<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A február végén Dubajban megnyílt Jövő Múzeumban a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen lehet az élet 2071-ben, olyan területeken, mint az űrkutatás, a természet, a jólét és az egészség. A National Geographic magazin a világ egyik legszebb múzeumának nevezte a különleges koncepció alapján tervezett épületet. A futuriszikus komplexum az  Emirates Towers mellett található, a dubai Sheikh Zayed úton. 

A 77 méter magas épületet szokatlanul íves, kerek formájú, speciális tervezéssel és 3D-s technológiával hozták létre. Egyedülálló, hogy a homlokzatnak egyetlen éles sarka sincs. Ez állítólag közrejátszott abban,  hogy a National Geographic a világ 14 legszebb múzeuma közé sorolta a meghökkentő külsejű létesítményt. Az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöke, Mohammed bin Rashid Al Maktoum még ennél is tovább ment, és Twitter-üzenetben „a Föld legszebb épületének" nevezte.

A múzeumban a látogatók elutazhatnak a jövőbe, és megtapasztalhatják, milyen lehet az élet 2071-ben – persze a mai elképzeléseink szerint. A világűr, az ökoszisztémák és a biotechnológia, a spiritualitás fogalma addigra biztos megváltozik, hogy miképpen, az kérdés persze.

Az egyik kiállításon, amely az Újhold nevet viseli, a látogatók tanulmányozhatják az életet a Föld felszíne felett lebegő űrállomáson, és felfedezhetik, hogyan válhat a Hold a jövőben megújuló energiaforrássá.

A 77 méter magas épületet speciális tervezéssel és 3D-s technológiával hozták létre. Fotó: ExpressenA 77 méter magas épületet speciális tervezéssel és 3D-s technológiával hozták létre. Fotó: Expressen

Egy másik kiállítás középpontjában az amazóniai esőerdő áll, itt olyan fajokat és részleteket tanulmányozhatunk, amelyek egyébként szabad szemmel láthatatlanok. A jóllétről szóló kiállításon a látogatók a digitális élet egy szentélyébe kerülnek, ahol a test és a lélek közötti kapcsolat helyreállítása várja őket.

A múzeum hét szintes, ebből ötben a fent említett kiállítások találhatók. A teljes első emelet a „jövő hőseinek”, a gyerekeknek van szentelve, akik interaktív módon, kreatívan tervezhetnek, a helyi idegenvezetők és moderátorok irányításával.

A homlokzat 1024 rozsdamentes acél panelből áll, amelyeket robotok készítettek, ezek együttesen 17 600 négyzetmétert fednek le. A homlokzati munkák másfél évig tartottak. Az áramellátást az épülethez kapcsolódó, 4000 megawatt teljesítményű napelemes erőmű biztosítja.  

A múzeum minden emelete interaktív filmjelenetekből áll, a sztorikat tapasztalt történetmesélők, technológusok és művészek elevenítik fel. A legfontosabb témák közé tartozik, a már említetteken kívül, a klímaváltozás, az ökológia, , a wellness és a lelki élet. A Jövő Múzeuma különleges workshopoknak és előadásoknak is otthont ad – írja a Breaking Travel News.

A múzeum kertjét 100 növényfajta alkotja, amelyek tükrözik az Egyesült Arab Emirátusok örökségét és biológiai sokféleségét. Sőt, a múzeum homlokzata “arabul beszél”. Valójában egy képernyőt látunk, amely Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sejk költészetét eleveníti meg, amelyet Mattar bin Lahej kalligráfiája egészít ki. 

A homlokzatot körülvevő három idézet közül az egyik így hangzik: „A jövő azoké, akik el tudják képzelni, megtervezni és megvalósítani. Nem olyasvalami, amire vársz, hanem inkább az, amit megalkotsz.”

Három év alatti gyerekeknek és 60 év feletti felnőtteknek ingyenes a belépés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.