Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Sem az infláció mértéke, sem a külső körülmények nem kényszerítenek ki változtatást. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.

A Monetáris Tanács 2021-ben először tart kamatdöntő ülést. Bár a fő jegybanki döntéshozó testület tagjai – élükön Matolcsy György MNB-elnökkel – kéthetente szokták összedugni a fejüket, a piaci szereplők számára eligazodási pontot jelentő jegybanki alapkamatról a hosszú évekkel kialakult szokásjog alapján csak minden hónap negyedik keddjén mondanak véleményt – ettől a forgatókönyvtől csak kivételes esetekben térnek el.

Tesz-e újabb meglepő bejelentést Matolcsy György? Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítéseTesz-e újabb meglepő bejelentést Matolcsy György? Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése

Most tehát ismét esedékes az irányadó ráta felülvizsgálata. Amely több mint négy évi változatlanság után tavaly júniusban mozdult meg. Akkor a 2016. május 25-e óta 0,9 százalékon bebetonozódott értéket a tanács 0,15 százalékponttal, 0,75 százalékra vitte le. Jókora meglepetést okozva ezzel, a piac ugyanis a makrogazdasági körülmények (mindenekelőtt az MNB döntéseinél figyelembe vett adószűrt maginfláció) alapján nem számított lazításra. Hogy aztán ha lúd, legyen kövér – illetve a csökkentést figyelembe véve ildomosabb inkább arra módosítani a közmondást, hogy sovány – alapon egy hónappal később további 0,15 százalékos vágás következzen, ami azonban már nem érte váratlanul a külső szemlélődőket.

A júliusban kialakult 0,6 százalékos mérték augusztusban már nem változott, a tavaly nyári utolsó napok monetáris szempontból mégis hoztak váratlan fejleményt. A Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követő két nappal ugyanis a jegybank igazgatósága – amelynek összetétele több ponton is átfedést mutat a tanácséval – kamatot emelt: a nála a kereskedelmi bankok által egy hétre elhelyezett betétek után addig fizetendő mértéket vitte fel 0,15 százalékponttal, 0,75 százalékkal. Ami a közgazdasági törvényszerűségek szerint alapesetben szigorításnak felel meg, plasztikusabban annak, hogy a gazdaságba kevesebb pénzt helyezhetnek ki a kereskedelmi bankok, hiszen a kamatemelés vonzóbbá teheti a számukra, hogy náluk lévő források addiginál nagyobb részét fialtassák a jegybanknál, gyakorlatilag teljesen kockázatmentesen. 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.