendben negyedik éves jogállamisági jelentését, amely a jogállamiság helyzetét méri fel a 27 tagállamban.

A Bizottság egyrészt értékelte a tavalyi jelentés publikálása, tehát 2022. július óta bekövetkezett fejleményeket, másrészt ismét konkrét ajánlásokat  fogalmazott meg a tagállamok számára.

Összesen négy területet vizsgált meg: nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek, korrupcióellenes keretek, médiapluralizmus, valamint egyéb intézményi fékek és ellensúlyok.

Brüsszel szerint egyes uniós tagállamokban „továbbra is fennállnak jogállamisággal kapcsolatos aggályok”, ugyanakkor a jelentés a reformok fő hajtóerejévé vált:

a tagországok a tavalyi ajánlások 65 százalékát részben vagy teljes egészében teljesítették.

Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos, valamint Didier Reynders igazságügyi biztos a jogállamisági jelentés bemutatóján Brüsszelben 2023. július 5-én. Fotó: Európai Bizottság/Lukasz Kobus
Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos, valamint Didier Reynders igazságügyi biztos a jogállamisági jelentés bemutatóján Brüsszelben 2023. július 5-én. Fotó: Európai Bizottság/Lukasz Kobus

Ahol van fejlődés

Ami Magyarországot illeti, a több mint 40 oldalas jelentés az igazságszolgáltatás tekintetében kiemeli, hogy a kormány – követve többek között a tavalyi jelentés ajánlásait – számos reformot hajtott végre. Az erőegyensúly jegyében nőtt az Országos Bírói Tanács szerepe, a Legfelsőbb Bíróságra vonatkozó új szabályok pedig átláthatóbbá teszik a működését és csökkentik a politikai beavatkozás esélyét. Ugyanakkor alsóbb fokon továbbra is aggodalomra ad okot az átláthatóság hiánya az ügyelosztási rendet tekintve.

A jelentés azt is elismeri, hogy Magyarország „számos fontos korrupcióellenes reformot” hajtott végre, válaszul a tavaly indult és jelentős uniós pénzek felfüggesztésével járó jogállamisági (kondicionalitási) mechanizmusra.

Ide tartozik az új, 2023-2025 közötti Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia előkészítése, az uniós pénzek megfelelő elköltését ellenőrző Integritás Hatóság felállítása, valamint egyes korrupciógyanús esetek kivizsgálásának elutasítását jelentő ügyészi döntések felülvizsgálatának lehetősége a bíróságok által (mégha utóbbinak nincs is kötelező ereje).

Ahol nincs fejlődés

A jelentés szerint ugyanakkor komoly aggodalomra ad okot, hogy – bár néhány ügy eljutott a vádemelésig és az ítéletig – a magasrangú tisztviselőkre és belső köreikre vonatkozó korrupciós vádakat továbbra sem vizsgálják ki megfelelő számban. Kifogásolják azt is, hogy a lobbitevékenység szabályozását tekintve semmiféle előrelépés nem történt, valamint továbbra is hiányosságok vannak a pártok és kampányaik finanszírozását tekintve. Megjegyzik, hogy az Európai Tanács már számos uniós program esetében felfüggesztette a pénzek kifizetését, amíg a kormány nem ültet át a gyakorlatba újabb korrupcióellenes lépéseket.

Ami a médiát illeti, a Bizottság szerint „a médiapluralizmussal kapcsolatos kihívások” terén sem történt előrelépés.

Így továbbra is kétely övezi a magyar médiahatóság működésének függetlenségét, valamint a közmédia „szerkesztői és pénzügyi függetlenségét”. Emellett nem történtek intézkedések és nem születtek tervek az állami reklámköltések médián belüli csatornázásának szabályozására sem.

Bár – írja a jelentés – fizikai támadás nem éri az újságírókat, lejárató kampányok vannak, valamint komoly aggodalomra ad okot, hogy egyes oknyomozó újságírók és médiában dolgozó személyek ellen kémprogramokat vetnek be.

A jelentés végül kiemeli, hogy Magyarországon a jogbiztonságot aláássa a kiszámíthatatlan szabályozói környezet, valamint a háborús veszélyhelyzet meghosszabbításával járó kormányzati jogkörök kiterjedt és meghosszabbított használata.

Aggodalomra ad okot az európai bíróságok ítéleteinek nem megfelelő implementációja is.

A Bizottság kitér arra is, hogy nem történtek lépések a civil társadalmi szervezeteket érintő akadályok megszüntetésére – ezek a szervezetek továbbra is nyomás alatt állnak –, végül pedig konkrét ajánlásokat is megfogalmaz a fent említett problémák orvoslására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!