2p

A szerda esti Magyar Közlönyben megjent a rendelet a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Hivatalos most már az is, amit Orbán Viktor a Facebookon írt ki: emelkedik a közmunkások bére is.

Hivatalosan is megemelték a minimálbért

A  teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a  teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 200 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 45  980  forint, napibér alkalmazása esetén 9200  forint, órabér alkalmazása esetén 1150 forint - olvasható a kormányrendeletben. Ez nettóban egyébként 133 ezer forintot jelent.

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére fizetendő garantált bérminimum összege teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 260  000  forint, hetibér alkalmazása esetén 59  780  forint, napibér alkalmazása esetén 11  960  forint, órabér alkalmazása esetén 1495 forint.

(A minimális órabéreket napi 8 órás munkaidőre számolták ki, ha ennél hosszabb a munkaidő, akkor alacsonyabb a minimál-órabér, ha rövidebb a munkaidő, akkor pedig arányosan magasabb.)

A minimálbér felét kaphatja meg egy közmunkás

Egy másik rendelet szól arról, amit Orbán Viktor tegnap a Facebookon már beharangozott: a jelenlegi 85 ezer forintról 100 ezer forintra nő a közmunkások bére.

Egész pontosan a minimálbérhez kötik az összeget, a teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott a mindenkori minimálbér felét kapja, a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén pedig a garantált bérminimum 50 százalékát.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye egyébként azt is megindokolja, miért ennyi a közmunkások bére: szerintük az ideális közfoglalkoztatási bérszint azért a minimálbér 50 százaléka, mert a kormány célja az, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti munka lehetőség legyen továbbra is az álláskeresőknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!