3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A február végén Dubajban megnyílt Jövő Múzeumban a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen lehet az élet 2071-ben, olyan területeken, mint az űrkutatás, a természet, a jólét és az egészség. A National Geographic magazin a világ egyik legszebb múzeumának nevezte a különleges koncepció alapján tervezett épületet. A futuriszikus komplexum az  Emirates Towers mellett található, a dubai Sheikh Zayed úton. 

A 77 méter magas épületet szokatlanul íves, kerek formájú, speciális tervezéssel és 3D-s technológiával hozták létre. Egyedülálló, hogy a homlokzatnak egyetlen éles sarka sincs. Ez állítólag közrejátszott abban,  hogy a National Geographic a világ 14 legszebb múzeuma közé sorolta a meghökkentő külsejű létesítményt. Az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöke, Mohammed bin Rashid Al Maktoum még ennél is tovább ment, és Twitter-üzenetben „a Föld legszebb épületének" nevezte.

A múzeumban a látogatók elutazhatnak a jövőbe, és megtapasztalhatják, milyen lehet az élet 2071-ben – persze a mai elképzeléseink szerint. A világűr, az ökoszisztémák és a biotechnológia, a spiritualitás fogalma addigra biztos megváltozik, hogy miképpen, az kérdés persze.

Az egyik kiállításon, amely az Újhold nevet viseli, a látogatók tanulmányozhatják az életet a Föld felszíne felett lebegő űrállomáson, és felfedezhetik, hogyan válhat a Hold a jövőben megújuló energiaforrássá.

A 77 méter magas épületet speciális tervezéssel és 3D-s technológiával hozták létre. Fotó: Expressen
A 77 méter magas épületet speciális tervezéssel és 3D-s technológiával hozták létre. Fotó: Expressen

Egy másik kiállítás középpontjában az amazóniai esőerdő áll, itt olyan fajokat és részleteket tanulmányozhatunk, amelyek egyébként szabad szemmel láthatatlanok. A jóllétről szóló kiállításon a látogatók a digitális élet egy szentélyébe kerülnek, ahol a test és a lélek közötti kapcsolat helyreállítása várja őket.

A múzeum hét szintes, ebből ötben a fent említett kiállítások találhatók. A teljes első emelet a „jövő hőseinek”, a gyerekeknek van szentelve, akik interaktív módon, kreatívan tervezhetnek, a helyi idegenvezetők és moderátorok irányításával.

A homlokzat 1024 rozsdamentes acél panelből áll, amelyeket robotok készítettek, ezek együttesen 17 600 négyzetmétert fednek le. A homlokzati munkák másfél évig tartottak. Az áramellátást az épülethez kapcsolódó, 4000 megawatt teljesítményű napelemes erőmű biztosítja.  

A múzeum minden emelete interaktív filmjelenetekből áll, a sztorikat tapasztalt történetmesélők, technológusok és művészek elevenítik fel. A legfontosabb témák közé tartozik, a már említetteken kívül, a klímaváltozás, az ökológia, , a wellness és a lelki élet. A Jövő Múzeuma különleges workshopoknak és előadásoknak is otthont ad – írja a Breaking Travel News.

A múzeum kertjét 100 növényfajta alkotja, amelyek tükrözik az Egyesült Arab Emirátusok örökségét és biológiai sokféleségét. Sőt, a múzeum homlokzata “arabul beszél”. Valójában egy képernyőt látunk, amely Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sejk költészetét eleveníti meg, amelyet Mattar bin Lahej kalligráfiája egészít ki. 

A homlokzatot körülvevő három idézet közül az egyik így hangzik: „A jövő azoké, akik el tudják képzelni, megtervezni és megvalósítani. Nem olyasvalami, amire vársz, hanem inkább az, amit megalkotsz.”

Három év alatti gyerekeknek és 60 év feletti felnőtteknek ingyenes a belépés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!