2020. február 26. 10:31
mfor.hu

A Magyar Tenisz Szövetség nemrég jelezte: ha nem kap állami támogatást, akkor nem tudja megrendezni a márciusi válogatott mérkőzéseket. Most megindul feléjük a pénz.

7,18 milliárd forintot csoportosít át a kormány azonnali hatállyal a 2020-as költségvetés Központi Maradványelszámolási Alapjából a magyar tenisz megsegítésére, derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából.

A pénzből a Davis Kupa hazai selejtezőjét kell megrendezni, az összeg átcsoportosításával Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminisztert bízta meg.

Forrás: Depositphotos Forrás: Depositphotos

Ezzel az intézkedéssel óriási égéstől menekülhet meg a Magyar Tenisz Szövetség. Juhász Gábor, az MTSZ sportigazgatója és a DK-válogatott menedzsere ugyanis január végén még azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy ha a kormány nem száll be pénzzel, akkor a szövetség nem fogja tudni megrendezni a március eleji, Belgium elleni Davis Kupa-selejtezőt. Juhász azt is mondta, ha az MTSZ jelzi a nemzetközi szövetségnek (ITF), hogy nem tudja megrendezni az osztályozót, akkor súlyos pénzbírságra számíthat, emellett az ITF Belgiumnak adhatja a rendezői jogot, illetve ha a belgák nem kívánják lebonyolítani a párharcot, akkor semleges helyszínen játsszák majd le.

A helyzet azért is pikáns, mert a Tenisz-pálya.hu szerint soha korábban nem fordult elő ilyesmi a Davis Kupa hazai történetében, és válogatott mérkőzés megrendezése soha, semmilyen sportág esetében sem volt kormányfeladat.

A kormány múlt pénteken már adott pénzt a Davis Kupára, akkor a 7 milliárdosnál kisebb, de még így is jelentős, 220 millió forintos összegű gyorssegélyt ítéltek meg a teniszszövetségnek.

A Davis Kupa-selejtezőnek egyébként a tervek szerint a debreceni Főnix Csarnok ad otthont március 6-án és 7-én.