<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ahogy azt várni lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.

A 0,6 százalékos jegybanki alapkamat mellett a július óta változatlan többi kondícióhoz sem nyúlt a Monetáris Tanács. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata is negatív, -0,05 százalék maradt, az egynapos és egyhetes, fedezett hiteleké pedig 1,85 százalékos.

Ha kedd, akkor kamatdöntés. Fotó: MTI
Ha kedd, akkor kamatdöntés. Fotó: MTI

A piac a jegybanki alapkamat és a nemkonvencionális eszköztár változatlanul hagyására számított   - ahogy azt cikkünkben ismertettük -, így ezúttal a tanács nem húzott meglepőt, szemben a tavaly nyári döntéseivel.

Az utóbbi hetekben sokat erősödött - az euróval szemben a 2020 végi 365-ös szinttel szemben a múlt héten már 356,5-en gazdát cserélt - forint ma reggel 8-kor 358-on állt az uniós pénzzel szemben, ám egy órával később már 359 felett. Azt követően valamelyest visszaerősödött, de a kamatdöntés nyilvánosságra hozatala előtti percekben ismét közelebb volt a 359-es szinthez.